Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.09.2023 12:57:30

Září akciím obvykle nesvědčí, ekonomika míří na hladké přistání (Perly týdne)

Goldman Sachs vidí poslední data z americké ekonomiky jako potvrzení náběhu na hladké přistání. David Wong z AllianceBernstein vyzdvihuje japonské akcie, na Yahoo Finance poukazují na historicky slabé výkony amerických trhů v září a BofA ukazuje na prudce klesající pravděpodobnost ztrát v závislosti na délce investičního období.

Příliv kapitálu do technologií: Bank of America ukazuje kumulativní tok kapitálu směrem k amerických technologickým akciím. Po předchozím prudkém růstu začal tok stagnovat v roce 2022 a tento stav trval až do poloviny letošního roku. Pak ale přišel opětovný skok směrem nahoru:

ppp

Směr hladké přistání: Jan Hatzius působí jako hlavní ekonom banky Goldman Sachs a hodnotí poslední data z amerického trhu práce jako „dosti konstruktivní“. Mimo jiné proto, že sice došlo ke znatelnému zvýšení nezaměstnanosti, to ale bylo vyvoláno zvýšením míry participace na pracovní síle. „To je to, co chceme vidět,“ dodal k tomu ekonom. Mzdy pak podle něj „rostou o něco rychleji, než je tempo, které by bylo kompatibilní s dlouhodobým inflačním cílem ve výši 2 %.“

Celkově se Hatzius domnívá, že uvedená čísla jsou „velmi konzistentní s hladkým přistáním amerického hospodářství“. Ekonom k tomu hovoří o „velmi postupném snižování sazeb v příštím roce“. Jeho příčinou by měl být pokles inflace, i když ta se na cíl ve výši 2 % podle predikcí Goldman Sachs dostane až po roce 2024. Takový vývoj by měl být v souladu s tím, co říká šéf Fedu Jay Powell. Podle něj by totiž centrální banka měla sazby začít pozvolna snižovat ještě před dosažením cíle, protože jejich úroveň kolem 5 % by se mohla stát příliš restriktivní.

Září akciím nesvědčí: Řada porovnání ukazuje, že září bývá historicky jedním z nejslabších měsíců na akciovém trhu v USA. Ukazuje to i následující graf od Yahoo Finance. Ten konkrétně porovnává hypotetickou dlouhodobou návratnost 1000 dolarů podle návratností v podzimních měsících:

hhhh

Zdroj: X

Zářijové návratnosti by na 1000 investovaných dolarech od roku 1960 přinesly výrazné ztráty, hodnota této částky by se nyní pohybovala kolem 600 dolarů. Na opačném konci jsou návratnosti generované v listopadu, protože ty by zhodnotily 1000 dolarů na 2500 dolarů. Říjen a prosinec se nacházejí mezi těmito extrémy.

Bank of America se zase v jedné ze svých posledních analýz dívá na pravděpodobnost akciových ztrát v závislosti na délce investičního období. Podle grafu existuje při jednodenních investicích 46% pravděpodobnost ztráty. V jednoročním horizontu se již pohybuje na 26 % a v desetiletém na 6 %:

pop

Zdroj: X

Japonsko v kurzu: Asijské akciové trhy si nyní prochází složitějším obdobím. Jejich tahounem je povětšinou vývoj ziskovosti obchodovaných společností a revize očekávaných zisků tu přináší zklamání. Pro Bloomberg to uvedl David Wong z AllianceBernstein. Podle jeho názoru je momentálně vhodné hledat příležitosti na menších asijských trzích, kterým není obvykle věnováno tolik pozornosti. Příkladem mohou být Filipíny či Vietnam.

V USA jsou zisky obchodovaných firem naopak „odolné“ a technologický sektor se podle stratéga vynořuje ze ziskové recese. Tento trh se tak může nacházet ve fázi oživení i přesto, že nominální produkt ztrácí na tempu růstu. Ohledně japonského trhu pak Wong uvedl, že chápe, proč jej někteří investoři vidí jako málo atraktivní. Tento trh má totiž za sebou již znatelné posílení. Nicméně stratég se domnívá, že japonské akcie jsou stále atraktivní, a to jak z hlediska valuací, tak z pohledu vývoje ziskovosti japonských společností.

Trhu v Japonsku by podle experta měl nahrávat slabší jen a také strukturální změny v domácím korporátním sektoru. „Vidíme tu hodně příležitostí... Japonsko je možná nejzajímavějším trhem v celé Asii,“ míní Wong.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688