Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Údaje o firmách  |  31.08.2023 12:53:10

STADA investovala více než 100 milionů korun do modernizace výrobního závodu Walmark v Třinci

Přední mezinárodní farmaceutická skupina STADA za minulý a tento rok investovala do nových technologií ve svém výrobním závodě v Třinci více než 100 milionů korun. Walmark se tak stává jejím globálním centrem výroby pro doplňky stravy. Do provozu byly začleněny balící a tabletovací stroje, dále stroj na plnění kapslí a nová linka na balení tablet a kapslí do recyklovatelných lahviček. Díky tomu se zefektivnily výrobní procesy a produkce se rozšířila i o zcela nové doplňky stravy a další produkty. Objem výroby třineckého závodu za poslední dva roky vzrostl o 56 % a za první polovinu tohoto roku Walmark vyrobil 14,3 milionů balení doplňků stravy, léčiv a zdravotnických prostředků.

„Od akvizice závodu v Třinci skupinou STADA v roce 2020 jsme ušli obrovský kus cesty. Podařilo se nám závod úspěšně začlenit do našich výrobních i obchodních struktur a v rámci nových investic jsme provoz výrazně zefektivnili a zároveň se podařilo zavést i řadu novinek v oblasti udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Dnes je třinecký závod naším globálním centrem pro výrobu doplňků stravy s vývozem na evropské a asijské trhy a do regionu Blízkého východu,“ řekl Martin Šlégl, generální ředitel STADA pro Českou republiku.

Nové technologie

Závod Walmark v Třinci minulý a tento rok zavedl do svého výrobního procesu celkem čtyři nové technologie. Jednou z nich je stroj na balení sticků patřící mezi světovou špičku v oboru od italského výrobce OMAG. Stroj je složen z celkem osmi drah a je schopen produkovat až 400 sticků za minutu. Zařízení je vybaveno automatickým vážicím systémem, který je schopný zvážit každý vyprodukovaný stick a automaticky upravovat jeho hmotnost. Velikost sticků může být podle hmotnosti objemu regulována, což nově umožňuje rozšířit varianty balení pro koncové zákazníky.

S ohledem na počínající odklon od klasických blistrů k balení doplňků stravy do lahviček nebo kontejnerků nainstaloval závod Walmark tento rok novou linku na balení těchto produktů. Ta umí naplnit lahvičky buď kapslemi anebo tabletami, a pak automaticky nasadit šroubovací uzávěr. Linka vyrobí až 100 lahviček za minutu a rovněž významně přispívá ke snížení odpadu v rámci celkového výrobního procesu. Lahvičky jsou totiž vyrobeny z materiálu HDPE, což je 100% recyklovatelný plast. V budoucnu je plánován přechod na RPET, kde je již samotná lahvička vyrobena z recyklátu a dojde tak ještě k dalšímu významnému snížení dopadu na životní prostředí.

Další provozní novinkou je tabletovací stroj značky Romaco Kilian. Umí vyrábět tablety o průměru 1125 mm. Za hodinu vyrobí až 156 tisíc velkých tablet a až 330 tisíc malých tablet. Závod má podobných tabletovacích strojů v současné době celkem šest. Pro zajímavost – díky poslednímu navýšení výrobní kapacity by byl Walmark nyní schopen za měsíc tabletami naplit např. olympijský bazén až po okraj.

Poslední novou technologií je stroj Syntegon GKF 2500, který slouží pro plnění kapslí. Ty se ve stroji rozdělí na dvě půlky, do nich se naváží aktivní látka a kapsle se pak spojí opět dohromady. Stroj byl navíc dovybaven tak, aby bylo možné kapsle plnit i práškem, mikrotabletami (peletkami) a do budoucna se počítá i s tekutou složkou. Stroj je schopný vyprodukovat až 150 tisíc kapslí za hodinu. Kapsle se následně zatavují do blistrů nebo se nadávkují do lahviček.

„Díky narůstající poptávce po doplňcích stravy z našich klíčových trhů rozšiřujeme jak stávající technologie, tak investujeme i do zcela nových, které snižují energetickou a uhlíkovou stopu našeho závodu. Zároveň tak zvyšujeme kvalitu pracovního prostředí, což se odráží i v naší náborové strategii,“ uvedl Martin Hefner, ředitel závodu Walmark. „Naším dlouhodobým cílem je budovat rostoucí výrobní závod a být preferovaným zaměstnavatelem v regionu, s čímž je spojen i náš interní systém na identifikaci talentů a jejich následný rozvoj.“

Závod Walmark v roce 2022 vyrobil 25 milionů balení doplňků stravy, léčiv a zdravotnických prostředků

Walmark v roce 2022 dosáhl produkce téměř 25 milionů balení doplňků stravy, léčiv a zdravotnických prostředků, tento rok se počítá s 12% navýšením. Závod má ve svém výrobním portfoliu více než 500 originálních druhů doplňků stravy, včetně značek jako jsou Biopron, Marťánci, CETEBE, Spektrum, Proenzi, Urinal a další. Letos do své výroby zařazuje i zcela nové produkty např. Elotrans, který je novinkou na evropském trhu. Jedná se o izotonický nápoj obohacený glukózou a minerály zajišťující rychlé zavodnění organismu při nemoci nebo naopak při sportovním výkonu. Doplňky stravy ze závodu Walmark se v rámci obchodní sítě STADA exportují do evropských a asijských trhů (zejména Vietnam) a do regionu Blízkého východu.


Společnost STADA Arzneimittel AG sídlí v německém Bad Vilbelu. Společnost se zaměřuje na třípilířovou strategii sestávající z volně prodejných produktů, generických léků a tzv. specialties. Celosvětově prodává společnost STADA Arzneimittel AG své výrobky přibližně ve 120 zemích. Ve finančním roce 2022 dosáhla společnost STADA tržeb skupiny ve výši 3 797,2 milionu EUR a vykázala zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) ve výši 884,7 milionu EUR. K 31. prosinci 2022 zaměstnávala společnost STADA po celém světě 13 183 osob.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688