Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  06.09.2023 11:01:00

Jablonecká energetická slaví 10. výročí. Převzetí kontroly nad teplárnou přineslo zlevnění a stabilitu

Bylo to 17. července 2013, kdy se statutární město Jablonec nad Nisou stalo 100% vlastníkem teplárny. Tehdejší primátor Petr Beitl převzal od předsedy představenstva MVV Energie CZ Václava Hracha akcie JTR a bankovní účet společnosti se 160 miliony korun. Tím skončilo několikaleté období plné složitých právních a obchodních jednání. Teplárna se stala majetkem města a získala nový název Jablonecká energetická, a. s. (JE).

Po roce 1989 do té doby státní teplárenská společnost několikrát změnila majitele, přičemž město Jablonec v ní až do roku 2013 mělo menšinový podíl s minimální pravomocí. Cena tepla patřila na začátku druhého tisíciletí k nejvyšším v republice. Atakovala 900 Kč/GJ, což bylo o cca 300 víc, než bylo v té době běžné. Soustava centrálního zásobování teplem (CZT) byla dožilá a ztrátová. Domácnosti se snažily kvůli vysoké ceně odpojovat a soustava se rozpadala. Všichni se ale odpojit nemohli. V Jablonci nebyla dostatečná kapacita nízkotlakých rozvodů plynu pro všechny drobné odběratele. Mnoho domácností záviselo na centrálním zásobování.

Převzetí kontroly nad teplárnou přineslo zlevnění a stabilitu

„Kupujeme si šanci zklidnit situaci a ochránit občany připojené na CZT před dalším navyšováním ceny tepla. Většinový akciový podíl kupujeme proto, abychom zabránili dalším sporům vedeným proti odpojeným odběratelům a aby došlo k ukončení arbitráže, v níž městu mohla hrozit úhrada téměř 90 milionů . Kupujeme ji proto, abychom soustavu nechali řízeně rozpadnout na menší a efektivnější celky, abychom zabránili dalšímu zdražování a v konečném důsledku snížili cenu za GJ,“ prohlásil tenkrát primátor Petr Beitl. Takřka okamžitě došlo k významnému snížení cen tepla a začal se připravovat rozpad soustavy na menší blokové zdroje. Paralelně s tím tehdejší náměstek primátora pro ekonomiku a předseda představenstva JE Miloš Vele vedl jednání s plynárenskou společností o posílení kapacity a vybudování středotlakých rozvodů plynu. To bylo pro zdárný průběh revitalizace zásadní.

Vlastní revitalizace soustavy proběhla ve dvou etapách v letech 20152016 a stála přes 200 milionů korun. „Financovala ji Jablonecká energetická z vlastních zdrojů, využili jsme evropské dotace a v záloze jsme měli i směnečný program u KB,“ vzpomíná Vele.

Náročný proces probíhal za provozu a zaznamenali jej snad všichni ve městě. Všude byly výkopy a omezení. „Dodatečně děkuji ještě jednou občanům za trpělivost a pochopení. Jednak jsme ukládali do země předizolované teplovodní potrubí, a pak tu byly výkopy plynařů, kteří rozšiřovali středotlakou síť. K tomu se stavěly komíny ve zdrojích,“ připomíná si náročné období Petr Roubíček, ředitel JE v letech 20142019.

Ke snížení cen došlo okamžitě

„Efektem revitalizace bylo okamžité snížení ceny pro odběratele. Jablonecká energetická získala moderní technologie s téměř 100% účinností systému a došlo k posílení kapacity plynu pro celé město. Jablonec se těmito kroky stal příkladem pro všechna ostatní česká města a já dodatečně děkuji zastupitelům, kteří našli odvahu pro tento projekt hlasovat. Děkuji také všem kolegům, kteří se podíleli a podílejí na tom, že teplárna je stabilní městskou společností, na niž můžeme být právem hrdí,“ uzavírá vzpomínání primátor Vele.

(mh)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688