ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.09.2023 12:05:12

Roaming mezi EU a Moldavskem za domácích podmínek je již nadohled *

Komise dnes přijala návrh zahrnout roaming do dohody o přidružení mezi EU a Moldavskem Jakmile budou dokončeny všechny nezbytné kroky, moldavští návštěvníci budou moci v EU používat své mobilní telefony za stejných cenových podmínek jako v Moldavsku a cestující z EU budou využívat stejná práva při návštěvě Moldavska.

Začlenění Moldavska do unijního prostoru „roamingu za domácích podmínek“ je jedním z klíčových opatření prioritního akčního plánu EU-Moldavsko, který byl schválen v červnu 2023. Tento plán je „cestovní mapou“ pro plné provedení prohloubené a komplexní zóny volného obchodu mezi EU a Moldavskem a pro další integraci Moldavska do jednotného trhu EU.

Dnešní krok navazuje na společné prohlášení telekomunikačních operátorů EU a Moldavska z 31. května o dobrovolném snížení roamingových tarifů od 1. ledna 2024, jemuž napomohla Evropská komise.

Komise umožní aktualizaci dohody o přidružení mezi EU a Moldavskem doplněním nejnovějších právních předpisů EU o telekomunikacích a poštovních službách.

Další postup

Návrh nyní posoudí Rada Evropské unie. V návaznosti na schválení Radou bude muset Výbor pro přidružení EU-Moldavsko ve složení pro obchod přijmout společné rozhodnutí o změně přílohy dohody o přidružení za účelem zahrnutí nejnovějších právních předpisů EU o telekomunikacích a poštovních službách. Jakmile bude dokončeno sbližování a provedení příslušných právních předpisů EU v Moldavsku, Moldavsko a EU se budou moci dohodnout, že zahájí uplatňování „roamingu za domácích podmínek“.

Souvislosti

Moldavsko od června 2022, kdy mu byl udělen status kandidátské země, vyjadřuje značný zájem o využívání pravidel jednotného trhu v odvětví telekomunikací. Evropská komise sdílí cíl zahrnout Moldavskou republiku do prostoru roamingu za domácích podmínek, který již přináší prospěch milionům občanů v celé EU a představuje základní prvek jednotného trhu.

Dohoda o přidružení, včetně prohloubené a komplexní zóny volného obchodu mezi EU a Moldavskem, byla podepsána v červnu 2014 a je plně účinná od července 2016.

Prioritní akční plán na období 20232024 má za cíl podnítit provádění prohloubené a komplexní zóny volného obchodu. Poté, co Evropská rada udělila Moldavsku 23. června 2022 status kandidátské země, EU a Moldavsko dosáhly nové fáze svých vztahů. Prioritní akční plán odráží společně dohodnuté nové priority na období 20232024.

V dnes přijatém návrhu jde o rozhodnutí Rady o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie ve Výboru pro přidružení ve složení pro obchod, pokud jde o změnu přílohy XXVIII-B (Pravidla vztahující se na telekomunikační služby) a přílohy XXVIII-C (Pravidla vztahující se na poštovní a kurýrní služby) uvedené dohody o přidružení.

Další informace

Návrh Komise na začlenění roamingu do dohody o přidružení mezi EU a Moldavskem

Společné prohlášení mobilních operátorů z EU a Moldavska

Prioritní akční plán pro provádění prohloubené a komplexní zóny volného obchodu mezi EU a Moldavskem na období 2023–2024

Prioritní akční plán – infografika

Obchodní vztahy mezi EU a Moldavskem

Roaming v EU

* Aktualizováno 1. 9. 2023.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688