ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  06.09.2023 09:00:00

V 1. pololetí 2023 vydaly stavební úřady v Královéhradeckém kraji 2 096 stavebních povolení (pokles o 7,3 %), hodnota staveb klesla o více než 40 % na 15,7 mld. Kč. Průměrná hodnota dosáhla 7,5 mil. Kč


V 1. pololetí 2023 vydaly stavební úřady v kraji 2 096 stavebních povolení, meziročně to představuje pokles o 7,3 %, tempo snížení bylo mezi kraji čtvrté nejpomalejší. Orientační hodnota staveb klesla o více než 40 % na 15,7 mld. . Průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla 7,5 mil. a mezi kraji byla čtvrtá nejvyšší.

Podle předběžných výsledků bylo v prvních šesti měsících roku 2023 v Královéhradeckém kraji vydáno celkem 2 096 stavebních povolení, proti stejnému období předchozího roku to bylo o 165 stavební povolení, tj. o 7,3 % méně. Meziroční pokles byl mezi kraji čtvrtý nejpomalejší.

Ve čtyřech z pěti okresů Královéhradeckého kraje došlo k meziročnímu snížení počtu vydaných stavebních povolení, nejvýraznější bylo v okresech Rychnov nad Kněžnou (15,7 %) a Hradec Králové (10,2 %). Pouze okres Trutnov zaznamenal meziroční nárůst, a to o 3,8 %. V okrese Hradec Králové byla vydána více než čtvrtina ze stavebních povolení vydaných v Královéhradeckém kraji. V okresech Trutnov a Náchod to bylo zhruba po jedné pětině a ve zbývajících dvou okresech činil podíl 18,4 % v okrese Rychnov nad Kněžnou a 15,4 %v okrese Jičín.

Ve struktuře vydaných stavebních povolení jich 54,7 % připadlo na budovy (bytové a nebytové) a 45,3 % na inženýrské stavby. Z celkového počtu 1 147 stavebních povolení vydaných na budovy bylo 57,6 % určeno na byty (v nové nebo původní zástavbě) a zbylých 42,4 % na nebytové budovy. Stavebních povolení na inženýrské stavby bylo vydáno celkem 949, z toho 15,9 % na dopravní stavby a 84,1 % na ostatní inženýrské stavby.

V celé České republice bylo za 1. pololetí 20123 vydáno 39 236 stavebních povolení, jejich počet se proti stejnému období loňského roku snížil o 10,9 %. Podíl Královéhradeckého kraje na celkové počtu činil 5,3 % a mezi kraji byl šestý nejnižší. Nejvíc stavebních povolení bylo vydáno ve Středočeském kraji (18,6 % z celku) a také v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském (zhruba po jedné desetině). Naopak nejméně jich bylo vydáno v kraji Karlovarském, jehož podíl činil 2,5 % z celku. K meziročnímu poklesu počtu vydaných stavebních povolení došlo ve všech krajích, největší byl v krajích Libereckém a Jihomoravském (o více než 15 %) a nejmenší v hl. městě Praze (o 1,6 %).

Orientační hodnota staveb, na něž byla stavební povolení vydána, představuje odhad celkových nákladů staveb (v běžných cenách) včetně technologie vynaložené na přípravu, realizaci a uvedení stavby do provozu. V Královéhradeckém kraji dosáhla v 1. pololetí 2023 hodnoty 15,7 mld. , meziročně klesla o 40,5 %, a to bylo druhé nejrychlejší tempo snížení po kraji Karlovarském.

Ve třech okresech Královéhradeckého kraje došlo k meziročnímu nárůstu hodnoty vydaných stavebních povolení, nejvyšší byl v okresech Trutnov (o 35,4 %) a Rychnov nad Kněžnou (o 19,8 %), v okrese Náchod bylo zvýšení hodnoty mírné (o 2,4 %). Naopak propad hodnoty zaznamenaly okresy Hradec Králové a Jičín, kde bylo dosaženo 42,1 %, resp. 73,8 % loňské skutečnosti.

Na celkové hodnotě staveb, na něž byla vydána v 1. pololetí v Královéhradeckém kraji stavební povolení, se nejvíc podílel okres Hradec Králové, a to více než polovinou. Podíly ostatních okresů kraje se pohybovaly od 18,0 % v okrese Trutnov po 8,2 % v okrese Rychnov nad Kněžnou.

V České republice dosáhla orientační hodnota staveb ve sledovaném období hodnoty 286,8 mld. a meziročně vzrostla o 6,7 %. V osmi krajích došlo k meziročnímu zvýšení hodnoty staveb, nejvyšší, více než 40%, nárůst byl v Olomouckém kraji, v Jihomoravském kraji byl 23,3 % a v Ústeckém kraji 15,5 %. V šesti krajích došlo naopak k meziročnímu poklesu, nejvýraznější, více než 40 %, byl v krajích Karlovarském a Královéhradeckém.

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení v Královéhradeckém kraji dosáhla výše 7,5 mil. a mezi kraji byla čtvrtá nejvyšší. Tradičně nejvyšší hodnota byla v hl. městě Praze, kde na 1 stavební povolení připadla hodnota 17,0 mil. a naopak nejnižší byla v Jihočeském kraji (3,3 mil. ).

Z okresů Královéhradeckého kraje vykázal nejvyšší orientační hodnotu připadající na jedno stavební povolení okres Hradec Králové (15,0 mil. ). V ostatních čtyřech okresech nedosáhla průměru za ČR (7,3 mil. ).

 

Další informace o stavebních povoleních v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v menu Statistiky/Stavebnictví, byty.

 

Kontakt:

Ing. Ivana Dušková

Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové

Tel.: 495 762 316

E-mail: ivana.duskova@czso.cz

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688