Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.08.2023 17:45:00

Nové technologie - staré firmy - Historická anomálie

Elektromobily dostala na trh Tesla, ne společnosti jako Ford, VW, či Toyota. Ty se až se zpožděním přidávají. A i když v tuto chvíli není jasné, jaké budou nakonec tržní podíly na novém elektro-trhu, Tesle její pionýrský krok lze odepřít jen těžko. S umělou inteligencí a souvisejícími technologiemi je to zatím úplně jinak.

Následující graf ukazuje podíl kapitalizace takzvané „velkolepé sedmičky“ na celé kapitalizaci akciového trhu. Ona přezdívka je odkazem na film u nás známý jako sedm statečných (či spíše jeho mnohem mladší verzi) a tato skupina statečně-velkolepých po korekci minulého roku opět dosahuje na kapitalizační vrcholy:

chips1
Zdroj: X

Opětovná atraktivita a zájem o sedmičku mohou pramenit z části z toho, že některé firmy ze skupiny změnily svou strategii a přístup k investicím a výdajům (třeba Facebook). Výraznou a již nesčetněkrát skloňovanou roli tu ale hrají v úvodu zmíněné nové technologie se středobodem u umělé inteligence. Ty, zdá se, zatím mimo jiné hravě přetlačí vliv vyšších sazeb a výnosů vládních dluhopisů. Jinak řečeno, požadovaná návratnost tu sice mohla ve srovnání s minulým rokem a předchozími léty vzrůst, ale její poměr k očekávanému dlouhodobému růstu zisků a toku hotovosti klesl.

Druhý dnešní graf ukazuje výkony amerických akcií relativně k trhům globálním. Aktuální (téměř) vrcholy samozřejmě úzce souvisí s grafem prvním - trhu americkému se alespoň prozatím na poli nových technologií a s nimi kolujících vizí a příběhů nic nevyrovná.

chips2
Zdroj: X

V úvodu jsem zmiňoval Teslu jako novou firmu přinášející na trh nový produkt a technologie. Grafy ale ukazují opačný obrázek – nové technologie pojící se starými megaspolečnostmi. Jak poukazuje třeba Ruchir Sharma z Rockefeller International, jde o historicky ojedinělý jev, který on připisuje „špatným monopolům“ těchto společností.

Já bych zase srovnáním s Teslou trochu zpochybnil argumenty, že AI a další technologie vyžadují obrovský objem zdrojů a tudíž jsou tím vyšachovány nové malé firmy. Zrovna takové argumenty, či ještě přesvědčivější, totiž šlo používat na počátku vzniku trhu s elektromobily i proti Tesle. Tím rozhodně nechci říci, že to měla lehké a cesta byla ušlapaná a jasná – není to zase tolik let nazpátek, co jsem tu například ukazoval tabulku od Morgan Stanley s popisem tehdy poněkud napjatého toku hotovosti této firmy. Nicméně třeba Tesla ukazuje, že velké nové věci nevyžadují pro svůj rozvoj velké staré firmy. Uvidíme, zda v této oblasti přichází nějaký nový normál.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688