Petr Macek (Caflou)
Okénko pro podnikatele  |  11.09.2023 09:46:41

Od neúspěchu k rozkvětu : 5 trendů v řízení malých firem

Malé firmy jsou často označovány za páteř ekonomiky a vzhledem k tomu, že firmy s počtem zaměstnanců mezi 0-49 tvoří téměř 99 % všech podniků v EU, mohli bychom považovat toto tvrzení za zcela přesné. Špatné řízení však může malou firmu rychle zničit – mnoho z nich totiž zkrachuje během svých prvních 2-5 let.

Naštěstí se můžeme mnoho naučit pozorováním, jak úspěšné firmy fungují. Podívejme se tedy v této souvislosti na pět hlavních trendů v řízení malých firem, na které je třeba si dát pozor (a snad se z nich i poučit).

1. Flexibilita na pracovišti zůstává nejdůležitějším

Pandemie zavedla pro velkou část světové pracovní síly flexibilnější způsob práce – a mnoho lidí v něm chce pokračovat. Vzdálené a hybridní modely práce pomáhají pracovníkům dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem tím, že eliminují čas strávený dojížděním a dávají jim svobodu ve svých rozvrzích. Poskytnutí této flexibility je klíčem k přilákání a udržení nejlepších talentů, což by mělo být prioritou pro firmy jakékoli velikosti.

Samozřejmě ještě existují problémy v oblasti hybridní práce a práce na dálku, které jsou třeba vyřešit, ale jdeme správným směrem – s technologií v čele. A když už jsme u toho...

2. Umělá inteligence a automatizace podporují zvýšení produktivity

Revoluce v oblasti umělé inteligence a automatizace "nepřichází", protože už je tady. Malé firmy i velké podniky využívají automatizaci v různých formách, od automatizačních nástrojů zabudovaných do stávajícího softwaru (jako jsou nástroje pro automatizaci procesů v softwarech pro řízení firem) až po specializovaná řešení automatizace (jako je software pro automatizaci robotických procesů (RPA), například UiPath, a nástroje pro automatizaci bez kódování, jako je Make). Umělá inteligence přináší hodnotu několika obchodním funkcím, např. poskytováním přesnějších předpovědí, analýzou rozsáhlých souborů dat, personalizací zkušeností zákazníků, generací obsahu atd.

Malé firmy jsou neustále pod tlakem, aby toho zvládly více s menšími náklady, a umělá inteligence a automatizace vám v tom pomohou, aniž by vyčerpávaly vaši pracovní sílu. Experimentujte s novými technologiemi a zjistěte, co vašemu týmu vyhovuje.

3. Zkoumání lepších způsobů komunikace

Máme k dispozici více nástrojů pro usnadnění komunikace, spolupráce a sdílení znalostí než kdykoliv předtím. Máme Slack, e-mail, nástroje pro videokonference, řešení pro řízení projektů nebo prostě řešení na cokoliv si vzpomenete . Ale když řídíte firmu – ať malou nebo velkou – je důležité, aby vaše nástroje sloužily vašim týmům a odrážely způsob jejich práce.

Proto vidíme, že se malé firmy začínají více soustředit na to, jak využívají software pro přístup ke znalostem, informacím a jejich sdílení. Centralizace dat je nyní větší prioritou a lidé podrobně zkoumají způsob své komunikace a hledají lepší metody.

4. Personalizace a orientace na zákazníka 

Firmy vždy tvrdily, že se orientují na zákazníky, jejich individuální potřeby, ale mnohé z nich se k tomu úplně nezavázaly. S tím, jak se personalizace stává ještě důležitější pro odlišení značky, však vidíme, že malé firmy na ni již kladou větší důraz. Společnosti zkoumají, jak mohou poskytovat skutečně personalizované zkušenosti i ve velkém měřítku  – a to v čele s dostupnými daty.

Malé firmy provádějí jednoduché, ale účinné změny – například investují do systémů pro centralizaci zákaznických dat, zachycují potřeby zákazníka  a využívají segmentaci – k vylepšení personalizace.

5. Umožnění škálovatelnosti pomocí cloudu

Ačkoliv používání cloudových řešení rozhodně není novým trendem, dnes stále více malých firem se primárně orientuje na cloud; tyto organizace mají svou klíčovou infrastrukturu v cloudu. Používají cloudová řešení pro řízení hlavních obchodních funkcí a procesů, od lidských zdrojů až po řízení vztahů se zákazníky, projektů a ekonomické procesy.

Všestrannost cloudu pomáhá těmto firmám škálovat  rychle a trvale. Cloudová řešení nejsou závislá na zařízení, fungují na mobilech, tabletech i pc, takže můžete mít přístup k softwaru a informacím odkudkoli. Cloud navíc pomáhá malým firmám snížit náklady na zabezpečení. Vzhledem k tomu, že poskytovatelé cloudových služeb/SaaS spravují servery, aplikace a zabezpečení dat, nemusíte nabírat další IT zaměstnance pro zabezpečení, podporu a údržbu.

Co znamenají tyto trendy pro vaši malou firmu?

Tyto trendy v řízení malých firem odrážejí změny ve způsobu práce moderních týmů a v infrastruktuře organizací. Pokud řídíte malou firmu, pak škálovatelnost cloudových řešení, síla automatizace a pohodlí flexibilních pracovních modelů mohou společně napomáhat vaší organizaci udržet si konkurenceschopnost.

Které trendy již sleduje vaše malá firma a které plánujete implementovat?

Petr Macek

Je zakladatelem all-in-one manažerského systému Caflou. Zaměřuje se na řízení firem, projektové řízení, finanční řízení firem nebo řízení cashflow. Je vášnivým zastáncem digitalizace a automatizace firem a efektivního řízení. S Caflou pomáhá tisícům firem a podnikatelům zlepšit jejich výkonnost a dosáhnout jejich cílů.



Caflou

All-in-one systém pro řízení celé firmy, projektů, vztahů se zákazníky a financí s nejlepším poměrem cena - výkon na trhu. Díky propojenosti funkcí i automatizacím se zbavíte rutinní práce a zvýšíte ziskovost projektů a klienti i tým budou spokojenější.


Více informací na https://www.caflou.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688