ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Akcie ve světě  |  29.08.2023 11:24:52

Česká ekonomika opouští recesi, spotřeba začíná růst

Zpřesněný odhad HDP za druhý kvartál vyznívá pro českou ekonomiku relativně příznivě. Mezikvartální růst je sice relativně mírný (0,1 %) a Česko opouští recesi druhé poloviny roku 2022 jen velmi pozvolna. Na druhé straně byl ovšem revidován vzhůru výkon za první kvartál (z -0,04 % na +0,04 % mezikvartálně) a pohled do struktury české ekonomiky vypadá relativně povzbudivě, zvlášť při porovnání se sousedním Německem.

Na prvním místě je povzbudivé, že spotřeba domácností po šesti kvartálech poklesu zastavila svůj propad a ve druhém kvartále lehce vzrostla (+0,2 % mezikvartálně) a v důsledku toho meziročně zaznamenává o něco nižší pokles, než v poslední prognóze předpokládala centrální banka. To je v souladu s naším očekáváním a věříme, že to bude právě stabilizace spotřeby domácností, která bude zásadním faktorem povzbuzujícím českou ekonomiku v druhé polovině tohoto roku a v roce 2024. Klíčovou roli by měla sehrát stabilizace reálné mzdy i pokles stále vysoké míry úspor českých domácností.

Oproti sousednímu Německu také vyznívá relativně příznivě pohled na ostatní části ekonomiky, především na exportně zaměřený průmysl. Zatímco německý zahraniční obchod již fungoval ve druhém kvartále jako “brzda” - slábly reálné exporty a znovu rostly zásoby - v Česku je zatím příběh opačný. Reálné exporty sice zastavily (mezikvartálně) svůj růst, zůstávají ale relativně vysoké, nesledují reálný pokles dovozů, a zahraniční obchod přispívá k dynamice hospodářství pozitivně. Český exportně zaměřený průmysl (zejména automotive) pokračuje ve finalizaci “nedokončené” výroby, což udržuje zatím vývozy a částečně i investice v silné kondici a vede souběžně k poklesu zásob (jediný negativní faktor v českém HDP).

Při pohledu do druhé poloviny tohoto roku však směrem k zahraničnímu obchodu zůstáváme více skeptičtí - předstihové ukazatele ukazují na slabší poptávku reflektující kromě slábnoucí německé ekonomiky také globální pokles úrovně zásob (po pandemii COVID). I proto bude oživení v druhé polovině roku pravděpodobně velmi slabé a za celý rok 2023 dále očekáváme dynamiku HDP v blízkosti 0 %. Výraznější růst blízký trendovým hodnotám očekáváme až v roce 2024 (2,7 %) díky obnovenému růstu reálné mzdy a rychlejšímu růstu obchodních partnerů v eurozóně.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688