mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  08.09.2023 10:53:00

Ministerstvo zdravotnictví spolu se zástupci lékárníků, distributorů a držitelů rozhodnutí o registraci informovalo o dodávkách antibiotik a potvrdilo další plánované dodávky léčiv

Do 2. poloviny listopadu dorazí do České republiky kromě dalších antibiotik také 300 tisíc balení klasického penicilinu v tabletách i suspenzích. Antibiotik je tak pro nadcházející sezónu respiračních onemocnění zajištěn dostatek. Jednání s držiteli rozhodnutí o registraci, distributory i lékárníky budou nadále pokračovat a pracovní skupina pro dostupnost léčiv bude i nadále zasedat a monitorovat situaci.

Ministerstvo zdravotnictví pokračuje ve spolupráci na zajištění dostatku antibiotik i dalších léčiv se všemi aktéry lékového trhu v České republice. Díky fungování pracovní skupiny pro dostupnost léčiv a intenzivním jednáním byly v minulých měsících urychleny dodávky či mimořádně dovezeny statisíce balení antibiotik a na nadcházející sezónu respiračních onemocnění je Česká republika připravena.

„Čísla, která jsme oznámili 22. srpna, tedy že do prvních říjnových dní bude dodáno do České republiky 130 tisíc balení penicilinu v suspenzích i tabletách a do 2. poloviny listopadu dalších 170 tisíc, platí. Děkuji všem, kteří se na tomto úsilí podíleli – držitelům rozhodnutí o registraci, distributorům i lékárníkům.Tento týden dorazilo 38 tisíc balení penicilinu, příští týden bude naskladněno u distributorů dalších 30 tisíc. To odpovídá více než měsíční spotřebě penicilinu,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Společnost BB Pharma v řádu měsíců dokázala významně zvýšit množství antibiotik dodávaných do České republiky, čímž pomohla kompenzovat výpadky jiných dodavatelů a zajistit antibiotika pro pacienty.

„Jednání s Ministerstvem zdravotnictví ČR jsou jak po technické, tak komunikační stránce velmi rychlá a efektivní, díky čemuž naše společnost velmi rychle zvládla navýšit plánované a zajistit i mimořádné dodávky našeho penicilinu. Oceňuji kompetenci pracovníků Ministerstva zdravotnictví i Státního ústavu pro kontrolu léčiv při jednáních, která k tomu vedla,“ uvedl předseda představenstva společnosti BB Pharma Jiří Volf.

V pracovní skupině pro dostupnost léků rovněž zasedají i zástupci České lékárnické komory a distributorů léčiv, kteří se podílejí na dlouhodobém řešení situace s dostupností antibiotik i dalších léčiv. Díky pravidelným jednáním a rychlému sdílení informací z lékáren i distribuce výrazně přispívají k omezení dopadů výpadků léčiv na pacienty, jako tomu bylo v případě antiparkinsonik, antidiabetik a dalších léčiv, jejichž nedostatek díky tomu pacienti prakticky nepocítili.

„Při jednáních pracovní skupiny i mimo ni nám jako komoře velmi pomáhá rychlá zpětná vazba od dalších aktérů lékového trhu, díky čemuž můžeme lépe průběžně informovat naše členy o aktuální situaci. Zároveň díky novele zákona o léčivech z loňského prosince máme šanci výpadky léčiv vykrývat mimořádně dodanými a plně hrazenými léčivy, která jsou registrovaná v EU, to je opravdu velká pomoc,“ uvedl člen představenstva České lékárnické komory Michal Hojný.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688