mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.08.2023 15:03:00

Předsedkyně PS na jednání Slavkovského formátu podpořila brzké rozšíření EU o země západního Balkánu

Předsedkyně PS na jednání Slavkovského formátu podpořila brzké rozšíření EU o země západního Balkánu

28.08.2023 / 14:11 | Aktualizováno: 28.08.2023 / 15:03

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se 25. srpna v rakouském Grafeneggu zúčastnila tradičního jednání tzv. Slavkovského formátu (tj. ČR, Rakouska a Slovenska). Ten byl letos mimořádně rozšířen ještě o zákonodárce z Chorvatska a Itálie. Hlavní témata jednání byla ruská agrese na Ukrajině, politika rozšiřování EU o země západního Balkánu a koordinace přeshraniční meziparlamentní spolupráce.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila pracovního jednání zástupců parlamentů zemí tzv. Slavkovského formátu. Jde o regionální uskupení spojující od roku 2015 představitele ČR, Rakouska a Slovenska. Hostitelem tradičního setkání v dolnorakouském městečku Grafenegg byl i letos předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Slovenskou republiku na místě reprezentoval předseda Národní rady Boris Kollár.

Rusko představuje největší bezprostřední i dlouhodobou přímou hrozbu evropské bezpečnosti a mezinárodnímu řádu. Pro formulaci nové strategie vůči Moskvě proto není třeba čekat na výsledek Putnovy války na Ukrajině. Pracovat na ní musíme neustále. Zejména je třeba vytrvat ve společném úsilí o důsledné provádění již přijatých protiruských sankcí, posílit všemožné kontroly vývozu a zvýšit tlak na další země mimo EU, které pomáhají Rusku se sankcím vyhnout,“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata jednání zahrnovala kromě trvajíc ruské válečné agrese a perspektivy začlenění Ukrajiny do západních integračních struktur i politiku rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu. Z toho důvodu se letošního setkání mimořádně účastnil též rakouský spolkový ministr zahraničí Alexander Schallenberg a delegace chorvatského a italského parlamentu.

Západní Balkán vyžaduje naši trvalou podporu a maximální pozornost. Tento region je totiž z řady hledisek naším nesmírně citlivým místem. Nesmíme našim nepřátelům dovolit, aby tam získali jakoukoli významnou oporu. Nejlepší způsob, jak tomu z úrovně parlamentní diplomacie předcházet, je pokračovat v práci na konkrétních projektech meziparlamentní rozvojové spolupráce, přenos odborného know-how a výměna příkladů dobré legislativní praxe,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsednictví slavkovské skupiny má v současné době Rakousko, které jej v červenci letošního roku převzalo po Slovensku. Od Rakouska pak v létě roku 2024 přebere pomyslnou předsednickou štafetu Česká republika.

Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688