ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  04.09.2023 13:38:12

Komise vyzývá místní orgány, aby plně využívaly stávajících odchylek, a shromažďuje údaje pro účely přezkumu stavu ochrany - Vlci v Evropě

Návrat vlka do regionů EU, kde se již dlouhou dobu nevyskytuje, vede stále častěji ke konfliktům s místními zemědělskými a loveckými komunitami, zejména tam, kde nejsou široce prováděna opatření k předcházení útokům na hospodářská zvířata.

Předsedkyně von der Leyen uvedla: „Koncentrace balení vlků v některých evropských regionech se stala skutečným nebezpečím pro hospodářská zvířata a potenciálně i pro člověka. Naléhavě vyzývám místní a vnitrostátní orgány, aby v případě potřeby přijaly opatření. Stávající právní předpisy EU jim to skutečně umožňují.“

Komise dnes zahajuje novou fázi své práce na řešení problémů spojených s návratem vlků.

Komise dnes vyzývá místní komunity, vědce a všechny zúčastněné strany, aby do 22. září 2023 předložily aktuální údaje o populaci vlků a jejích dopadech. Žádáme je, aby použili tuto e-mailovou adresu (aktivní odpoledne): EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

Na základě shromážděných údajů Komise rozhodne o návrhu na případnou změnu statusu ochrany vlka v EU a na aktualizaci právního rámce s cílem v případě potřeby zavést další flexibilitu s ohledem na vývoj tohoto druhu.

To doplní stávající možnosti místních a vnitrostátních orgánů v rámci právních předpisů EU, pokud jde o přijetí opatření v případě potřeby, a poskytne na tato opatření značné finanční prostředky EU, jak je podrobně uvedeno ve společném dopise, který komisař Sinkevičius a komisař Wojciechowskizaslaliv listopadu 2021 všem ministrům zemědělství a životního prostředí EU. Některá opatření se ukázala jako účinná při prevenci nebo podstatném snížení rizik predace, jsou-li řádně prováděna a přizpůsobena konkrétnímu kontextu, v němž jsou uplatňována.

Přezkum vědeckých údajů o vlku v EU, který provádí Komise, je nedílnou součástí hloubkové analýzy, kterou Komise provádí v reakci na usnesení Evropského parlamentu ze dne 24. listopadu 2022. V dubnu 2023 začala Komise shromažďovat údaje od skupin odborníků a klíčových zúčastněných stran, jakož i údaje oznámené vnitrostátními orgány podle stávajících právních předpisů EU a mezinárodních právních předpisů. Tyto údaje však stále neposkytují úplný obraz dostatečný k tomu, aby Komise mohla navrhnout další opatření, a Komise dnes tuto konzultaci rozšiřuje.

Pozadí

Komise si je vědoma toho, že návrat vlka do regionů EU, kde se dlouhodobě nevyskytuje, může vést ke konfliktům s místními zemědělskými a loveckými komunitami, zejména tam, kde nejsou opatření k předcházení útokům na hospodářská zvířata široce prováděna.

Jako původní druh je vlk nedílnou součástí evropského přírodního dědictví a hraje důležitou úlohu v jejích ekosystémech. Podle směrnice o ochraně přírodních stanovišť požívá většina populací vlků v Evropě přísné ochrany s možností odchylky. Tento režim provádí požadavky podle Mezinárodní Bernské úmluvy o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť, jejímiž smluvními stranami jsou EU a členské státy.

Platformy EU a regionální platformy pro koexistenci umožňují zúčastněným stranám podporovat způsoby, jak minimalizovat střety mezi lidskými zájmy a přítomností velkých šelem, a to výměnou znalostí a spoluprací otevřeným, konstruktivním a vzájemně respektujícím způsobem. Kromě toho se podle směrnice o stanovištích mohou členské státy za určitých podmínek odchýlit od zákazů režimu přísné ochrany, a to i za účelem ochrany socioekonomických zájmů.

Pro více informací

Internetové stránky o velkých šelem

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688