Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  04.09.2023 12:19:38

Využití a obsazenost kanceláří pomáhá řídit umělá inteligence

Pražský kancelářský trh si během pandemie covidu a s ní spojených restrikcí prošel celou řadou výrazných změn. Lidé si zvykli na práci z domu, a i po ústupu bezpečnostních opatření se často zaměstnanci vrací do kanceláří pouze v hybridním režimu, tedy několik dní z týdnu pracují v kanceláři a zbývající dny z domova. Tomu se musí přizpůsobovat i poskytovatelé kancelářských prostor a podoba samotných kanceláří, k čemuž může pomoci využití umělé inteligence a počítačové vidění.

Podle dat společnosti Cushman & Wakefield během druhého čtvrtletí roku 2023 klesla neobsazenost kanceláří v Praze na 7,3 %, čili na nejnižší úroveň od uvolnění pandemických restrikcí. Poptávka po kancelářích v české metropoli tak stále roste, přestože menším tempem než v předchozích letech. Developeři především v posledním čtvrtletí na tuto poptávku nestíhají reagovat. Během posledního čtvrtletí se žádné nové kanceláře nedokončily a v posledních dvanácti měsících nedošlo ani k zahájení výstavby nového kancelářského projektu. Přestože stále probíhá konstrukce více než 143 000 m2 kancelářských ploch, v následujících dvou letech můžeme očekávat výrazný nedostatek administrativních objektů v celé Praze.

Správci a majitelé kanceláří tak budou muset najít nový způsob, jak se stávající plochou pokrýt rostoucí poptávku po pracovištích. Většina firem v pocovidové době začala hojně využívat možnosti home officu a umožňují svým zaměstnancům alespoň část týdne pracovat z domova, pokud je to možné. Podle průzkumu společnosti Savills je dnes nejvyužívanější formou práce hybridní režim, kdy zaměstnanci dva dny pracují z domova a tři dny z kanceláře, případně tři dny z domova a dva dny z kanceláře.

Tento trend je podle Jana Mechla, šéfa leasingu kanceláří ve společnosti WOOD & Company, způsoben také tím, že home office se stal nejen podmínkou, kterou zaměstnanci požadují, ale „novým normálem“. Firmy se proto svým zaměstnancům snaží vycházet vstříc, i když se stále snaží o alespoň částečný návrat do kanceláří. „Z pohledu personalistů je pro prosperitu firmy a udržení loajality zaměstnanců důležité zachovávat atmosféru ve firmě a žít jejími společnými hodnotami. A to se z home office přes virtuální kontakt dělá jen těžko,“ komentuje možné dopady home officu na pracovní morálku Mechl.

Kanceláře se proto stávají místem pro setkávání s kolegy spíš než místem pro práci v uzavřených buňkách. Mění se tak i požadavky na to, jak mají pracovní prostory vypadat – vyžadováno je například rozšiřování společných prostor, konferenčních místností, kuchyněk a odpočinkových prostor. Aby takové kanceláře splňovaly co nejvíce požadavků nájemců, musí zároveň fungovat s dostatečnou flexibilitou. Přeměně podoby kanceláří mohou pomáhají například senzory s umělou inteligencí, které umožňují chytré počítání lidí, zjišťují vytíženost konkrétních prostor v budovách nebo dokážou určit, která místa zaměstnanci nevyužívají vůbec. „Podle přesných dat z chytrých senzorů mohou majitelé predikovat možný odchod nájemce, znát aktuální a průměrnou obsazenost kanceláří nebo jídelny. Díky tomu také pomáhají snižovat energetickou náročnost,” vysvětluje Kateřina Máchová, obchodní manažerka firmy IC Systems.ai, která dodává chytré senzory do kancelářských budov, obchodních center nebo průmyslových areálů.

Nové kanceláře by tak firmy mohly hledat nejen v nových prostorách, kterých v roce 2023 v Praze přibylo o 22 % méně než v roce předchozím, ale také v budovách, jejichž interiér by byl upravován na základě dat o pohybu zaměstnanců po pracovišti získaných počítačovým viděním.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688