Ali Daylami (BITmarkets)
Okénko investora  |  01.09.2023 17:35:41

Akcie těžařů bitcoinu letos prudce rostou – souvisí to s očekávaným halvingem?

Svět kryptoměn se od roku 2009, kdy byl bitcoin poprvé představen veřejnosti, značně proměnil. Z kdysi pro mnohé nepopulárního aktiva se bitcoin vypracoval na největší a nejlikvidnější digitální aktivum na světě a strmý vzestup jeho významu nadále výrazně ovlivňuje sentiment vůči kryptotrhu jako celku. 

Navzdory neustále narůstajícímu počtu kryptoměn, kterých v současné době existuje přes 22 tisíc, má dnes bitcoin na kryptotrhu celkový podíl ve výši 1,13 bilionu dolarů, což představuje polovinu celkové tržní kapitalizace kryptoměn. I proto je nyní halving bitcoinu – událost, ke které dochází jednou za čtyři roky – žhavým tématem na poli krypto i finančních trhů obecně.

Co je to halving bitcoinu?

Než vrhneme světlo na samotný fenomén halvingu, je třeba porozumět konceptu těžby bitcoinů. Zjednodušeně řečeno jde o proces, při němž počítačový systém zabezpečuje a ověřuje bitcoinové transakce. Těžaři neboli mineři zpracovávají a ověřují bloky, které obsahují transakce, za což jsou odměňováni v BTC částí celkových transakčních poplatků.

Halving bitcoinu – doslova půlení – je velmi očekávanou událostí, kdy dojde ke snížení rychlosti, kterou se vytvářejí nové bitcoiny (BTC), a odměna za těžbu bitcoinových transakcí se sníží na polovinu. To znamená, že těžaři obdrží za každý vytěžený blok 3,125 BTC namísto současných 6,25 BTC.
 

Jak ovlivní halving bitcoinu cenu?

V rámci tradičního finančního systému zvyšuje tisk peněz s nuceným oběhem nabídku, čímž způsobuje inflaci; co lze dnes koupit za 50 korun, už za stejnou cenu zítra nepořídíte. Naproti tomu nabídka bitcoinů se efektivně sníží. Vzhledem k vysoké poptávce by pak podle základních ekonomických principů měla cena bitcoinu vzrůst.

Bitcoinu se proto přezdívá digitální zlato. Jeho omezená zásoba v kombinaci s halvingem, ke kterému by mělo dojít v dubnu 2024, tak zvýší jeho nedostatek a vzácnost.


Náhled do roku 2024

Trh s kryptoměnami, který si prošel krušnými podmínkami roku 2022, nyní zažívá revitalizaci.

Od začátku roku 2023 vzrostla hodnota bitcoinu o téměř 65 %, ripple (XRP) vzrostl o 55 % a cena etheru (ETH) vyskočila o 43 %. Tyto tři kryptoměny přitom představují téměř 90 % celkové tržní kapitalizace kryptoměnového trhu.

Ve světle nadcházejícího halvingu akcie těžařů bitcoinu v roce 2023 katapultovaly na pozadí rostoucího zájmu investorů. 

 

 

Změna ceny akcií těžařů bitcoinu (%): 1. června – 15. července 2023

Zdroj: Seeking Alpha
 

Od začátku roku doposud se vyvíjely akcie hlavních těžařů bitcoinu takto:

  • Riot Platforms (RIOT): +257 %
  • Marathon Digital (MARA): +296 %
  • Iris Energy (IREN): +347 %
  • Cleanspark (CLSK): +163 %
  • Bitfarms (BITF): +234 %
  • Hut 8 Mining (HUT): +215 %


Zatímco pro obchodníky a investory může půlení bitcoinu představovat lukrativní příležitosti zisku, pro těžaře bitcoinu to tak dobře nevypadá. Nejnovější údaje ukazují, že obtížnost těžby BTC vzrostla o 6,17 % a dosáhla nových historických maxim.

Vyšší obtížnost znamená, že k těžbě bitcoinu je zapotřebí více výpočetního výkonu, což má negativní důsledky pro osamocené těžaře, jelikož profitovat z této činnosti bude nyní těžší než kdy dříve.

Celkově vzato mohou rostoucí možnosti krypto odvětví a střetávající se síly kupujících a prodávajících vést k prudkým pohybům bitcoinu. V roce 2024 tak můžeme očekávat kolísání cen kryptoměn.

Ali Daylami

Svou kariéru zahájil jako marketingový specialista zaměřený především na vzdělávání klientů v oblasti obchodování na finančním trhu. Do oblasti analýzy trhu se dostal s cílem hlouběji proniknout do pochopení faktorů, které ovlivňují zejména trhy s akciemi a kryptoměnami, které byly jeho silnou stránkou a hlavní oblastí zájmu. Po letech pohybování se v oblasti fundamentální i technické analýzy trhu se více zaměřil na analýzu dat týkajících se kryptoměn a zkoumání převládajících trendů na trhu.



 

BITmarkets

BITmarkets je globálně působící kryptoměnovou burzou, která se zasazuje o otevírání trhů s kryptoměnami všem a všude – jednoduše, bezpečně a důvěryhodně. Skrz BITmarkets Academy aktivně vzdělává jak začínající, tak pokročilé tradery, za což získala i některá z mnoha prestižních ocenění, která za dobu svého působení obdržela. Aby zajistila maximální klientskou podporu a jednoduché, bezproblémové obchodování, nabízí svým klientům nepřetržitou zákaznickou linku, a to ve více než 15 jazycích.

Více informací na http://www.bitmarkets.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688