Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2023 17:45:00

Německo, USA a ekonomický cyklus tak, jak jej známe a neznáme

Ekonomické cykly posledních desetiletí se povětšinou točily kolem fluktuací poptávky. Pokud se ale o slovo přihlásí nabídkový šok, řada dosavadních „zvyklostí“ se mění. Což se jasně ukázalo v posledních pár letech. Pár slov o nich a o současném makro vývoji v Německu a v USA.

1. Poptávkové a nabídkové cykly: Příklad nezvyklého cyklického chování můžeme nalézt i u akciového a dluhopisového trhu: Pokud cyklu vládne poptávka, ekonomický útlum se pojí s klesajícími inflačními tlaky, je doprovázen poklesem, či slabostí cen akcií a naopak růstem cen dluhopisů (poklesem jejich výnosů). Portfolio 60/40 je oslavováno pro jeho diverzifikační potenciál. Pokud je ale útlum dán nabídkovou stranou ekonomiky a nedochází v něm k poklesu inflace, ale jejímu růstu, mění se ona korelace mezi akciemi a dluhopisy. Ceny těch druhých totiž také klesají a výnosy rostou v době, kdy jsou ceny akcií pod tlakem. Což mimo jiné vede k mudrování o konci portfolií 60/40.

Následující graf ukazuje vývoj produkce a nových objednávek v Německu – v první části obě proměnné, v druhé rozdíl mezi nimi. Ten se začal zvyšovat po roce 2000, kolem roku 2008 a 2011. Tedy v době, kdy slábla poptávka relativně k nabídce a probíhal onen cyklus tak, jak jsme jej obvykle znali. Útlum ekonomiky roku 2020 ale doprovázel opačný jev, když proběhl nabídkový šok. A graf pak poukazuje i na to, že v Německu se nyní převis produkce nad objednávkami dostal na nejvyšší úrovně za posledních více než dvacet let. Což by značilo návrat k cyklu tak, jak jej známe.

1

Zdroj: X

2. Německo v příštích letech: Cit pro dění v Německu by teoreticky měly mít největší tamní finanční instituce. Následující tabulka ukazuje predikce Commerzbank. Pokud se zaměříme právě na německé hospodářství, zjistíme, že ekonomové banky u něj letos čekají pokles o 0,5 % a příští rok stagnaci (jsou tak ohledně růstu skeptičtější, než třeba prezident Bundesbanky). Z uvedených zemí by si tak naši západní sousedé měli vést nejhůře, v příštím roce by jim nulou asistovala jen Velká Británie. A mimochodem evropská periferie by si podle těchto predikcí k Německu trochu zakonvergovala:

2

Zdroj: Commerzbank

3. USA v příštích letech: Na Německo sice naše ekonomika má znatelnou vazbu, ale investoři asi nejvíce sledují dění v ekonomice americké. Pro ní Commerzbank předpovídá letos 2 % růst a pro příští rok jeho zeslabení na 0,3 %. Jde tak svými odhady docela proti proudu. V tom smyslu, že podle konsenzu (viz následující graf) by růstového dna mělo být dosaženo na přelomu roku a pak by mělo tempo nabírat opět na síle. V Goldman Sachs jsou ještě optimističtější, skok nahoru by podle jeho ekonomů měl být rychlejší. Recesi tu ale nepředpovídá nikdo z uvedených, k čemuž už jen dodám, že dosavadní cyklické dění bylo atypické i v tom, že se definice recese hodně rozvolnila.

3

Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688