mesto-most.cz (Most)
Z regionů  |  05.09.2023 16:31:00

Most se vrací k poplatkům za odpad. Poplatek je navržen ve výši 840 Kč ročně. Pomohou se zvyšujícími se náklady na zajištění komunálního hospodářství

Město Most zavádí místní poplatek za komunální odpad. Po šestnácti letech, kdy Mostečané za odpad neplatili, nazrál čas se k místnímu poplatku opět vrátit. Náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu a zajišťování čistoty města totiž nestále stoupají. Nyní vyhlášku projednali radní města a doporučili ji k vydání Zastupitelstvu města Mostu. Účinnost vyhlášky se předpokládá od 1. ledna 2024. Město Most se tak přidá k drtivé většině měst a obcí, ve kterých se v Česku tento poplatek vybírá.
 

 
 

Poplatek je navržen ve výši 840 ročně, což představuje pouhých 2,30 za osobu za den. Město tyto prostředky účelně využije právě v oblasti zkvalitňování komunálního hospodářství. Veškeré vybrané poplatky budou využity například na pořizování velkokapacitních nadzemních a polopodzemních kontejnerů na směsný i tříděný odpad, pořídí se za ně více odpadkových košů včetně chytrých lisovacích, zvýší se intenzita vývozu odpadu či zajistí větší čistota v okolí odpadových nádob.

 

Poplatek budou hradit fyzické osoby s trvalým pobytem v Mostě včetně dětí a vlastníci nemovitostí (bytu, rodinného domu, domu pro rodinnou rekreaci), ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna v Mostě. Kromě osob, které jsou z placení osvobozeny ze zákona, město navíc zbavuje této povinnosti osoby starší 65 let. „Uvědomujeme si, že senioři jsou osobami ohroženými příjmovou chudobou, a to i vlivem nedávno přijatých opatření vlády. Vážíme si dosavadní práce seniorů, kterou pro společnost a město vykonali, a tímto jim vyjadřujeme svůj dík“ vysvětluje primátor Marek Hrvol.

Město je připraveno rázně zasáhnout proti neplatičům. „V Mostě je bohužel určité procento lidí, u nichž se dá již podle zkušenosti předpokládat, že budou mít s platební morálkou problémy. Tak to bohužel je. Ale slibuji, že využijeme všech zákonných možností k vymáhání těchto poplatků,“ říká Marek Hrvol. Kdo bude dlužit, nejen že bude možné provést exekuci na jeho mzdu, účet či jiné pohledávky, ale takové osoby nebudou mít šanci získat například městský byt nebo podporu při narození dítěte.

Problémem v Mostě je množství vytříděného odpadu, což by město také rádo změnilo. V současné době totiž Mostečané na osobu vyprodukují 230 kg směsného komunálního odpadu za jeden rok, přičemž limit nyní činí 180 kg. Za nadprodukci město bohužel musí hradit poplatky. V roce 2029 bude dovoleno pouze 120 kg nevytříděného odpadu na osobu, a poplatek, který má vlastně charakter pokuty, se ze současné tisícikoruny za tunu vyšplhá na 1 850 . Pokud Most tedy zásadně nesníží množství nevytříděného odpadu, bude ho to stát jen na tomto poplatku téměř 13 milionů korun. „Miliony z městské pokladny, které by město jinak mohlo využít nejen na další zkvalitňování komunálního hospodářství, ale také třeba k podpoře sportu či kultury,“ dodává k tomu primátor. Ke změně v myšlení Mostečanů by měla napomoci i mediální a vzdělávací kampaň s názvem Pro čistší Most, kterou město nedávno spustilo.

Ke znovuzavedení poplatku za komunální odpad město vedou neustále se zvyšující náklady na zajištění komunálního odpadu. Zatímco v roce 2009 město na nakládání s komunálním odpadem vynaložilo zhruba 35 milionů korun, v loňském roce to bylo již více než 65 milionů . Platit za odpad je navíc, až na několik výjimek, běžné v dalších obcích a městech napříč republikou.  

 
 
 
 
 
 

 
 
 
Za aktualizaci zodpovídá: Bc. Klára Vydrová
Vytvořeno / změněno: 5.9.2023 / 5.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688