Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  11.09.2023 14:13:34

Pojištění schopnosti splácet nebo životní pojištění: Jaké vybrat k hypotéce a proč?

Pokud jste si vzali hypotéku nebo ji teprve zvažujete, měli byste pamatovat i na pomyslná zadní vrátka. Co když si nebudete moci dovolit každý měsíc poslat přes 20 000 korun bance, protože kvůli závažné nemoci nebo úrazu nebudete moci pracovat? I na to je tu pojištění. Jaký je rozdíl mezi životním pojištěním a pojištěním schopnosti splácet?

 

Proč se pojistit, když si berete hypotéku? 

Hypotéku si lidé většinou berou ve chvíli, kdy jsou na vrcholu svých sil a mají slibně rozjetou kariéru. Nikdy ale s jistotou neví, co se v dalších dvaceti nebo třiceti letech může stát. Riziko, že vážně onemocníte nebo se ošklivě zraníte, nemůžete zcela odvrátit. Dobré pojištění ale znamená mít o starost míň, když už se v životě nedaří. 

Sice není povinné si pojištění k hypotéce sjednat (narozdíl od nutného pojištění nemovitosti k zastavenému domu nebo bytu), ale rozhodně ho můžeme jen doporučit. Jednou vám totiž může střechu nad hlavou zachránit. Máte dvě možnosti: životko nebo pojištění schopnosti splácet. Podíváme se, jaké mají výhody a nevýhody. 

Životní pojištění

Sjednání životního pojištění je často doporučované lidem, kteří právě zakládají rodinu nebo potřebují zajistit někoho jiného v případě smrti. Životko je ale také velmi užitečné ve chvíli, kdy si berete hypoteční, nebo jakýkoliv jiný úvěr. Proč? Pojďme se na to podívat.

Životní pojištění je soubor jednotlivých pojištění. Ideálně by mělo obsahovat:

  • pojištění pro případ smrti z jakýchkoliv příčin
  • pojištění invalidity z jakýchkoliv příčin (I.-III. stupeň invalidity)
  • pojištění závažných onemocnění
  • pojištění trvalých následků úrazu 

Častým doplňkem životního pojištění je také pojištění pracovní neschopnosti, které mohou využít nejen zaměstnanci s pracovní smlouvou, ale i OSVČ. 

Životní pojištění si sjednáváte sami, vždy si tedy obsah vaší pojistné smlouvy můžete upravit podle sebe. To se týká nejen jednotlivých rizik, ale i nastavení pojistných částek. Pokud je primární důvod pro sjednání životního pojištění zajištění rodiny, většinou si zvolíte konstantní pojistnou částku, která se v čase nemění - to znamená, že jste léta pojištěni na stejnou výši pojistného plnění a platíte stále stejně vysoké pojistné. 

Když se ale chcete ochránit hlavně pro případ, že nebudete moci splácet hypotéku nebo jiný úvěr, spíše využijete výhody takzvané lineárně klesající pojistné částky. S řádným splácením hypotéky se bude pojistná částka pravidelně snižovat a vy budete platit čím dál tím nižší pojistné. Životko s klesající pojistnou částkou se zkrátka bude pružně přizpůsobovat zůstatku na vaší hypotéce. To ale neznamená, že by případné pojistné plnění putovalo do banky - jak s vyplaceným plněním naložíte, je zcela na vás. Životní pojištění je totiž na vašem úvěru zcela nezávislé. 

Pojištění schopnosti splácet

Pojištění schopnosti splácet (lidově “pojištění hypotéky”) je zvláštním pojistným produktem, který banky nabízí automaticky s hypotékou, většinou od pojišťovny, která nese jejich značku. Zpravidla bývá levnější než životní pojištění a někdy můžete za sjednání pojistky s hypotékou dostat i slevu na úroku. Častým důvodem pro sjednání pojištění schopnosti splácet je také argument, že u něj nemusíte vyplňovat zdravotní dotazník a můžete tak “projít” i s většími zdravotními riziky než u životního pojištění. To ale většinou platí jen pro pojištění úvěrů na nižší částky. Už u pojištění k úvěru na 1 milion korun po vás může pojišťovna vyplnění zdravotního dotazníku vyžadovat. 

Nezapomeňte také na to, že pojištění schopnosti splácet je přímo navázané na hypotéku nebo jiný úvěr. Plnění z pojištění tedy nedostáváte vy, ale banka. Podívejte se, jak takové pojištění vypadá. 

Pojištění schopnosti splácet je většinou nabízené v balíčku, který obvykle zahrnuje: 

  • pojištění smrti z jakýchkoliv příčin
  • pojištění invalidity (zpravidla III. stupeň)
  • pojištění pracovní neschopnosti
  • pojištění nedobrovolné ztráty zaměstnání 

Říkáte si, že je rozsah pojistných rizik u pojištění schopnosti splácet skoro stejný jako u životka a není v tom žádný rozdíl? Pozor, rozdíly tu jsou docela velké. 

Rozdíly v pojištění invalidity

Krytí rizika invalidity se u pojištění schopnosti splácet vztahuje většinou pouze k III. stupni invalidity. Není možné si přitom pojištění rozšířit i na nižší stupně invalidity jako u životka. Pokud z důvodu nemoci nebo úrazu pracovní schopnost pojištěného výrazně klesla, ale ČSSZ pojištěnému nejvyšší stupeň invalidity nepřizná, může se celá rodina kvůli omezenému krytí ocitnout v problémech. 

Rozdíly v pojištění pracovní neschopnosti 

Pojištění pracovní neschopnosti se v pojištění schopnosti splácet od životka také liší. Plnění z pojištění pracovní neschopnosti u pojištění schopnosti splácet má totiž stanovenou karenční dobu nejčastěji v délce 28 dní, u životka to může být jen 14 dní. To znamená, že plnění dostáváte už od 15. dne pracovní neschopnosti, u pojištění schopnosti splácet si počkáte celý jeden měsíc. Plnění z pojištění schopnosti splácet i v tomto případě slouží pouze k úhradě splátky hypotéky a putuje přímo do banky. Denní dávky z životního pojištění oproti tomu dostáváte jen vy. 

Pojištění ztráty zaměstnání

U pojištění schopnosti splácet pro vás může být lákavé pojištění ztráty zaměstnání, které životko nenabízí. Co je jeho obsahem? Pojišťovna v případě ztráty zaměstnání uhradí celé splátky úvěru od 3. měsíce po pojistné události až za období 12 měsíců. Mějte ale na paměti, že se vztahuje jen na určité případy. V pojistných podmínkách totiž můžete narazit na ustanovení, že pojistnou událostí je většinou jen nedobrovolná ztráta zaměstnání a ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. 

Typicky se jedná o výpověď z důvodu nadbytečnosti, zrušení pracovního místa nebo rovnou zrušení zaměstnavatele. Pokud vám dal zaměstnavatel vale z jiných důvodů, máte smůlu. A to samozřejmě platí i pro takzvané “výpovědi dohodou”. Dohoda o ukončení pracovního poměru je dvoustranný úkon. V očích pojišťovny to pak znamená, že jste sami poměr (dobrovolně) ukončili. Pro OSVČ z podstaty věci pojištění neplatí vůbec, pokud pojistné podmínky výslovně neuvádí případ zrušení živnosti. 

Nespokojte se s nabídkou bank a raději si srovnejte životní pojištění, které si můžete přizpůsobit svým potřebám. Váš život se přece netočí jen kolem hypotéky, nebo ne?

Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688