europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  07.09.2023 13:53:00

Podzemní a povrchová voda v EU: Jak předcházet jejímu znečištění?

Podle Evropské agentury pro životní prostředí se znečištění vody v EU mezi roky 1990 a 2010 snížilo. Pokrok se však od roku 2016 zpomalil. Znečištěných je až 58 % povrchových vod a „dobrý chemický stav“ lze nalézt pouze u 42 % útvarů povrchových vod a 77 % podzemních vod.

Evropský parlament ve svém usnesení z roku 2020 o implementaci právních předpisů EU o vodě vyzval Komisi, aby přijala všechna nezbytná opatření k dosažení dobrého chemického stavu a přijala rozhodná celoevropská opatření, pokud země EU nesplní normy kvality životního prostředí. Poslanci zdůraznili, že látky ovlivňující pitnou vodu, jako jsou per- a polyfluoralkylové látky (PFAS) a některá léčiva, by měly být prioritou monitorování.

V souladu s cílem Zelené dohody pro Evropu dosáhnout nulového znečištění předložila Komise v říjnu 2022 návrh na revizi seznamů sledovaných látek znečišťujících povrchové a podzemní vody, které mají být monitorovány a kontrolovány k ochraně sladkovodních útvarů. Návrh se rovněž snaží napravit nedostatky zjištěné ve stávajícím rámci, hlavně co se chemického znečištění vod týče, a umožnit rychlejší přizpůsobení vědeckému vývoji.

Rozdíl mezi podzemní a povrchovou vodou
  • Podzemní voda se nachází v podzemí v trhlinách a prostorech v půdě, písku a kameni (např. artéské studny, umělé studny, prameny).
  • Povrchová voda je jakákoli vodní plocha nad zemí, včetně potoků, řek, jezer, mokřadů, nádrží a potoků.

Co navrhuje Parlament


V červnu 2023 přijal parlamentní výbor pro životní prostředí svůj postoj k ochraně podzemních a povrchových vod před znečištěním a ke zlepšení norem kvality vody. Nový zákon reviduje rámcovou směrnici o vodě, směrnici o podzemních vodách a směrnici o standardech environmentální kvality (směrnice o povrchových vodách). Cílem je lépe chránit lidské zdraví a přírodní ekosystémy před znečišťujícími látkami.

Seznam sledovaných ukazatelů by neměl být omezen


Poslanci navrhují, aby seznam monitorovaných látek nebyl omezen maximálním počtem, jak navrhuje Komise. Chtějí, aby byl pravidelně aktualizován, aby držel krok s novými vědeckými důkazy a rychle se vyvíjejícím tempem nových chemických látek.

Poslanci chtějí, aby řada látek byla na seznam přidána už ve chvíli, kdy budou identifikovány vhodné metody monitorování, a to včetně mikroplastů.

Zabraňte znečištění podzemních vod


V zájmu lepší ochrany podzemních vod v EU poslanci požadují, aby prahové hodnoty platné pro podzemní vody byly desetkrát nižší než pro povrchové vody.

Chtějí také, aby byla na seznam látek znečišťujících podzemní vody přidána podskupina specifických PFAS, protože tyto látky byly detekovány na více než 70 % míst měření podzemních vod v EU. Poslanci chtějí přísnější normy pro glyfosát, bisfenol, atrazin, léčiva a pesticidy.

Znečišťovatelé by měli platit


A konečně, zpráva říká, že výrobci produktů obsahujících znečišťující látky by měli přispívat na náklady na monitorování.

Další kroky


Parlament by měl schválit svůj mandát k vyjednávání v září 2023. Rozhovory s národními vládami o konečné podobě zákona mohou začít, jakmile Rada přijme svůj postoj.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688