Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Nové technologie  |  31.08.2023 12:01:38

3D tisk proniká do nových oblastí ve zdravotnictví - Využití aditivních technologií ve zdravotnictví umožňuje efektivní výrobu v malých nákladech

Využití aditivních technologií ve zdravotnictví umožňuje efektivní výrobu v malých nákladech, a to včetně personalizovaných variant. Zdravotníci mohou spolupracovat s výzkumníky na celém světě a dosahovat tak velmi přesných výsledků. Aditivní technologie lze využít při plánování operací, v oblasti protetických a ortetických pomůcek, při vzdělávání i ve výzkumu či výrobě přístrojů. Společnost 3Dees Industries se aktivně podílí na vývoji a tisku zdravotnických pomůcek.

Nižší cena, rychlost a pružnost výroby, možnosti využití nejrůznějších materiálů či přesnost personalizovaných výrobků – to jsou některé z důvodů, proč se využití aditivních technologií rychle rozšiřuje do nejrůznějších oborů. Výjimkou není ani zdravotnictví, kde se uplatnění aditivních technologií v podobě 3D tisku stává v mnoha oblastech běžnou praxí. Pomocí 3D tiskáren lze vytvářet zdravotní pomůcky od forem na rovnátka a chirurgické rozvěrače přes kryty na protézy až po výrobu lidských tkání. „Výroba zdravotnických pomůcek na 3D tiskárně je efektivní a rychlá, ale obzvlášť důležitý je předchozí proces správného nastavení technologie, výběru nejvhodnějšího materiálu či tvaru a designu tak, aby byla zaručena perfektní funkčnost konečného výrobku. Ve 3Dees Industries jsme našim klientům technologickými poradci od samého začátku výrobního procesu,“ vysvětluje Adam Řehák, aplikační inženýr společnosti 3Dees Industries s tím, že právě v dlouhodobém partnerství a sdílení know-how tkví jedna z největších přidaných hodnot, jakou 3Dees Industries pro své klienty představuje.

Kryty na protézy nejen jako módní doplněk

Společnost 3Dees Industries spolupracuje na projektu výroby ochranných krytů na protézy s Art4Leg. Byli jedni z prvních, kteří se do výroby takovýchto krytů pustili. „Spolupráci s 3Dees jsme zvažovali již v roce 2015, ale teprve mé setkání s hokejistou Romanem Bernátem, který bohužel přišel o nohu, přesně vytyčilo směr, kterým se vydáme,“ vzpomíná Tomáš Vacek, designový ředitel Art4Leg a zároveň dodává, že k prvnímu funkčnímu prototypu se společně s 3Dees Industries dopracovali dlouhou cestou vývoje na tiskárně HP Multi Jet Fusion, která se ukázala pro tento účel nejvhodnější. V současnou chvíli trvá celá výroba krytu v řádu dvou týdnů, což představuje velmi pružné řešení.

V Art4Leg evidují obrovskou poptávku ze všech koutů světa – je to právě jednoduchý proces personalizované výroby, který umožňuje vyrábět kryty i bez osobní přítomnosti pacienta. Stačí vyhledat nejbližší místo, kde provádí 3D skenování, a skeny včetně fotografií odborníkům poslat. Klienti si mohou nechat vyrobit design na míru a kryt tak využívat i jako módní doplněk. Roman Bernát si kryt vyrobený pomocí 3D tisku také pochvaluje: „Byl jsem mezi prvními, kteří si to mohli vyzkoušet. Můj ortetik mi sice dal nějaký molitan, který v kalhotách částečně nohu imitoval, ale znamenalo to také velký diskomfort. Tento kryt je mnohem autentičtější, vyrobený na míru, pevný a odolný. Navíc rovnou i protézu chrání.“ Roman Bernát zároveň pozitivně hodnotí i fakt, že je kryt rozdělen na dvě samostatné části, což využije v případě své bionické protézy – u jejího dobíjení stačí jednoduše sundat pouze jednu část krytu.

Od rovnátek po ortézy

Mimo krytů na protézy se již běžně využívají další pomůcky vyrobené pomocí 3D tisku. Jedná se například o formu na výrobu oblíbených neviditelných rovnátek, což je v současnosti největší zdravotnický projekt masové výroby na 3D tiskárnách. Ve firmě Smile Direct Club vyrobí za jediný den 50 000 vytištěných forem na rovnátka, která jsou až o 60 % levnější než při tradiční výrobě.

V technologické spolupráci s 3Dees Industries vznikají ale i další zdravotnické pomůcky. Česká společnost Invent Medical vyrábí nejrůznější ortézy, obličejové masky nebo tvarovací helmy pro batolata. Více se této tematice budou společně věnovat v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu 11. října, kde 3Dees Industries mimo jiného shrne využití 3D tiskáren HP, z nichž první byly v ČR instalovány před pěti lety.

Srdce jako na dlani

Chirurgové při přípravě na složité operace mohou využít 3D tisku k tomu, aby si přímo naskenovaný orgán pacienta osahali a operaci lépe připravili. „Ve spolupráci s Kardiocentrem Nemocnice Podlesí v Třinci jsme dokázali vytisknout model srdce pacientky a Česká republika se zařadila mezi několik zemí na světě, které rozvíjejí využití 3D tisku v kardiochirurgii,“ zmiňuje Adam Řehák.

Předměty vyrobené pomocí 3D tisku se mohou dostat už i pod kůži

3D tisk ve zdravotnictví je tak pokročilý, že už se využívá i při výrobě nejrůznějších implantátů, ať už zubních nebo kloubních, ale třeba i kardiostimulátorů. „V této oblasti nastává největší problém v regulaci. Jakmile má jít cokoli pod kůži, je nutné splnit velmi přísné certifikace, které jsou finančně náročné,“ upozorňuje Řehák.

Zdravotnické pomůcky, od miniaturních zubních implantátů, přes respirátory až po kryty na protézy imitující reálnou nohu je možné díky 3D tisku vyrobit velmi rychle a efektivně. 3Dees Industries dlouhodobě spolupracuje s odbornými společnostmi a poskytuje jim kompletní poradenství.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688