Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  31.08.2023 13:44:06

Čínský developer Country Garden má rekordní ztrátu a nezaplatil úroky z dluhopisů, realitní krize se šíří

Jeden z největších čínských developerů, společnost Country Garden, vykázal za první pololetí rekordní ztrátu 6,7 miliardy dolarů (148,3 miliardy ). Realitní firma zároveň varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Čína má druhou největší ekonomiku na světě, její zotavení po pandemii ale slábne. Kromě toho se potýká s narůstajícím zadlužením samospráv a s rekordní nezaměstnaností mezi mladými lidmi. Problémy Country Garden navazují na situaci developera ve vážných problémech Evegrande, jehož akcie v pondělí po obnovení obchodování propadaly až o více jak 80 procent.

Country Garden oznámila, že nezaplatila úroky z dluhopisů, které měly být splaceny tento měsíc. Dodala nicméně, že je zatím v třicetidenní lhůtě, kdy ještě může závazky vyrovnat. Podle médií také usiluje o prodloužení lhůty pro splacení dalších dluhopisů. Firma varovala, že pokud se finanční výsledky skupiny budou v budoucnu nadále zhoršovat, mohlo by se stát, že nedokáže splácet své dluhy.

Developer už tento měsíc uvedl, že čeká ztrátu až 7,6 miliardy dolarů. Výsledek byl nakonec blíže dolní hranici firmou odhadovaného rozmezí 45 až 55 miliard jüanů (až 167,2 miliardy ).

V roce 2020 začala v Číně platit pravidla, na základě kterých se kontroluje objem peněz, které si mohou velké realitní podniky půjčovat. Problémy na tamním trhu s nemovitostmi mají značné dopady, protože tento trh se na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) podílí asi třetinou. Trh s nemovitostmi v Číně zahrnuje vše od výstavby domů až po firmy vyrábějící zboží, které se do nich dodává.

V centru krize čínského realitního sektoru se nachází společnost China Evergrande Group. Firma na konci minulého roku oznámila, že dluh jí narostl na 340 miliard dolarů. Její finanční problémy se v zemi rozšířily do celého odvětví realit. Své dluhy nesplácí řada dalších developerů, kteří zanechávají nedokončené stavební projekty po celé zemi.

Evergrande vykázala za prvních šest měsíců letošního roku ztrátu 33 miliard jüanů (přes 100 miliard ). Akcie firmy na burze v Hongkongu, kde se s nimi začalo znovu obchodovat po téměř 18měsíční pauze, v pondělí odepsaly nakonec bezmála 80 procent po i vyšších ztrátách v průběhu dne. Za poslední tři roky ztratily za regulatorního tažení Pekingu proti odvětví realit přes 99 procent své hodnoty.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688