OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  24.09.2023 12:20:00

Na severu Evropy a v Německu žije nejvíce osamělých lidí - Zajímavost


			Zajímavost: Na severu Evropy a v Německu žije nejvíce osamělých lidí
Podle údajů Eurostatu a německého spolkového statistického úřadu Destatis je nejvyšší podíl osaměle žijících lidí v severských zemích Evropy. Tam jich v tomto modelu žije bezmála čtvrtina. Za nimi následuje Německo.

Nejvíce samostatně žijících obyvatelFinsko (25,4 %), dále Švédsko (23,5 %) a Dánsko (23,2 %). Za ně se řadí dva pobaltské státy Litva (22,7 %) a Estonsko (21,8 %). I v Německu je zastoupení osaměle žijících osob vyšší než průměr zemí EU. Loni jich byla více než pětina: 20,1 %. Evropský průměr činil 15,8 %. Naproti tomu v některých zemích tímto způsobem prochází životem méně než desetina populace. Je tomu tak zejména na Slovensku (3,1 %), na Kypru (8,0 %), v Polsku (8,5 %). V jižní Evropě je nejnižší podíl v Chorvatsku (9,6 %) a v Portugalku (9,9 %).

Podíl osaměle žijících lidí ve většině zemí EU vzrostl

V období od 2012 do 2022 se podíl osob žijících osaměle zvýšil téměř ve všech zemích EU. Zatímco v roce 2012 žilo v EU v průměru 14,0 % obyvatelstva tímto způsobem, v roce 2022 to bylo již 15,8 %. K největšímu nárůstu v tomto období došlo v Bulharsku (+8,3procentního bodu z původních 7,8 % na 16,1 %), dále v Litvě (+7,6procentního bodu z 15,1 % na 22,7 %) a ve Finsku (+5,9procentního bodu z 19,5 % na 25,4 %). V Německu zůstal podíl osob žijících osaměle v tomto období téměř konstantní na úrovni přibližně 20 %. Pouze na Slovensku a v Polsku byl zaznamenán opačný trend, když tam žilo v roce 2022 proporcionálně méně osamělých osob než v roce 2012.

Osamělost se týká častěji žen

Ve většině zemí EU žily ženy častěji samy než muži. V roce 2022 měly ženy v průměru EU zastoupení asi 55 % všech osob žijících osaměle. Nejvyšší podíly byly na Slovensku, v Portugalsku a Lotyšsku, kde přibližně dvě třetiny osob žijících osaměle shodně tvořily ženy. Německo bylo o něco pod aktuálním průměrem EU s podílem žen přibližně 52 %. Pouze v 5 z 27 členských států EU převažovali muži: na Maltě, v Lucembursku, Irsku, na Kypru a ve Švédsku.

Osamělost je spojena zvláště se stářím

Starší lidé žijí více než dvakrát častěji sami než celá populace v průměru. V roce 2022 žilo v EU přibližně 32 % osob ve věku 65 let a více v domácnosti osamoceně. V Německu byl podíl této věkové skupiny stále ještě mírně nad průměrem EU, a to 34 %. V Litvě žil téměř každý druhý člověk v této věkové skupině sám: s necelými 49 % byl tento podíl nejvyšší ve srovnání napříč státy EU. Nejnižší bylo zastoupení osamělých seniorů na Slovensku, kde v roce 2022 žilo osaměle pouze 9 % všech osob ve věku 65+.

Ve věkové skupině 65+ žily ženy (40 %) proporcionálně téměř dvakrát častěji samy než muži (21 %) v EU, což bylo způsobeno především vyšší střední délkou života žen. V 5 zemích EU žila v roce 2022 osaměle dokonce minimálně polovina žen ve věku 65 a vyšším. Patřila mezi ně Litva (57 %), Finsko, Estonsko, Dánsko (v každé z těchto zemí přibližně 53 %) a Bulharsko (52 %). V Německu to bylo zastoupení osaměle žijících seniorů 65+ následující: 45 % žen a 21 % mužů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688