Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.09.2023 08:26:00

Většina akcií dlouhodobě nedokázala překonat návratností krátkodobé dluhopisy - Víkendář (video)

Na CNBC hovořili o studii, která zkoumala chování akcií na trzích po celém světě. Podle jejích závěrů naprostá většina světových akcií v letech 19902020 nedokázala svou návratností překonat krátkodobé americké vládní dluhopisy. A pouhých pět společností generovalo více než 10 % bohatství vytvořeného na akciových trzích.

Onou pětkou je podle CNBC Amazon, Apple, Microsoft, Google a čínský Tencent. Na amerických trzích pak celkové výnosy krátkodobých obligací překonalo jen asi 44 % akcií. K tomu na CNBC dodali, že studie zkoumala mnohem více akcií, než kolik jich je nyní na americkém trhu. Příčinou je zánik řady z nich, přičemž investoři mohou soudit celkový vývoj jen podle těch firem, které na trhu zůstanou.

Uvedené závěry mohou podle CNBC také ukazovat, že výběr jednotlivých akcií představuje poměrně těžkou disciplínu. Ben Slavin z BNY Melon v této souvislosti připomněl růst popularity různých ETF, včetně těch, které se snaží překonat návratnost celého trhu řadou různých strategií. Podle Slavina se ale ukazuje, že pokud sledujeme skutečně relevantní měřítko jejich návratnosti, které odráží zdanění a výši poplatků, indexy jako S&P 500 či Nasdaq „je velmi těžké překonat“. A to zejména v delším časovém období tří až pěti let.

Na CNBC v souvislosti se studií hovořili i o významu mezinárodní diverzifikace. Tedy o výhodách investování mimo americký trh. Proti nim může stát například to, že řada amerických společností je aktivní na globální úrovni. Ovšem Gerard Oreilly z Dimensional Fund Advisors míní, že mezinárodní diverzifikace je výhodná právě proto, že návratnost celého trhu je často generována několika málo firmami. „Trik je ale v tom, že dopředu nikdy nevíte, které firmy to budou, a to samé platí o jednotlivých trzích a zemích.“

Oreilly poukázal na to, že některá země a trh může po řadu let předbíhat v návratnosti ostatní. Nicméně budoucnost se neřídí podle zpětného zrcátka a ve výsledku je tak mezinárodní diverzifikace stále výhodná. V současné době také nejde o nijak drahou záležitost. Data totiž podle experta ukazují, že diverzifikovaní investoři vydělají v průměru více než ti, kteří drží pár koncentrovaných pozic.

Trhem, který již řadu let překonává ty ostatní, jsou Spojené státy a na CNBC se diskutovalo o tom, zda pro to existují nějaké strukturální důvody. Slavin míní, že svou roli hrál i dolar, protože ten generoval znatelnou část celkové dolarové návratnosti. Dlouhodobá relativní návratnost amerických trhů je podle následujícího grafu nyní stále blízko vrcholu a v současném cykluse začala zvedat po roce 2008:

víkendář2

Zdroj: CNBC, X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688