Martin Ždímal (RIXO.cz)
Finanční rady  |  04.09.2023 12:57:14

Proč a jak sjednat úrazové pojištění pro děti?

Dětství je plné radosti, objevování a her, ale i nečekaných nehod. Úrazů navíc přibývá s tím, jak děti rostou, a najednou přibývají aktivity jako sportování, tělesná výchova ve škole, kroužky nebo dovádění s kamarády. Chvíle nepozornosti může mít neblahé následky nejen pro vaše dítě, ale i váš pro rodinný rozpočet, protože finanční zátěž spojená s léčením nebo péčí o zraněné dítě může být větší, než jakou sami zvládnete. 

Proč dětem sjednat úrazové pojištění?

Některým dětským úrazům sice můžete předejít, ani při sebelepší péči ale nemůžete dítě ochránit od všech nástrah života. Naštěstí je tu ale úrazové pojištění, které vám může v těchto situacích výrazně pomoci. Představte si úrazové pojištění jako ochranný deštník. Skládá se z několika složek, které kryjí různá rizika. Mezi ně patří pojištění trvalých následků úrazu, denního odškodného za hospitalizaci a léčení následkem úrazu (nazývané někdy jako “bolestné”) a pojištění smrti úrazem. Pokud k úrazu dojde, pojišťovna vám podle smlouvy vyplatí plnění, které může být využito jakýmkoliv způsobem podle vašich konkrétních potřeb. 

Plnění může pokrýt náklady na léčbu nehrazenou z veřejného zdravotního pojištění, zajištění rehabilitací nebo nákup kompenzačních pomůcek a zdravotnických potřeb. Z pojistky můžete financovat i potřebné úpravy domácnosti a plnění se bude hodit i v případě, že budete chtít využít služby chůvy, ošetřovatele nebo asistenta. 

Kdy začít přemýšlet o úrazovém pojištění dětí? 

Úrazové pojištění pro děti má své výhody v jakémkoliv období. S pojištěním nemusíte otálet, je možné ho uzavřít už krátce po narození dítěte - nejčastěji od 6. týdne života. Rizika ale na vaše dítko většinou začnou číhat až ke konci kojeneckého věku, kdy začne objevovat okolní svět. Z pohledu dětských lékařů je ale pro děti z hlediska úrazů nejrizikovější školní věk, a to především období 10-15 let věku

Úrazové i životní pojištění pro děti můžete uzavřít až do 14-15 let. Hranicí 15 let u většiny pojišťoven končí takzvaný “vstupní věk” pro dětské pojištění. Ať už pro děti sjednáte úrazové pojištění v útlém věku nebo později, pojištění skončí zpravidla až dovršením věku 25 let. Na konec úrazového pojištění je vhodné navázat životním pojištěním.

Jak nastavit dětské úrazové pojištění?

Jednotlivá pojištění jsou pro děti a dospívající finančně výhodná, a při případné pojistné události je důležité zabezpečit dítěti nejlepší možnou péči. Nemusíte se tedy bát, že by úrazové pojištění pro děti bylo příliš finančně náročné, raději se soustřeďte na jednotlivá rizika a jejich krytí. 

Při výběru úrazového pojištění pro děti byste se měli soustředit především na pojištění dlouhodobých dopadů, tedy zejména trvalých následků úrazu. To by mělo sloužit především k zajištění v situaci, kdy úraz zanechá trvalý následek a může ovlivnit celý život. Pojistnou částku tedy nastavte co nejvyšší, minimálně na 1 milion Kč. Náklady na léčení a následná péče jsou zpravidla velmi nákladné, a to i s ohledem na to, že vzniknou v nízkém věku.

Dobré úrazové pojištění by mělo obsahovat také progresivní plnění. To znamená, že čím závažnější bude úraz dle oceňovacích tabulek pojišťovny, tím vyšší bude pojistné plnění. Pojistné plnění může být ve výsledku díky progresi výrazně vyšší, a to i několikanásobně. 

Využijte také pojištění hospitalizace, které zpravidla bývá levné a příliš nezasáhne do výše pojistného. Pojištění si sjednejte na částku alespoň 500 Kč za den, abyste si mohli dovolit například zajistit dítěti nadstandardní léčbu nebo se v průběhu pobytu dítěte v nemocnici mohli ubytovat v její blízkosti. Plnění pojišťovna běžně vyplácí už po prvním dni hospitalizace, pokud dojde k propuštění až další den po přijetí. Některé pojišťovny vyplácí plnění nejen za hospitalizaci v nemocnici, ale například i za pobyt v rehabilitačním zařízení.

Pokud by vás i krátkodobý výpadek příjmu kvůli úrazu dítěte finančně poškodil, zajímat vás bude pojištění denního odškodného. Nejčastěji se sjednává kvůli běžným úrazům, které nejsou z dlouhodobého hlediska závažné (zlomeniny, otřes mozku ad.). Pokud můžete během rekonvalescence dítěte například pracovat z domova, nemusíte si toto pojištění sjednávat. 

Stačí krátkodobé úrazové pojištění?

Některé pojišťovny nabízí sjednání krátkodobého úrazového pojištění. Rodiče si ho mohou sjednat například před školou v přírodě, dobrodružnými výlety nebo prázdninovými tábory. Pokud dítě vyráží do zahraničí, úrazové pojištění je možné sjednat rovnou v rámci cestovního pojištění. Mějte ale na paměti, že téměř každý druhý závažný dětský úraz se stane doma. Rozumnější volbou je proto sjednání úrazového pojištění, které bude dítě doprovázet nepřetržitě až do dospělosti.

Jste starostlivý rodič a přemýšlíte, co byste pro zdraví svých dětí ještě mohli udělat? Můžete jim sjednat životní pojištění s komplexním pojistným krytím úrazů i nemocí. Na rozdíl od dospělých však děti většinou trpí spíše úrazy než závažnými onemocněními, a úrazové pojištění je pro ně dostačující. Oproti životku je navíc i výrazně levnější. 

Martin Ždímal

V pojišťovnictví se pohybuje od roku 2006 a to jak v ČR, tak i dalších zemích, kdy od roku 2013 zodpovídal za vývoj a provoz IT systémů pro pojišťovny pod hlavičkou skupiny Generali PPF v rámci regionu CEE. V RIXO.cz stál u zrodu firmy a je z velké části autorem její filosofie – tedy bezplatného srovnávání pojistek klientů a nabídky nejvýhodnější alternativy z pohledu ceny i šíře pojistného krytí. Od listopadu 2022 je generálním ředitelem společnosti.



RIXO.cz

RIXO.cz je česká online pojišťovací služba. Od roku 2018 pomáhá klientům najít kvalitní a zároveň výhodné pojištění. Nabízí srovnání a sjednání autopojištění, pojištění majetku, životního a úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti pro občany i zaměstnance, cestovní pojištění nebo energie (elektřinu a plyn) a hypotéky. Každý rok navíc RIXO výhodnost smluv kontroluje a doporučí lepší nabídky. Jako jediný srovnávač RIXO umí srovnávat a sjednávat životní pojištění online. Má také vlastní mobilní aplikaci, kde klienti najdou všechny své pojistky.

Více informací na https://www.rixo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688