Uherské Hradiště (mesto-uh.cz)
Z regionů  |  04.09.2023 18:00:00

Od nového roku 2024 dojde k navýšení poplatku za odpady na 1000 korun - Uherské Hradiště

Od začátku roku 2024 se v Uherském Hradišti zvýší poplatek za obecní systém odpadového hospodářství. Poplatek, který je od roku 2010 stanoven ve výši 500 korun, bude zvýšen na 1000 korun. Město chce zvýšením poplatku zmírnit výši nákladů, které s provozem služeb pro obyvatele města souvisí.

Děti do 18 let a senioři nad 70 let budou i nadále od poplatku zcela osvobozeni. Pouze u studentů, kteří studují mimo Uherské Hradiště, se úleva od poplatku ve výši 500 korun omezí do 26 let věku.

„Z našeho pohledu je již změna výše poplatku potřebná. Poplatek za odpadové hospodářství nebyl upravován od roku 2010, a to i přes neustále rostoucí náklady spojené s provozem celého systému,“ vyjádřila se místostarostka města Marcela Čechová.

Faktem je, že ani takto zvýšený poplatek za likvidaci komunálního odpadu nepokryje náklady, které město s likvidací odpadu má. „Na tuto agendu budeme stále doplácet z rozpočtu města. Kromě toho, že jsme tento poplatek dlouho neupravovali, je zároveň zapotřebí se připravit na rok 2030, kdy skončí skládkování odpadu a logicky tím vzrostou náklady na likvidaci odpadu, poplatek proto není konečný,“ upozornil starosta města Stanislav Blaha.

Aktuální náklady města na komunální odpad jsou 22,5 milionu korun a při započtení i separovaného (u něhož má město náklady 9,7 milionu a příjmy 5,4 milionu korun) je hospodaření města ztrátové ve výši 26,9 milionu s tím, že podle stávající obecně závazné vyhlášky dosud město vybírá příjem zhruba 8,2 milionu. Ten se od příštího roku zdvojnásobí. I tak je bude město na sběr a likvidaci doplácet 10,5 milionu korun.

Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství je poplatkem za samotnou existenci systému nakládání s komunálním odpadem ve městě. Vychází z principu, že ze systému má prospěch každá osoba, která je přihlášena ve městě nebo vlastní na území města nemovitost určenou k bydlení, a to zásadně stejnou měrou. Proto je poplatek zaveden v pevné výši s tím, že se platí samostatně z důvodu přihlášení a samostatně z důvodu vlastnictví nemovitosti.

Účinnost upravené obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, kterou 4. září 2023 schválilo Zastupitelstvo města Uherské Hradiště, bude od 1. 1. 2024, tedy s počátkem nového poplatkového období.

 

Zveřejněno dne: 4. září 2023. Aktualizováno: 4. září 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688