Uzsvm.cz (UZSVM)
Reality  |  05.09.2023 00:00:00

Počet nemovitostí zapsaných na zaniklé státní instituce klesl již o 95 %

05.09.2023

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se do poloviny roku 2023 podařilo snížit počet nemovitostí zapsaných na nedohledané a zaniklé státní subjekty o 95 % (tj. o 8 720 nemovitostí). Klesl také počet nedohledaných a zaniklých subjektů, a to o téměř 87 % (tj. o 1 116 subjektů). Údaje vychází z aktualizovaného materiálu Mapa majetku státu, který ÚZSVM v roce 2015 vytvořil vlastními silami.

„Touto agendou děláme pořádek v katastru nemovitostí a pomáháme obcím a krajům odstraňovat bezprizorní státní nemovitosti, kvůli kterým nemohou budovat potřebnou infrastrukturu. Prověřování vlastnických práv k bezprizornímu státnímu majetku je velmi časově a odborně náročný proces, neboť potřebné údaje musíme často vyhledávat v pozemkových knihách a archivech dalších úřadů. Proto velmi vítám, že se nám podařilo snížit počet takových nemovitostí o 95 procent, uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Snížen je také počet subjektů i nemovitostí u skupiny státních podniků v konkursu a v likvidaci, a to konkrétně o 56 subjektů (tj. o 59,6 %) a o 9 407 nemovitostí (tj. o 57,4 %).

Mapa majetku státu rovněž ukázala celkovou strukturu vlastnictví státního majetku. K 1. červenci 2023 bylo v katastru nemovitostí vedeno celkem 665 státních subjektů hospodařících s 1,4 miliony státních nemovitostí. Ty tvoří 1 399 599 pozemků o celkové výměře 1,8 milionu hektarů, dále 40 445 staveb a 781 bytových a nebytových jednotek. Nejvíce státních nemovitostí spravuje státní podnik Lesy České republiky (455 290 nemovitostí, které představují 32% podíl na státních nemovitostech). Druhý nejvyšší podíl na nemovitostech (31% podíl) s 44 078 nemovitostmi je evidován na Státní pozemkový úřad. Třetí jsou pak státní podniky Povodí, které dohromady hospodaří s 150 951 nemovitostmi, což je 10% podíl na státních nemovitostech. Následuje Ředitelství silnic a dálnic s 8% podílem na státních nemovitostech (116 169 nemovitostí). ÚZSVM má 5% podíl na státním majetku, přičemž spravuje 76 501 nemovitostí.

Příklady z Mapy majetku státu v roce 2023:

  • ÚZSVM převedl zdarma obci Bravantice pozemek s rozlohou 83 m2 zajišťující jediný možný přístup k lávce přes říčku Sezinu. Lávka je hojně využívána místními občany ke zkrácení cesty
    k hlavní silnici. ÚZSVM parcelu převzal po již neexistujícím Městském národním výboru Bílovec.

  • Pardubický kraj získal od ÚZSVM zdarma 11 pozemků, které se nacházejí pod silnicemi II. tříd. Převod kraji umožní jednodušší údržbu a opravu daných silnic a bezprostředně navazující zeleně. Stát nabyl vlastnická práva k parcelám prostřednictvím dnes již neexistujícího Silničního investorského útvaru Pardubice.
  • Dva pozemky v městské části Praha-Háje byly po více než 70 letech přepsány do vlastnictví státu. Majetek v roce 1949 vykoupil v rámci pozemkové reformy tehdejší státní podnik Československé státní statky od původní vlastnice, výměrem Krajského národního výboru v Praze přešel do vlastnictví státu, avšak nebyl na něj přepsán. K tomuto přepisu došlo až díky ÚZSVM. Oba pozemky budou nyní nabídnuty k využití ostatním organizačním složkám státu. Jelikož se na jednom z pozemků nachází komunikace, bude v případě nezájmu těchto složek v souladu se zákonem o pozemních komunikacích převeden do vlastnictví obce.

ÚZSVM v roce 2015 poprvé v historii zmapoval veškeré nemovitosti evidované v katastru nemovitostí na státní subjekty. Jednalo se o unikátní projekt Mapa majetku státu. V katastru nemovitostí bylo evidováno přes 1,6 milionu položek zapsaných na 1 906 státních subjektů. Následně bylo zjištěno, že 1 381 těchto institucí bylo neexistujících, nedohledaných, v konkurzu nebo v likvidaci. Jednalo se například i o takové kuriozity, jako Elektrotechnické závody Julia Fučíka, Svaz požární ochrany ČSSR, Ministerstvo veřejných prací, Federální ministerstvo národní obrany nebo Výzkumný ústav výživy zvířat. Na bezprizorní subjekty bylo zapsáno přes 25,5 tisíce nemovitostí, které v řadě případů komplikují rozvoj území obcí a krajů. ÚZSVM následně začal situaci napravovat.

Přílohy:Rozdíl 2023a2015.jpgVývoj počtu stát SUBJEKTŮ_za1-8-23-01.jpgVývoj počtu státních nemovitostí evidovaných v katastru nemovitostí_1-8-23-01.jpg
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688