Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Kriminalita a bezpečnost  |  07.09.2023 16:45:42

Útok na banky je jenom špičkou ledovce. Pomoci by měl i stát

Nedávné DDOS útok na české banky byl významný svým rozsahem, naštěstí ale nedošlo k ničemu horšímu než k několikahodinovému výpadku služeb. Data zákazníků tedy zůstala v bezpečí. I tak ale nelze podceňovat jejich závažnost a je třeba pamatovat na to, že nedostupnost služby se mnohdy rovná ztrátám až desítek milionů korun. Pokud například nefungují nákupy na jednom e-shopu, zákazníci se obvykle přesunou jinam.

Navíc DDOS útoky na banky jsou jenom špička ledovce, která je na veřejnosti vidět. Hackerských aktivit neustále přibývá a jsou stále sofistikovanější, navíc se týkají i poměrně malých firem. Součástí DDOS útoku může být například phishingová kampaň, kdy se hackeři například snaží klienty nalákat na podvodné stránky a vymámit z nich hesla a další citlivé údaje. Nebo jenom sondují, jak rychle dokážou firmy reagovat a hledají slabiny pro další útok.

Na pozoru by se měl mít zkrátka každý – v první řadě je třeba mít nástroje, které analyzují podezřelé aktivity na síti a dokážou případný útok detekovat ještě dříve, než bude mít následky. Existuje rovněž software, který umí škodlivý traffic odklonit a k výpadkům tak vůbec nedojde. Základem je samozřejmě kvalitní infrastruktura – kdo provozuje legacy systémy na archaických serverech, může doslova “náhodou” schytat nějaký slabší útok, který bude bohatě stačit na to, aby firmu vyřadil z provozu.

Nakonec bych v případě útoků, jako byl ten na české banky, očekával větší pomoc státu. Například v podobě investic do monitoringu sítí nebo posílení oddělení zabývajících se kyberbezpečností. Ideálně s využitím expertů a know-how z veřejného sektoru, kde se řadíme mezi špičku. To by bylo rozhodně užitečnější než když se stát staví do role regulátora, který přidává další směrnice a zbytečně zvyšuje firmám administrativu – nedokážu si například představit, k čemu by podle NIS2 měli úředníci chtít logy za posledních půl roku. Namísto toho by prioritou měla být ochrana lidí a byznysu, čili pomoci identifikovat útočníky a minimalizovat rizika. Těším se na to, až se k této výzvě stát postaví čelem.

Václav Svátek, CEO a zakladatel technologické společnosti ČMIS


ČMIS patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení. Svým zákazníkům dokáže zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, takže nepřijdou o své tržby kvůli výpadkům.

07.09. 19:23  Útok na banky (Milan)
07.09. 17:38  utok (denda)
07.09. 17:10  utok (R2)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688