Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  06.09.2023 15:13:09

Odkládáte sjednání životní pojistky? Pozor na čekací doby

Při listování pojistnými podmínkami vás může zarazit celá řada odborných termínů. Matoucí pro vás mohou být třeba čekací, odkladné a karenční doby. Je ale důležité chápat, co se pod těmito pojmy skrývá, abyste věděli, od jaké chvíle se na svou životní pojistku můžete plně spolehnout. Podpisem pojistné smlouvy totiž nic nekončí, ale teprve začíná. 

Co je čekací doba u pojištění? 

Čekací doba obecně vyjadřuje časový úsek, po který jako pojistník nemáte nárok na výplatu pojistného plnění. Znamená to, že určitá škodní událost, která se stane během čekací doby, není v očích pojišťovny pojistnou událostí a pojišťovna nebude plnit, ani když pojistnou událost nahlásíte až později. Čekací dobu si můžete představit i jako dočasnou „výluku” z pojištění. Čekací doba je nejčastěji stanovena v měsících.

Proč vůbec čekací doba existuje? Jde především o ochranu pojišťoven před pojistnými podvody. Tím, že po klientech vyžadují placení pojistného po určitou dobu, odrazují nepoctivce před účelovým uzavíráním pojistek. Není rozumné uzavírat životní pojištění až ve chvíli, když už máte podezření na nějaký zdravotní problém. Podstatou pojištění je totiž krytí potenciálně možných událostí, ne těch, které s jistotou přijdou. 

Počátek pojištění a čekací doby

V případě, že si sjednáváte nové životní pojištění, setkáte se s dvěma termíny:  

  • Uzavření pojistné smlouvy - Pojistná smlouva je uzavřená ve chvíli, kdy pojišťovna i pojistník přijmou návrh smlouvy, například fyzickým nebo elektronickým podpisem, případně i zaplacením pojistného.

  • Počátek pojištění - Pojištění začne „běžet” dnem, který je uvedený ve smlouvě. Může, ale nemusí se shodovat se dnem uzavření smlouvy. Počátek pojištění je možné nastavit například na 1. den v následujícím měsíci nebo jiný libovolný den. Čekací doba u jednotlivých rizik se začíná počítat právě od data počátku pojištění. 

Při sjednávání životního pojištění vás pojišťovna vyzve k vyplnění zdravotního dotazníku. Díky němu si zhodnotí, na co, jak a za kolik vás může pojistit. Vyhodnocování dotazníku a zdravotních rizik standardně pojišťovně zabere 2 měsíce. Pokud chcete být pojištění co nejdříve a nečekat 2 měsíce, můžete u některých pojišťoven získat tzv. předpojištění. Je ale potřeba si uvědomit, že toto předpojištění se během vyhodnocování dotazníku vztahuje jen na omezený rozsah rizik. Jedná se vždy pouze o rizika související s úrazem. Závažné nemoci jsou kryté až po vyhodnocení zdravotního dotazníku a úspěšném uzavření smlouvy o životním pojištění. 

Čekací doby u jednotlivých rizik

Čekací doby se liší u jednotlivých rizik i jejich příčin. Konkrétní trvání čekací doby u vaší pojistky se vždy dozvíte v pojistných podmínkách vaší pojišťovny. Pozor, čekací doby se vztahují vždy k době sjednání jednotlivých rizik. To je důležité zejména v případě, že si během trvání životní pojistky rizika přidáváte nebo jinak upravujete

Pokud například navyšujete pojistnou částku i po pěti letech trvání pojištění, čekací doba se bude ve vztahu k novému nastavení uplatňovat stejně, jako kdybyste si životní pojištění sjednávali od začátku. Do chvíle, než čekací doba “doběhne”, pořád vaše předchozí nastavení částky platí.   

Vhodně nastavené životko by mělo obsahovat pojištění pro případ smrti (z jakýchkoliv příčin), invalidity (z jakýchkoliv příčin), závažných onemocnění a trvalých následků úrazu. Příčinou pojistné události může být jak úraz, tak nemoc. Podíváme se na to, jak se liší čekací doby u jednotlivých pojištění a důvodů vzniku pojistné události. Zahrneme do výčtu i pojištění pracovní neschopnosti. Čekací a karenční doby tu totiž vyvolávají možná nejvíc otázek..

Pojištění smrti (z jakýchkoliv příčin)

Čekací doba u tohoto pojištění činí 2-3 měsíce, a to v případě smrti z důvodu nemoci. Pokud je příčinou úmrtí úraz, čekací doba se neuplatňuje. U tohoto pojištění se vyskytuje specifický případ - sebevražda. Čekací doba je v takovém případě z důvodu možného zneužití pojistky nejdelší, trvá 24 měsíců od počátku pojištění. Některé pojišťovny však sebevraždu nebo pokus o ni nepovažují za nahodilou událost a neposkytují za ni pojistné plnění ani po uplynutí uvedené doby nebo vyplácenou částku sníží. 

Pojištění invalidity (z jakýchkoliv příčin)

Čekací doba u tohoto pojištění činí také jako u pojištění pro případ smrti 2-3 měsíce, a to z důvodu nemoci. Pokud je příčinou invalidity úraz, čekací doba se neuplatňuje. U tohoto pojištění může být také vyloučena sebevražda nebo pokus o ni končící invaliditou. Vždy záleží na konkrétním znění pojistných podmínek dané pojišťovny.

Pojištění závažných onemocnění  

Čekací doba u tohoto pojištění činí stejně jako u pojištění pro případ smrti a pojištění invalidity nejčastěji 2-3 měsíce. Znamená to, že pokud vám bude během čekací doby diagnostikovaná závažná nemoc a v důsledku ní budete žádat vy nebo vaši blízcí o pojistné plnění například z důvodu nákladné léčby, v drtivé většině případů odmítne plnit. Stejně tak nemusí plnit v případě, že se v průběhu čekací doby projevily příznaky této nemoci.

Pojištění trvalých následků úrazu

Obecně platí, že pro rizika související s úrazem čekací doby stanovené nejsou a případné následky by byly hrazeny pojišťovnou kdykoliv po počátku pojištění. To se týká například i denního odškodného (tzv. bolestného) za úraz, které znáte z úrazového pojištění

Absence čekacích dob by vás neměla vést k tomu, že si v případě úrazu rychle sjednáte pojištění, zkrátka jen proto, abyste něco dostali. Pokud si budete chtít sjednat pojištění až v době, kdy vytušíte, že vám z něj něco “kápne” nebo pojišťovně zamlčíte, že se vám úraz stal až po sjednání pojištění, dopustíte se pojistného podvodu. Kvůli takovému nápadu můžete trávit čas nejen na policii, ale i za mřížemi.

U invalidity nebo smrti následkem úrazu se také čekací doba neuplatňuje vůbec. Není ale rozhodně rozumné si z tohoto důvodu sjednávat pouze pojištění smrti úrazem. V případě, kdy pojištěný zemře následkem jiné příčiny, než je úraz, nebude pojišťovna z tohoto pojištění nic vyplácet. Proto vždy doporučujeme pojistit pojištění smrti z jakékoliv příčiny.

Pojištění pracovní neschopnosti 

Pojištění pracovní neschopnosti je doplňkovým pojištěním životka, které může řešit výpadek příjmu při neschopnosti jak z důvodu úrazu, tak nemoci i dalších specifických důvodů. V případě úrazu se opět čekací doba neuplatňuje, v jiných situacích už je to ale složitější. Pojišťovna obvykle nebude ženám poskytovat pojistné plnění z pojištění pracovní neschopnosti, pokud je jejím důvodem těhotenství v prvních 8 měsících trvání pojistky.  V případě pracovní neschopnosti z důvodu nemoci je čekací doba nastavena opět na 2-3 měsíce. Podobně je tomu i v případě pojištění hospitalizace.

Pozor, u pojištění pracovní neschopnosti se čekací doba nevztahuje jen na dobu od počátku pojištění, ale i na samotné jednotlivé události, tedy vypsání neschopenky. Doba nazývaná jako odkladná nebo karenční je zde konstruovaná podobně jako karenční doba u veřejného nemocenského pojištění. Výplata plnění se běžně sjednává nejdříve od 15. dne pracovní neschopnosti, případně od 29. dne. To znamená, že pokud by byl v pojistné smlouvě stanoven nárok na plnění od 15. dne, ale vaše pracovní neschopnost trvala 20 dní, pojišťovna vám vyplatí jen 6 denních dávek. 

Se sjednáním životního pojištění nemá smysl čekat, i když zrovna nestonáte. Srovnejte (a sjednejte) si životko co nejdříve, aby vás náhodou jednou čekací doba nepřipravila o plnění. Jako bonus na závěr vám můžeme říct, čím dříve si životko sjednáte, tím nižší bude vaše pojistné. A to se vyplatí, ne? 

Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688