Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  02.09.2023 09:02:09

Cenová válka se vyostřuje. Tesla dále výrazně snižuje ceny svých prémiových vozů S a X, aneb letos šlo ušetřit v přepočtu již milion korun. Facelift Modelu 3 odtajněn. Akcie Tesla v reakci každopádně propadly o 5 %

Kdo v posledních dnech či týdnech uzavřel kupní smlouvu na některý z luxusních vozů Tesla, nebude potěšen. Pokud by počkal, mohl totiž dále výrazně ušetřit. Ať už na novém voze či ojetině. Ty se v poslední době jistě stávají neprodejnými, resp. majitelé budou muset ze svých cenových nároků dále výrazně slevit. Zkrátka na webu společnosti Tesla ještě v úvodu roku u objednávaného nového prémiového nejvýkonnějšího vozu Model S Plaid svítila v USA základní cenovka téměř 136 tis. USD. Aktuálně je již o 46 tis. USD nižší, tedy v aktuálním přepočtu již o více než milion korun. Tesla se nyní k dalšímu zlevnění vlastně uchýlila ani ne po třech týdnech, když zmiňovaný vůz šel zhruba od poloviny srpna koupit již za 108,5 tis. USD.

V porovnání s vozy 3 a Y automobilky jsou prodeje vozů S a X vlastně podřadné. Dle posledních dat za 2. čtvrtletí jich firma prodala jen něco přes 19 tis., když v úvodním čtvrtletí roku to bylo dokonce jen necelých 11 tis. Produkce se přitom v obou čtvrtletích držela nad 19 tis. elektromobilů. Tesla má zkrátka evidentně v daném segmentu problém uplatnit se na trhu, když zákazníci mohou vybírat v nabídce také od tradičních značek, jako třeba Mercedes či Audi.

Marketingový tah se „Standard Range“ nevyšel

Americká automobilka nemá zřejmě ani jasný marketingový prodejní plán. Jak jsme v srpnu uváděli v článku „Tesla přichází s levnější verzí svých prémiových vozů Model S a X. Snižuje si tím však marže“, v nabídce se u Modelu S a X objevila nově levnější varianta „Standard Range“. Přitom se dle všeho jednalo o základní verzi vozu, jen se softwarovým omezením baterie, potažmo výkonu vozu. Avšak o výrazných 10 tis. USD levnější. S příchodem září však již tato varianta z nabídky zmizela a Tesla se s běžnou variantou daných vozů navíc dostala pod cenu v srpnu nabízené „Standard Range“. A to o 4,5 tis. USD, resp. o 8,5 tis. USD u Modelu X. Zkrátka základní cena nyní v USA startuje na novém historickém minimu 80 tis. USD, u Modelu S již na 75 tis. USD.

Autonomní řízení brzy nebude?

Loni v létě vyšlo najevo, že automobilku Tesla opustil slovenský rodák Andrej Karpathy, který stál za vytvářením softwaru pro Full Self-Driving (FSD) neboli plně autonomní řízení. Elon Musk při telekonferenci přitom následně mj. uvedl: „A myslím si, že budeme mít - jsem vysoce přesvědčen, že vyřešíme úplné samořízení, a stále to vypadá, že to bude tento rok. Vím, že lidé to rádi říkají. Ale zdá se, že je to opravdu epické. Opravdu se zdá, že se blížíme k vyřešení úplného samořízení v tomto roce.“ Jak známo Tesla v tomto ohledu stále není u svého vysněného cíle, který je jistě zároveň hlavním determinantem i pro vývoj firemních akcií. FSD by totiž pro firmu mohlo mít, díky maržím, mnohem výraznější ekonomický přínos než samotná výroba elektromobilů.

Nyní však Tesla vůbec poprvé zlevňuje koupi FSD, což by se v případě brzkého spuštění zdálo asi nelogické. Sám Elon Musk ve svých proklamacích dříve sděloval, že cena poroste, jak se systém bude blížit ke svému spuštění…

Tesla začala FSD nabízet při koupi vozu za 8 tis. USD, postupně většinou o 2 tis. USD zdražovala. V začátku roku 2022 se cena dostala již na 12 tis. USD, později vystoupala na 15 tis. USD. Nyní se však cenovka u FSD vrací zpět na 12 tis. USD…

Facelift Modelu 3

Již šest let Tesla vyrábí svůj „lidový“ vůz Model 3. V Číně, kde jeho výrobu spustila v roce 2019, došlo k faceliftu vozu. Jak patrno níže z fotografie, přední část vozu, díky i novým světlometům, doznala jakéhosi zeštíhlení, nárazníkové linie přecházejí příměji až ke kolům. Působí zkrátka čistěji a dle automobilky aerodynamičtěji. Zhruba o 9 % se právě zvýšil i dojezd vozu, resp. v základní verzi na v Číně udávaných 606 km, u čtyřkolky na 713 km. Cestující vzadu se nově dočkají 8palcové dotykové obrazovky. Dále například do audiosystému vozu byly přidány další reproduktory.

 

 

ČR různorodá změna cen

Zmiňované zlevnění v USA se u prémiových vozů projevilo i u nás. Nicméně v menší míře, což může být ovlivněno i domácí měnou. Ta se totiž k dolaru usadila výrazněji nad hranicí 22, resp. je nejslabší od zimy. Model S v základu každopádně u nás vyjde o 588 tis. Kč levněji, než tomu letos bylo na začátku roku. Cena nyní začíná na 2,29 mil. . Nejvýkonnější verze Plaid pak na 2,65 mil. . Kdo si tento vůz letos do dubna pořídil, zaplatil dokonce o 816 tis. více… Model X ve verzi Plaid zlevnil o něco méně výrazně, resp. začíná nově na 2,77 mil. . Základní verze vozu však již letos zlevnila o 671 tis. Kč, jelikož nyní startuje na 2,41 mil. .

Objednat si lze u nás již i modernizovaný Model 3. S faceliftem však došlo na zdražení o 25 tis. Kč. Cena tohoto nejlevnějšího vozu Tesla totiž nově startuje na 1,054 mil. . Kdo má zájem o pohon všech kol připlatí si obdobně, resp. počítat musí minimálně s 1,254 mil. . Z nabídky překvapivě vymizela nejvýkonnější verze „Performance“, která startovala na 1,32 mil. .

Zejména zprávy o zlevnění vozů S a X v pátek investory každopádně nepotěšily. Akcie Tesla (TSLA) na konci týdne nakonec odepsaly přes 5 %, když zakončily na 245 USD.  

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688