kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  05.09.2023 00:00:00

Liberecký - IDOL jde naproti bezhotovostním platbám

 

Integrovaná doprava Libereckého kraje IDOL, má dlouhodobě progresivní přístup k bezhotovostním platbám. Tento trend bude pokračovat i s modernizací odbavovacího systému.

Většina cestujících využívá v IDOL výhody elektronického přestupního jízdného i jízdné prostřednictvím elektronické peněženky, která je součástí dopravní karty Opuscard. Tuto funkci přebírá i nová generace Opuscard+.

Přechodem na jednotlivé papírové jízdenky IDOL, které od září umožňují v rámci platnosti i přestupy mezi spoji a linkami, se však otevírá i nový potenciál pro platební karty. „Využívání platebních karet se v současné době rozvíjí ve všech oblastech a veřejná doprava v tomto nemůže zaostávat,“ konstatuje Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy

„Možnost platební karty se v rámci IDOL dosud využívala jen sporadicky na spojích, kde bylo novější odbavovací zařízení, papírová jízdenka nebyla integrována, a i výše ceny se lišila podle konkrétního dopravce,“ vysvětluje dosavadní stav Otto Pospíšil, jednatel krajského koordinátora dopravy, společnosti KORID LK. Toto se však nyní radikálně mění a nabídka využití platebních karet nabírá na intenzitě.

První významný krok pro využití platební karty nabídla mobilní aplikace Idolka. „Právě do té si jednotlivé jízdné cestující kupují přímo ze svého bankovního účtu skrze platební kartu,“ říká Otto Pospíšil „Nově se k aplikaci přidal také e-shop pro vícedenní časové kupóny a od září i nejen téměř všechna odbavovací zařízení ve vozidlech IDOL, ale postupně i vybraná předprodejní kontaktní místa.“

Kde tedy bude možné v rámci idolu využívat platební karty?

Největší výhodu nabídnou platební karty v e-shopu IDOL, kde si budou cestující moci z pohodlí domova zakoupit vícedenní kupóny Časovek a Síťovek IDOL. Platný časový kupón přes platební kartucestující v identifikátoru během několika málo minut, a i sama platební karta se může po personifikaci využívat jako identifikátor. Nákup kompletní nabídky jízdného skrze platební kartu lze využít i v mobilní aplikaci Idolka.

„Časové a síťové jízdenky bude mimo e-shop možné zakoupit i na kontaktních místech a nádražních pokladnách v síti IDOL. I tam totiž chceme podporovat možnost bezhotovostní platby,“ připomíná Jan Sviták. „Není to tak dávno, kdy si například cestující na nádraží v Liberci čtvrtletní časovku nemohl zaplatit jinak než v hotovosti.“

Aktuálně lze platební kartou platit na Zákaznickém centru IDOL/OPUSCARD v Evropském domě v Liberci, na kontaktním místě Frýdlantská u libereckého magistrátu nebo na vybraných vlakových pokladnách. „Spolupracujeme však na spuštění platebních terminálů s dalšími kontaktními místy a již v průběhu září by se tak možnost bezhotovostního nákupu mohla rozšířit o další místa,“ říká Otto Pospíšil.

A jak je to vlastně s možností platit platební kartou jednotlivé jízdné ve vlacích a autobusech v síti IDOL?

Se spuštěním modernizovaného odbavovacího systému, se rozšířila možnost platit platební kartou v linkových autobusech v síti IDOL, ve vlacích, plnohodnotně také v MHD Jablonec nad Nisou, Česká Lípa či Turnově, a to za zvýhodněnou bezhotovostní cenu jízdného. Později, po modernizaci prodejních zařízení v libereckém dopravním podniku, to bude možné i v MHD Liberec. „Chceme i nadále rozlišovat v ceně jednotlivého jízdného motivaci pro bezhotovostní platby a jsme rádi, že tuto myšlenku podporují i města s MHD, která mají pravomoc rozhodovat o cenotvorbě jízdného,“ shrnuje myšlenku jednotného vnímání konceptu jízdného IDOL Jan Sviták. „Nejde totiž jen o výhodu pro cestující, ale i pro samotné dopravce, protože manipulace s hotovostí nejenže zdržuje odbavování, ale je zatížena i manipulačními poplatky v bankách.“

V případě nákupu jednotlivého jízdného je však nutné připomenout, že Liberecký kraj je z hlediska zajištění datového signálu, často nezbytného pro provedení platební transakce, poměrně komplikovaný, a proto je nutné chápat tuto nabídku jako doplňkovou, ale nelze ji vždy garantovat. Cestující by tak měl být připraven na alternativní možnost platby, prostřednictvím spolehlivé elektronické peněženky Opuscard, mobilní aplikace Idolka nebo hotovosti v kapse.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688