ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  06.09.2023 09:00:00

V 1. až 2. čtvrtletí 2023 byla v Královéhradeckém kraji zahájena výstavba 918 bytů (pokles 2,3%). Snížil se i počet dokončených bytů o 4,2 % na 808 bytů.

V 1. až 2. čtvrtletí 2023 byla v kraji zahájena výstavba 918 bytů, představovalo to meziroční pokles, který byl nejpomalejší ze všech krajů. Snížil se i počet dokončených bytů o 4,2 % na 808 bytů. Více než polovina dokončených bytů byla v nových rodinných a pětina v nových bytových domech.

Zahájené byty

Podle předběžných výsledků byla v Královéhradeckém kraji v 1. až 2. čtvrtletí 2023 zahájena výstavba 918 bytů. Od roku 2006 to byl pátý nejvyšší počet, ale proti stejnému období loňského roku došlo k poklesu o 2,3 %, tj. o 22 bytů.

V celé České republice byla v prvním pololetí zahájena výstavba 18 103 bytů, proti stejnému období předchozího roku to bylo o pětinu méně. K poklesu počtu zahájených bytů došlo ve všech čtrnácti krajích, nejvýraznější meziroční snížení zaznamenaly Olomoucký a Plzeňský kraj, kde bylo dosaženo 51,3 %, resp. 51,5 % loňské skutečnosti. Naopak v Královéhradeckém kraji byl meziroční propad zahájených bytů ze všech krajů nejnižší. Na celkovém počtu zahájených bytů v ČR se kraj podílel 5,1 % a mezi kraji to byl šestý nejvyšší podíl. Výstavba nejvíce bytů byla zahájena v Jihomoravském a Středočeském kraji a v hl. městě Praze.

Ze zahájených bytů v Královéhradeckém kraji představovala nová výstavba 81,6 % a zbylých 18,4 % tvořila změna již dokončených staveb. Větší část ze zahájených bytů (46,4 %) byla v nových rodinných domech (427 bytů) a více než třetina v nových bytových domech (319 bytů).

Ve dvou okresech kraje došlo k meziročnímu nárůstu počtu zahájených bytů, v okrese Hradec Králové to bylo o 90,5 % a v okrese Jičín o 18,4 %. V obou okresech se na nárůstu podílela především výstavba bytů v nových bytových domech. Ve zbývajících třech okresech došlo k meziročnímu poklesu, který byl výrazný především v okrese Náchod a Rychnov nad Kněžnou, kde počet zahájených bytů dosáhl zhruba čtvrtiny, resp. tří čtvrtin loňské hodnoty. V okrese Náchod byla důvodem meziročního propadu absence zahájených bytů v nových bytových domech v tomto roce a v okrese Rychnov nad Kněžnou pokles zahájených bytů především v nových rodinných domech. V jediném okrese Hradec Králové počet zahájených bytů v bytových domech převýšil počet zahájených bytů v rodinných domech. V ostatních okresech tomu bylo naopak.

Dokončené byty

V průběhu 1. pololetí 2023 bylo v Královéhradeckém kraji dokončeno 808 bytů, proti stejnému období loňského roku to bylo o 35 bytů, tj. 4,2 % méně. Počtem dokončených bytů se kraj řadí na prostřední (sedmou) příčku mezi kraji.

 

V celé České republice bylo dokončeno v 1. pololetí 2023 celkem 17 849 bytů, meziroční nárůst činil 2,7 %. Pět ze čtrnácti krajů zaznamenalo meziroční pokles, vedle Královéhradeckého kraje byl nejvýraznější propad v Olomouckém kraji (více než třetinový) a ve dvou dalších krajích Středočeském a Ústeckém činil meziroční pokles zhruba jednu osminu. Na republikovém počtu dokončených bytů se Královéhradecký kraj podílel 4,5 %, mezi kraji to představovalo prostřední tedy sedmou příčku. Nejvíc bytů bylo dokončeno ve Středočeském kraji, hl. městě Praze a v kraji Jihomoravském.

Z celkového počtu dokončených bytů v Královéhradeckém kraji jich zhruba čtyři pětiny připadly na novou výstavbu a pětina na změnu již dokončených staveb. Více než polovina z dokončených bytů byla v nových rodinných domech (57,9 %) a pětina v nových bytových domech (21,3 %).

Ve třech z pěti okresů kraje došlo k meziročnímu nárůstu dokončených bytů, v okrese Rychnov nad Kněžnou o 88,2 %, v okrese Jičín o 50,0 % a v okrese Trutnov o 44,5 %. Na přírůstku dokončených bytů v okresech Rychnov nad Kněžnou a Jičín se podílely především nové byty v bytových domech. Ve zbývajících dvou okresech došlo k meziročnímu propadu dokončených bytů, v okrese Hradec Králové o 38,2 % a v okrese Náchod o 30,1 %. V obou okresech se na snížení podílely byty v nových bytových domech, v okrese Náchod nebyl dokončen v tomto období žádný byt.

Dokončené byty v nových rodinných domech převažovaly nad bytovými ve čtyřech okresech kraje, pouze v okrese Rychnov nad Kněžnou byl dokončen v 1. pololetí 2023 stejný počet bytů v nových rodinných i bytových domech.

 

Další informace o bytové výstavbě v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v menu Statistiky v odkaze Stavebnictví, byty

 

Kontakt:

Ing. Ivana Dušková

Oddělení informačních služeb a správy registrů KS ČSÚ v Hradci Králové

Tel.: 495 762 316

E-mail: ivana.duskova@czso.cz

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688