Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.09.2023 18:12:42

SEC musí zkousnout další soudní prohru! Grayscale je o krok blíž k vytvoření spotového bitcoinového ETF

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank: https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Společnost Grayscale Investments, která se snaží o spuštění burzovně obchodovaného fondu sledujícího bitcoin, slaví významnou výhru nad Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). V minulém týdnu totiž padnul další přelomový verdikt ve sporu nějaké kryptografické společnosti se SEC. Společnost Grayscale zažalovala SEC zato, že zamítla spuštění prvního navrhovaného bitcoinového ETF, aniž by vysvětlila důvody, které vedly SEC k zamítnutí podaného návrhu. Odvolací soud v městě Washington v DC Columbia minulý týden plně vyhověl žalobě Grayscale na SEC. Toto vítězství je velkým povzbuzením pro desetileté úsilí celého kryptoměnového průmyslu o spuštění burzovně obchodovaného fondu sledujícího bitcoin. Nutno však podotknout, že i přes verdikt odvolacího soudu se zřejmě nejedná o úplný konec daného sporu a tak nelze ani očekávat brzké spuštění takového produktu.

Rozhodnutí soudu

Rozhodnutí soudu tak může být nápovědou pro obdobné spory, případně návodem pro společnosti, které se cítí být postiženi a perzekuováni neoprávněnými regulacemi ze strany SEC. Rozhodnutí soudu dává SEC povinnost, aby žádost Grayscale o spuštění bitcoinového ETF znovu přezkoumala. Sice tento verdikt nestanoví SEC povinnost žádost schválit, ale zavazuje ji k tomu, aby v případě zamítnutí této žádosti dostatečně vyargumentovala důvody, které vedly k opětovnému zamítnutí. SEC by tak musela uvést relevantní argumenty, které by však mohly být lépe a snáze napadnutelné. Tomu se zřejmě chce regulační agentura vyhnout a tak zkoumá rozhodnutí soudu pro případné další odvolání. SEC se totiž dlouhodobě snaží vyhýbat situacím, kdy by musela objasňovat své kroky. Verdikt tak vnáší do případného nového správního řízení mezi SEC a Grayscale právo na řádný proces a nabízí více jasnosti ohledně toho, jak Grayscale může splnit případné požadavky SEC na ochranu investorů.

Varování právníků

Právníci varovali, že SEC se může odvolat, což by případ poslalo k přezkoumání celému odvolacímu soudu nebo Nejvyššímu soudu, což by vydání konečného rozhodnutí mohlo protáhnout na roky. Ale pokud se SEC neodvolá a zároveň by Grayscale její žádost opětovně zamítla, musela by se řídit soudním rozhodnutím a mnohem detailněji vyargumentovat své důvody pro zamítnutí podané žádosti. Už to by byl pokrok a pro mnoho dalších žadatelů by takové rozhodnutí mohlo být návodem, jak v podobných záležitostech postupovat a čeho se vyvarovat. Konec konců i samotná společnost Grayscale by na základě takového rozhodnutí mohla podat novou žádost a eliminovat důvody, které by potenciálně SEC mohly vést k opětovnému zamítnutí jako v případě první žádosti.

Samotná SEC se prozatím odmítla vyjádřit k novému soudnímu rozhodnutí. Naopak generální ředitel společnosti Grayscale, Michael Sonnenshein, v interview pro televizní stanici CNBC uvedl:

„Je to obrovské vítězství pro nás, naše investory a celou kryptoměnovou a investiční komunitu.“

V krátké době se tak jedná o druhé významné vítězství odvětví. V půlce července společnosti Ripple Labs dala zapravdu federální soudkyně v New Yorku, Torresová, která v rozhodnutí uvedla, že Ripple neporušila zákon tím, že prodávala svůj token na burzách. SEC již v tomto sporu ohlásila, že se proti verdiktu odvolá. Nynější rozhodnutí by však mohlo ve sporu pomoci společnosti Ripple Labs. Případné odvolání SEC totiž díky nejnovějšímu rozhodnutí může Ripple snadněji zpochybnit. Christopher LaVigne, právník v oblasti kryptoměn, k rozhodnutí uvedl, že:

„Toto rozhodnutí představuje další případ, kdy americké soudy korigují kroky SEC, které jsou všeobecně považovány za regulační přehnané zásahy v oblasti digitálních aktiv."

Dohoda o dohledu nad trhem

Celý spor mezi Grayscale a SEC je o tom, že Komise pro cenné papíry a burzy všechny žádosti o spotové ETF na bitcoin zamítla s tím, že žadatelé neprokázali, že dokáží investory ochránit před manipulací s trhem. Zatím co SEC v případě společnosti Grayscale zamítla zřízení spotového bitcoinového ETF, Chicagské komoditní burze (CME) na základě dohody o dohledu nad trhem obdobnou žádost schválila, když jí povolila zřídit bitcoinové futures ETF. Díky tomu se na této burze může obchodovat většina bitcoinových futures. CME se v rámci schvalovacího procesu dohodou zavázala, že bude provádět dohled nad oblastí bitcoinových futures ETF a odhalovat případné podvody. Společnost Grayscale v žalobě uváděla, že stejné nastavení, jako v případě CME, by mělo být vyhovující i pro její spotové ETF, protože oba produkty vycházejí z obdobných principů a spoléhají se na podkladovou cenu bitcoinu. Spotové bitcoinové ETF by investorům poskytlo expozici vůči největší kryptoměně podle tržní kapitalizace, aniž by ji investoři museli vlastnit.

Odvolací soud dal Grayscale zapravdu a rozhodl, že Komise pro cenné papíry a burzy svévolně zamítla žádost společnosti Grayscale, protože nikdy nevysvětlila, proč vlastnictví bitcoinů společností Grayscale namísto bitcoinových futures ovlivňuje schopnost Chicagské komoditní burzy odhalovat podvody. Rozhodnutí dává zapravdu kritikům SEC, kteří dlouhodobě upozorňují na svévolné jednání tohoto regulátora. Pakliže rozhodnutí obstojí i v případných dalších odvoláních či dovoláních, SEC bude muset svou dosavadní rozhodovací praxi změnit a bude muset kryptografickým firmám, které chtějí spustit regulované produkty, poskytnut naprosto stejný řádný proces a vydávat přezkoumatelná rozhodnutí, jako kdyby nabízely zavedené cenné papíry.

Potencionální plán

To, že SEC povolila CME zřídit bitcoinové futures ETF, je dobrou zprávou pro kryptografický sektor. Schválená dohoda totiž může případným dalším zájemcům poskytnout potenciální návod pro to, aby další produkty obstály v řízení před zásahy SEC. Nabízí se tak cesta, jak splnit požadavky SEC pro ochranu investorů.

Na vývoj v tomto sporu reagují i další firmy, které podaly u SEC žádosti o zřízení bitcoinových ETF. Mezi takovými firmami jsou i giganti v oblasti správy aktiv jako kryptografické společnosti BlackRock (BLK.N), Fidelity a WisdomTree (WT.N). Všechny tyto firmy ve svých žádostech navrhují dohodu o dohledu nad trhem se společností Coinbase Global, která provozuje největší americkou kryptografickou burzu.

Odborníci však upozorňují, že dohoda CME se SEC může zamíchat kartami. CME může být díky schválené dohodě pro mnoho firem, které chtějí spustit nějaké druhy bitcoinových investičních fondů, aktuálně atraktivnější volbou. Nepřekvapilo by je tak, kdyby se někteří žadatelé rozhodli přejít s dohodami o dohledu na CME. Společnosti BlackRock a Fidelity se k těmto spekulacím odmítly vyjádřit. Ředitel právního oddělení společnosti WisdomTree, Ryan Louvar, pak k tomuto tématu uvedl:

„I když pozorně sledujeme zprávy, aktivně se soustředíme na naše vlastní smysluplné a společné rozhovory s regulačními orgány.“

Společnost Coinbase k rozhodnutí vydala jen krátkou zprávu, ve které uvádí, že rozhodnutí ve věci Grayscale je důležitým krokem k vyjasnění, které odvětví potřebuje. Coinbase pak chce se SEC nadále jednat o dohodě o dohledu na trhu pro firmy, které požádaly o zřízení spotových bitcoinových ETF.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688