mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.09.2023 17:22:00

Mexiko, země s druhým nejvyšším počtem kybernetických útoků v Latinské Americe

Mexiko, země s druhým nejvyšším počtem kybernetických útoků v Latinské Americe

01.09.2023 / 16:32 | Aktualizováno: 01.09.2023 / 17:22

V první polovině roku 2023 bylo Mexiko druhou nejvíce zasaženou zemí Latinské Ameriky co do počtu pokusů o kybernetický útok: během šesti měsíců jich bylo zaznamenáno přes 14 miliard. Kybernetická bezpečnost se proto stává pro mexickou vládu a soukromé společnosti prioritou, což otevírá zajímavé příležitosti také pro české firmy.

Společnost Fortinet, globální lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti, ve své půlroční zprávě uvedl, že se region Latinské Ameriky a Karibiku v první polovině letošního roku stal terčem více než 63 miliard kybernetických útoků. Druhým nejvíce zasaženým státem regionu hned po Brazílii je Mexiko, které bylo od ledna do června 2023 vystaveno více než 14 miliardám pokusů o kybernetický útok. Podle společnosti Surfshark Mexiko v posledních letech patří mezi 10 zemí s nejvyšším počtem kybernetických zločinů na světě, přičemž nejčastěji se jedná o finanční podvody.

Velkou pozornost státního sektoru v otázce kybernetické bezpečnosti odstartoval masivní hackerský útok známý jako „Guacamaya“ uskutečněný v září 2022. Skupina hackerů se nabourala do bezpečnostních systémů mexického Ministerstva obrany (SEDENA) a získala dokumenty a přísně tajné složky z období let 2016 - 2022 v celkovém objemu 6 terabajtů, což z něj činí největší kybernetický útok v historii země. Skupině hackerů Guacamayi se podařilo proniknout rovněž do serverů armád Chile, Salvadoru, Peru a Kolumbie. Tři měsíce po zveřejnění této zprávy vytvořila federální vláda v čele s prezidentem Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem (AMLO), jako první výrazný krok v oblasti kyberbezpečnosti, Meziresortní komisi pro informační a komunikační technologie a bezpečnost informací.

Mexiko zůstává jednou ze zemí Latinské Ameriky, která do dnešního dne nemá ošetřený právní rámec pro kyberkriminalitu. Digitální trestné činy tak stále nejsou v Mexiku trestány. Mexičané si již uvědomují vážnost celé situace a Národní institut pro transparentnost, přístup k informacím a ochranu osobních údajů (INAI) naléhá na urychlené vytvoření zákona o kybernetické bezpečnosti a aktualizaci předpisů o ochraně osobních údajů. V dubnu letošního roku byla představena iniciativa Federálního zákona o kybernetické bezpečnosti, jehož cílem je zvýšit kybernetickou bezpečnost v rámci systému spoluodpovědnosti, prevence, boje a stíhání kybernetické kriminality nebo kybernetických zločinů, jakož i ochrany osobních údajů a dodržování lidských práv.

Přestože Mexiko lze řadit mezi 12 největších světových distributorů špičkových technologií a je hlavním vývozcem počítačových technologií do USA hned za Čínou, poptávka po ochranných službách v posledních letech v Mexiku exponenciálně roste. Podle studie společnosti Infoblox „The Global State of Cybersecurity in Mexico 2023“ celkem 79 % společností plánuje navýšit v letošním roce rozpočet na kybernetickou bezpečnost. Mezinárodní korporace odhadují, že do kybernetické bezpečnosti investují v průměru 7,5 milionu USD, malé a střední podniky kolem 350 000 USD, což představuje nárůst o 16 % oproti předchozímu roku.

V posledních letech roste počet kybernetických útoků v regionu a českým společnostem z oblasti technologií a kybernetické bezpečnosti se díky tomu otevírají nové obchodní perspektivy jak v soukromém, tak ve státním sektoru. Nejbližší veletrh, kde se české firmy mohou představit, je InfoSecurity v Mexico City, který se bude konat ve dnech 4. a 5. října 2023.

Autor: Daniela Sedláková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688