praha.eu (Praha)
Z regionů  |  05.09.2023 18:18:09

Staroměstská radnice má zrekonstruované přízemí a nový turistický provoz


Staroměstská radnice - ilustrační foto Foto: Prague City Tourism

Hlavní město společně s Prague City Tourism otevřelo zrekonstruovanou spodní část Staroměstské radnice a nový turistický provoz. Jeho součástí je turistické informační centrum, průvodcovské služby Guides&Tours a první kamenný obchod s kultivovanými suvenýry, na kterých Prague City Tourism spolupracuje výhradně s lokálními tvůrci. Nový provoz je symbolem celkové kultivace cestovního ruchu v metropoli a je v souladu s koncepcí cestovního ruchu.

Pražanům se nově otevírá i kamenný průchod, který spojuje Staroměstské náměstí s Mikulášskou uličkou. Rekonstrukce město stála 40 milionů korun. „Dnešním dnem se Pražanům díky citlivé rekonstrukci otevřel kamenný průchod vedoucí z prostoru před orlojem do zadní části za Staroměstskou radnicí. Byla též restaurována středověká křížová klenba v přízemí radnice. Zvelebovat a revitalizovat kulturní památky je prioritou města, protože je uchováváme pro budoucí generace,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Díky rekonstrukci vzniklo v prostorách Staroměstské radnice nové turistické informační centrum a kamenný obchod se suvenýry. Vedle turistického provozu se veřejnosti otevírá nová průchozí kamenná chodba mezi Staroměstskou radnicí a Mikulášskou uličkou. Ta navazuje na průchod, který podle nejstarších dochovaných fotografií z roku 1969 už pravděpodobně v té době nesloužil veřejnosti. Nyní však bude průchod veřejnosti celý zpřístupněný. Zadní část průchodu navíc zajistí zcela bezbariérový vstup do radnice.

Investice do významných pražských památek je naprosto zásadní pro kultivaci cestovního ruchu v metropoli. Nejen, že nový turistický provoz zajistí komfort jak pro návštěvníky, tak pro zaměstnance, ale umožní Pražanům projít ze Staroměstského náměstí do prostor za radnicí, kterou nebudou muset obcházet,“ říká náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil.

Citlivost, s jakou město k rekonstrukci Staroměstské radnice přistoupilo a vizuální stránka nového turistického provozu, jsou odrazem postupné kultivace turistického ruchu v metropoli. K interiéru architekti přistoupili velmi minimalisticky, aby nekonkuroval již tak dominantnímu historickému objektu.

Zaměření na detail, kvalitu a vizuální stránku se odráží ve všech aktivitách městské destinační organizace. Od začátku července se například všichni zaměstnanci turistických informačních center a pražských věží pod správou Prague City Tourism pyšní novým dress codem z dílny českého návrháře a českých rodinných firem. Stejně tak dárky, které nabídne nová prodejna, pochází z rukou výhradně českých tvůrců. Při jejich produkci je dbáno na jejich vysokou estetickou hodnotu.

„Jsem velmi rád, že se podařilo rozšířit turistický provoz radnice o další prostory v místech středověké Křížové chodby. Přeci jenom se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších pražských památek, kterou průměrně za rok navštíví na půl milionu zájemců z celého světa,“ doplňuje předseda dozorčí rady Prague City Tourism Jan Wolf.

Staroměstská radnice v posledních letech prochází postupnou revitalizací. Po radniční věži a prostoru v přízemí se město v následujících letech zaměří na její románsko-gotické podzemí, které je starší než radnice samotná.

Vedle nového turistického informačního centra a zpřístupnění průchodu mohou návštěvníci zavítat do zbrusu nové prodejny se suvenýry. „V rámci nových prostor otevíráme i první kamenný obchod s našimi kultivovanými suvenýry, které mají důstojné místo pro svůj prodej. Turistické informační centrum zajistí vyšší návštěvnický komfort a celkový dojem. Je to další konkrétní krok, kterým naplňujeme Koncepci příjezdového cestovního ruchu,“ uzavírá František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism.

Rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice začala v březnu roku 2022 a byla dokončena v srpnu 2023. Hlavní město Praha na rekonstrukci vyčlenilo 40 milionů korun. Za architektonickým ztvárněním mobiliáře stojí společnost Olgoj Chorchoj a stavební práce mělo na starosti architektonické studio SGL Projekt, generální projektantem stavby bylo VPÚ Deco Praha a.s., dodavatelem stavby byla společnost POHL CZ a.s.

Další informace naleznete na blogu prague.eu, na Twitteru @PrgCityTourism nebo LinkedIn Prague City Tourism.

Návštěvnost Staroměstské radnice

  • Staroměstská radnice patří k nejoblíbenějším pražským památkám. V roce 2022 byla 7. nejnavštěvovanější památkou v Praze.
  • V roce 2023 ji do konce srpna navštívilo 325 384 hostů.
  • Ve stejném období ji od ledna do srpna v roce 2022 navštívilo 199 145 hostů a v roce 2019 445 410 hostů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688