AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  28.08.2023 16:23:47

Jen 37 % kupujících by si při koupi ojetého vozu zkontrolovalo jeho historii


Rostoucí životní náklady většinu z nás nutí šetřit, proto část zájemců o ojetý automobil hledá nejvýhodnější nabídky na trhu. Studie provedená britskou poradní skupinou VSTAG (Vehicle Safety Trading Advisory Group) zjistila, že stále častěji nespolehliví, často falešní prodejci nabízejí ojeté vozy až za polovinu ceny, než by měly stát. Lidé se pak s vidinou výhodné koupě nechají snadněji ošidit. Podle této studie se zároveň ukazuje, že většina kupujících by si historii původu vozu neověřila, a to i přesto, když auto kupují u soukromníků, kde je riziko nejvyšší. Odborníci z AAA AUTO varují před podvodníky a radí, jak koupit dobrý ojetý vůz.

Britská společnost VSTAG provedla průzkum mezi více než 2 000 kupujícími ojetých automobilů ve Velké Británii a zjistila, že téměř polovina (47 %) by za vůz zaplatila předem přímo ze svého bankovního účtu, aniž by si ověřila solventnost prodávajícího. Více než 20 % dotázaných pak uvedlo, že vzhledem k rostoucí finanční zátěži by si koupili ojetý vůz, pokud by jej vyhodnotili jako „výhodnou nabídku", což je pro podvodníky na sekundárním trhu ideální. „Přestože Češi jsou více nedůvěřiví než Britové, stále častěji slýchám, že vidina nižší ceny napálila nejednoho kupujícího, který se rozhodl důvěřovat neznámému prodejci na internetu, místo aby důvěřoval lety prověřenému velkému prodejci. Nejčastěji pak jde o vozy z dovozu, u kterých je složité ověřit historii, a snadněji tu pak dochází k podvodům,“ upozornil Petr Vaněček, provozní ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO, kde si zákazníci ročně koupí na 90 000 automobilů.

Pouze 37 % respondentů britské studie uvedlo, že by si před koupí vozu ověřili jeho historii. Přibližně 32 % respondentů pak prohlásilo, že si neradi připlatí za koupi vozu od renomovaného prodejce, protože si raději koupí levnější vůz, i kdyby pocházel od neznámého prodejce. „Po koupi bytu nebo domu je auto pravděpodobně největším nákupním výdajem v našem životě, proto by takovou koupi neměl žádný kupující uspěchat a dát na první rádoby výhodnou nabídku. Jedna rada je zásadní: než za vůz zaplatíte, prohlédněte si ho v reálu. Pokud chce prodávající zaplatit auto dopředu, aniž byste ho viděli, mělo by to být vážným varováním. V případě nabídky renomovaného prodejce, který nabízený vůz vlastní, ne pouze zprostředkovává, máte jistotu, že přebírá i plnou odpovědnost za jeho kvalitu a za vůz tak ručí. Takový vůz lze také během několika dnů vyměnit za jiný a můžete získat také pojištění proti elektrickým a mechanickým závadám a hlavně doživotní záruku legálního původu vozu," doplnil Petr Vaněček.

Při koupi vozu se tak stačí řídit několika jednoduchými radami, které sestavili odborníci z AAA AUTO, abyste se ujistili, že vozidlo skutečně existuje, je v pořádku a je dohledatelná i jeho historie:

 

ü  neposílejte peníze za vůz, který jste neviděli,

ü  prohlédněte si vůz před zaplacením celé částky,

ü  pokud musíte, zaplaťte pouze zálohu, o které si myslíte, že byste o ni mohli přijít,

ü  zkontrolujte, zda cena ojetého vozu odpovídá tržní hodnotě,

ü  vyzkoušejte si vůz při dostatečně dlouhé zkušební jízdě,

ü  vždy si ověřte historii ojetého vozu.

 

Průzkum VSTAG také zjistil, že podvody při koupi ojetého vozu jsou nejčastější mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let a obyvateli Londýna. Obětí podvodu se stal každý desátý obyvatel (15 %) hlavního města Spojeného království a 13 % mladých lidí, kteří se zúčastnili průzkumu.

Lucie Brychtová
PR Manager, AURES Holdings

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688