Michal Brothánek (AVANT IS)
Okénko investora  |  06.09.2023 13:58:46

Úprava strategie se fondu AGUILA vyplácí, zajištěné úvěry přinesou investorům zhodnocení 8,5 % ročně

Od svého založení v červnu 2019 má Českomoravský fond SICAV, a.s. Podfond AGUILA za sebou 47 měsíců v zisku, ani jeden ztrátový a celkové zhodnocení k 31.5.2023 činí 23,59 %. Loni v létě se však zakladatelé rozhodli využít příležitost a upravili strategii tak, aby přinášela investorům ještě atraktivnější výsledky.

 


Nově AGUILA kvalifikovaným investorům přináší dlouhodobý výnosový cíl 8,5 % ročně a to bez ohledu na vývoj úrokových sazeb ČNB. Za vylepšením podmínek pro investory stojí úprava investiční strategie, spočívající v poskytování zajištěných úvěrů podnikatelům. „V roce 2019 jsme AGUILU spouštěli jako multi-asset novinku, která bude při nízkém riziku a volatilitě dosahovat výnosů nad 6 % ročně. Hned v prvním roce jsme byli úspěšní. Ale zatímco tehdy šlo o výrazně nadinflační zhodnocení, dnes je potřeba s ohledem na vývoj v ekonomice pro zachování hodnoty peněz udělat více,“ popisuje zakladatel fondu AGUILA Pavel Jíša.  

S oblastí úvěrů měli zakladatelé bohaté zkušenosti díky sesterskému fondu Českomoravský fond SICAV, a.s. Podfondu DOMUS, který se zaměřuje na investice do pohledávek. „Kreditní riziko jednotlivých pozic řídíme nejen pečlivým výběrem dlužníků a adekvátním zajištěním úvěrů zpravidla formou zástavy nemovitosti, ale přidáváme také synergie s fondem DOMUS, kam lze pohledávky v případě potřeby za férových podmínek odprodat,“ popisuje Jíša konzervativní přístup fondu.

Dnes má AGUILA v portfoliu 42 platných úvěrů a objem aktiv pod správou přesahuje čtvrt miliardy korun. „Většina této částky připadá na majetek v rámci nové strategie. Z původního multi-asset portfolia zbývá vypořádat jen méně než 10 %,“ popisuje Jíša s tím, že nově sestavené portfolio už prokázalo vyšší výkonnost ve srovnání s předchozí strategií.

Průměrný výnos úvěrového portfolia AGUILA dnes činí 14,11 %. Při nákladovosti max. 4 % tak čistý výnos odpovídá 10,11 %. Ten se mezi zakladatele a investory v AGUILE standardně rozděluje tak, že prvních 5 % zhodnocení je prioritních a náleží výhradně investorům. Zbytek nad tuto hranici se pak dělí poměrem 50:50. Investorům by tak náleželo více než 7,5 %.


 

Pro období následujících 12 měsíců se však zakladatelé rozhodli zvýšit prioritní výnos pro investory na 7 %. Poměrem 50:50 se tak bude dělit až zhodnocení přesahující tuto úroveň. „Pro období minimálně jednoho roku očekáváme výnos pro investory 8,5 %. Dlouhodobě pak předpokládáme, že AGUILA bude s ohledem na parametry svého nového portfolia doručovat zhodnocení 8,5 % a více ročně i v příštích letech. To vše při zachování současné nízké míry volatility a rizika,“ uvádí Jíša s tím, že cílový výnos 8,5 % bude platit i pro období, kdy ČNB zahájí cyklus snižování úrokových sazeb.
Jde o jednu z klíčových vlastností, kterou se AGUILA liší od některých jiných nízko rizikových investic. Například nyní oblíbené repo fondy odvíjejí svoji výkonnost přímo od dvoutýdenní repo sazby ČNB. Uvolňování měnové politiky centrální banky tedy na rozdíl od fondu AGUILA přinese pokles zhodnocení těchto nástrojů.

Více informací na www.aguila.cz.

Podfond AGUILA je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Správce upozorňuje investory, že hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu. Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/. V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 - Nusle. Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.

 

Ing. Pavel Jíša

Na tuzemském finančním trhu se pohybuje již 14 let a patří k průkopníkům služby placeného investičního poradenství. Během své praxe si na trhu vybudoval velmi silné renomé, díky kterému jeho služeb využívají privátní a top afluentní investoři. Za celou svou kariéru s nimi zrealizoval investice za více než 2 miliardy korun. Je spoluzakladatelem české finanční a investiční skupiny CLEVERTY a kromě svého působení ve fondu Českomoravský fond SICAV, a.s. je rovněž spolumajitelem úvěrové společnosti FINEMO, jež se zaměřuje na poskytování reverzních hypoték.

Českomoravský fond SICAV, a.s.

Českomoravský fond SICAV, a.s. je fondem kvalifikovaných investorů. Jeho cílem je zajistit investorům atraktivní zhodnocení peněz, ať už se ekonomika nachází ve fázi růstu, stagnace nebo dokonce poklesu. Fond se proto zaměřuje na výnosné, rozumně diverzifikované či zajištěné investice, které jsou do jednotlivých podfondů AGUILA a DOMUS pečlivě vybírány tak, aby bez výhrad splnily očekávání a požadavky náročných investorů. Silnou stránkou fondu jsou také mnohaleté zkušenosti zakladatelů, kteří strategii a úspěchu Fondu věří natolik, že jeho prostřednictvím zhodnocují i svoje vlastní prostředky. Více na www.cmfond.cz

Českomoravský fond SICAV, a.s. Podfond AGUILA je zaměřený zejména na investice formou úvěrů zajištěných nemovitostmi. Úroková sazba úvěrů se odvíjí od aktuálních sazeb vyhlašovaných ČNB, což podfondu AGUILA umožňuje přinášet investorům atraktivní zhodnocení, jež překonává výnosy z termínovaných vkladů či z nájemného. Cílový výnos podfondu 8 % p.a. +.


Michal Brothánek

Michal se dlouhodobě pohybuje v manažerských a obchodních pozicích ve finančním sektoru. Řadu let působil v korporátním obchodě ČSOB. V rámci těchto rolí řídil v letech 2006-2009 vydávání dluhových cenných papírů na dealingu banky pro velké bankovní klienty. Jako výkonný ředitel vedl v letech 2010-2016 útvar Institucionálního bankovnictví poskytující služby finančním institucím (bankám, pojišťovnám, obchodníkům s cennými papíry, investičním společnostem, investičním fondům a fondům kvalifikovaných investorů), klientům custody a depozitáře investičních společností a fondů. Zde stál u počátku boomu fondů kvalifikovaných investorů. V letech 2016 až 2021 zodpovídal jako člen představenstva ČSOB Pojišťovny za řízení všech obchodních sítí a partnerů, podpory obchodu a navazujících útvarů.



AVANT IS

AVANT je česká investiční společnost založená v roce 2007. Jedná se o největšího správce fondů kvalifikovaných investorů v České republice s tržním podílem 31,4 % (k 30.6.2023 celkem 165 fondů a podfondů ve správě a administraci s celkovým objemem majetku 131,9 mld. Kč dle AKAT). AVANT je leader v inovativních řešeních fondových struktur a nejrychleji rostoucí investiční společnost v České republice. AVANT má zkušený tým odborníků s dlouholetou praxí v sektoru finančních institucí. Investiční společnost je regulována Českou národní bankou.

Více informací na https://www.avantfunds.cz/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688