OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.09.2023 12:00:00

Z náklaďáků mizí v Německu více elektroniky a farmaceutických produktů


Celosvětové výpadky v dodávkách způsobily, že některé produkty se staly nedostatkovým zbožím, a jsou tudíž i adekvátně ceněné. To také přitahuje nepoctivce, jak ukazuje aktuální analýza týkající se krádeží nákladu z kamionů.

V roce 2022 bylo v Německu ukradeno celkem 680 nákladních automobilů (nákladní automobily od 7,5 t, tahače, tahače návěsu). Je to o jednu šestinu více než v roce 2021. Je nutno ale podotknout, že období 20202021 bylo poznamenáno pandemií a s ní spojeným útlumem ekonomické činnosti a mobility. Vývoj počtu krádeží těchto vozidel od roku 2008 je prezentován v níže uvedené tabulce.

V Německu bylo v roce 2022 ukradeno 680 nákladních automobilů 1

Z výše uvedených údajů vyplývá, že nejvíce nákladních automobilů bylo ukradeno v letech 20082010. Od roku 2017 nastal výrazný pokles krádeží, přičemž před pandemií v roce 2019 jich bylo 839. Z tohoto pohledu byl počet krádeží v roce 2022 nižší o 159 nákladních automobilů.

Němečtí pojistitelé zaznamenávají jasný posun v oblasti krádeží naloženého zboží: mezi zloději jsou stále oblíbenější elektronická zařízení a chemické či farmaceutické výrobky, zatímco textil a cigarety se kradou méně často.

„V případě chemických a farmaceutických výrobků pachatelé zjevně reagují na celosvětový nedostatek nabídky těchto artiklů, které mohou pravděpodobněji prodat za vysoké ceny na černém trhu,“ uvedl Jörg Asmussen, výkonný ředitel Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV). Chemické a farmaceutické produkty se před začátkem pandemie téměř nekradly, ale v roce 2022 již tvořily 7 % krádeží. Podíl odcizených elektronických zařízení vzrostl od roku 2017 do roku 2022 z 12 na téměř 20 %, zatímco zastoupení textilu a cigaret výrazně oslabilo. Pro účely studie GDV namátkově analyzovala celkem 1 007 pojištěných krádeží nákladu v letech 20172022.

Každých 20 minut je z kamionu odcizeno zboží

Podle společných odhadů několika ekonomických svazů včetně GDV je v Německu každoročně odcizen náklad téměř 26 000 nákladních vozidel. Statisticky vzato tedy zločinci takto udeří každých 20 minut. Hodnota každoročně odcizeného zboží dosahuje 1,3 miliardy EUR. Další návazné škody ve výši 900 milionů EUR vyplývají ze smluvních pokut za zpoždění dodávek, z nákladů na opravy, jakož i ušlého obratu a výrobních ztrát pro skutečné odběratele.

Nutný větší tlak policie a státních zástupců při vyšetřování

GDV a další profesní svazy požadují, aby se vzhledem k přetrvávajícím vysokým ztrátám zlepšila dopravní logistika. „Potřebujeme vyšší bezpečnostní standardy, investice do bezpečnostní techniky pro nákladní automobily a přívěsy, jakož i lépe zabezpečená odstavná parkoviště pro nákladní automobily,“ řekl Asmussen. Oborová sdružení požadují větší podporu ze strany úřadů zvýšením tlaku na pátrání po mezinárodně a profesionálně působících zločineckých organizacích. Policie musí být častěji přítomna na dálničních odpočívadlech a specializované policejní jednotky a lokální státní zastupitelství by měly být schopny účinněji stíhat pachatele napříč zeměmi.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688