Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.08.2023 14:33:32

Na místech, kde číhá bankrot, se skrývají také velké zisky - Bloomberg

V zemích, kde hrozba platební neschopnosti jen tak nezmizí, existuje obchodní strategie, která přináší velké zisky. Návod je jednoduchý, je nutné najít společnosti, které jsou odolné, i když je válka vzdálená několik hodin, inflace roste do nebe nebo se vláda obává, že nebude schopna splácet své dluhy. A přestože vstup na trhy, jako je Argentina nebo Ukrajina, není pro slabé povahy, specializovaní investoři tvrdí, že na lovu těch správných výhodných nabídek se dá vydělat.

Příkladem jsou ukrajinský drůbežářský gigant MHP SE a výrobce oceli Metinvest BV. Přestože tyto společnosti zaznamenaly v důsledku války narušení části svého podnikání, dokázaly se přizpůsobit a udržují továrny v chodu i přes nadále vlekoucí se konflikt. Obě firmy pokračují ve splácení úroků ze svých dluhopisů a jejich ceny se od začátku invaze zdvojnásobily. Dluhopisy společnosti MHP z se splatností v květnu 2024 a dubnu 2026 se obchodují za 60 až 70 centů za dolar. Naproti tomu ukrajinské státní dluhopisy sice v posledních měsících také rostly, ale dluhopisy se splatností v září 2025 se obchodují za 33 centů. Země zmrazila výplatu úroků až do příštího roku.

dluhopisy

Dimitrij Griko, který založil společnost Arkaim Advisors se sídlem v Londýně, aby se zaměřil na podnikové úvěry na rozvíjejících se trzích, patří k těm, kteří sklízejí ovoce. Jeho fond Emerging Markets Corporate High Yield Debt Fund v hodnotě 317 milionů dolarů dosáhl v uplynulém roce 15% výnosu a umístil se na 99. percentilu pětileté a tříleté výkonnosti. Mezi své tři nejvýznamnější podíly řadí argentinské a ukrajinské společnosti.

"Společným znakem je, že všechny prošly větším výprodejem, než si původně zasloužily," řekl. "Máme společnosti, kde jsou aktiva extrémně geograficky diverzifikovaná a například zisk EBITDA nebyla tolik ovlivněna válkou, jak by se dalo očekávat."

V Argentině je trend podobný. Od doby, kdy v prezidentských primárkách nečekaně zvítězil outsider Javier Milei, který slíbil zrušit centrální banku a dolarizovat ekonomiku, se státní dluh prudce prodává. Dluhopisy se splatností do roku 2030, které patří k nejlikvidnějším v zemi, klesly v následujícím týdnu na 31,6 centů za dolar. Investoři jsou však optimističtější, pokud jde o prosperující argentinské ropné hospodářství. Dluhopisy státního těžaře YPF SA z července 2027 přinesly investorům letos zatím 25% výnos a obchodují se za 84 centů.

Přestože se objevilo několik výjimečných společností, celková návratnost podnikových dluhopisů rozvíjejících se zemí se letos nezměnila. Index agentury Bloomberg sledující tuto oblast vzrostl přibližně o 2 %, protože investoři vidí menší šanci na recesi v USA nebo výrazné vedlejší účinky churavějícího čínského trhu s nemovitostmi. Znamená to oživení od roku 2022, kdy se dluhový index propadl o 15 %, což byl nejhorší roční výkon od roku 2008.

Výběr správných dluhopisů je stále spojen s velkým rizikem, a když dojde k ekonomickému kolapsu, má tendenci nakazit jak společnosti, tak vlády. V květnu 2022 se Srí Lanka poprvé ve své historii dostala do platební neschopnosti, když se nedokázala vyrovnat s politickou krizí a masovými protesty. O devět měsíců později se společnost SriLankan Airlines zřekla platby úroků za dluhopis v hodnotě 175 milionů dolarů.

Podle Okana Akina, úvěrového analytika společnosti AllianceBernstein v Londýně, je to však pro chytré investory, kteří dokáží najít společnosti schopné prosperovat v obtížné ekonomice, obchodní strategie, která stojí za riziko.
"Díky zdravým finančním ukazatelům a solidní schopnosti dostát svým splátkovým závazkům nabízí mnoho společností v problémových zemích dobré investiční příležitosti," uvedl.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688