mmr.cz (MMR)
Z regionů  |  07.09.2023 09:12:00

Rekonstrukce století na hradě Šternberk. Díky prostředkům z IROP se opravil strážní domek, vstupní brána nebo ledovna, Evropský fond pro regionální rozvoj podpořil částkou více než 41 milionů korun


Prázdniny už sice skončily, ale stále můžete vyrazit na některý z českých hradů. Ministerstvo pro místní rozvoj přináší další tip na výlet – hrad Šternberk. Díky evropským prostředkům z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) došlo k výraznému zlepšení technického stavu národní kulturní památky na Olomoucku. Rozšířila se i nabídka služeb. Návštěvníci teď mají na výběr z 6 různých prohlídkových okruhů.

Na hradě Šternberk se uskutečnila rekonstrukce z IROP, která nemá v posledním století obdoby. „Některé části prošly zásadní obnovou poprvé od dob, kdy proběhly lichtenštejnské přestavby hradu, zahájené v roce 1886,“ potvrzuje kastelánka Helena Gottwaldová.

Z projektu Šternberské hradní návrší: čas proměn hradního parku a podhradí, který Evropský fond pro regionální rozvoj podpořil částkou více než 41 milionů korun, byl opraven strážní domek, ve kterém je nyní informační centrum a prodejna suvenýrů. Revitalizací prošla také vstupní brána nebo ledovna, která dříve sloužila jako zásobárna ledu pro chladicí zařízení v kuchyni. Ta je teď součástí prohlídkového okruhu Od kuchyně po půdu, při kterém můžete prozkoumat, jak vypadá zázemí hradu.

„Všechny provedené změny výrazně zlepšily vzhled hradu, přesto se domnívám, že opravdu zásadní proměnou prošel park. Návštěvníkům nabízí zážitek v podobě obnovené cestní sítě a změny povrchu navazující na původní historický projekt Alberta Esche. Je zde také vyhlídková pergola s odpočinkovou zónou a dětským koutkem,“ láká na návštěvu areálu Helena Gottwaldová.

Pokud si na Šternberk uděláte výlet, máte na výběr hned 6 různých okruhů. Navíc díky provedeným úpravám si mohou prohlídku hradu užít také návštěvníci se zdravotním hendikepem. Hrad je totiž přístupný i bezbariérově.

IROP v programovém období 20142021 podpořil revitalizaci památek za více než 11 miliard z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Dotační podpora umožnila zpřístupnit veřejnosti dosud uzavřené prostory a nové zajímavé expozice.

V programovém období IROP 20212027 je na péči o památky možné čerpat z Evropského fondu pro regionální rozvoj až 8,8 miliardy . Žadatelé je mohou využít na částečnou obnovu památky nebo vznik nové návštěvnické trasy.
Rekonstrukce století na hradě Šternberk. Díky prostředkům z IROP se opravil strážní domek, vstupní b
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688