mzv.cz (MZv ČR)
Komodity  |  28.08.2023 14:20:00

Průzkum potenciálních ložisek ropy a zemního plynu v bulharské zóně v Černém moři

Průzkum potenciálních ložisek ropy a zemního plynu v bulharské zóně v Černém moři

28.08.2023 / 13:51 | Aktualizováno: 28.08.2023 / 14:20

Bulharská vláda oznámila v předposledním srpnovém týdnu, že se rozhodla vypsat výběrové řízení na průzkum a povolení k těžbě ropy a zemního plynu v oblasti Blok 1-26 Khan Tervel v Černém moři. Vzhledem k tomu, že Rumunsko i Turecko již ohlásily pozitivní výsledky průzkumů ložisek zemního plynu ve svých výlučných ekonomických zónách, i Bulharsko doufá v podobný úspěch. V současné době již běží průzkum v bloku Khan Asparuh, kde by podle odhadů mohlo ležet mezi 210 až 510 miliardami m3 této suroviny, což by posílilo energetickou nezávislost a bezpečnost země. České firmy by se v případě zájmu mohly podílet na budování potřebné infrastruktury.

Potenciální bulharská ložiska zemního plynu v Černém moři

Potenciální bulharská ložiska zemního plynu v Černém moři

Bulharská vláda oznámila v předposledním týdnu srpna, že se rozhodla vypsat výběrové řízení na průzkum a povolení k těžbě ropy a zemního plynu v oblasti Blok 1-26 Khan Tervel v Černém moři. V letech 20022008 získala souhlas pro průzkum firma Vintage Petroleum International, nicméně z realizace nakonec sešlo.

Povolení pro blok o rozloze 4 032 km2 bude platit pět let a může být třikrát prodlouženo o dva roky, uvedla vláda v prohlášení po týdenním zasedání.

Projekt předpokládá provedení 3D seismického průzkumu, přípravu geologického modelu pro určení perspektivních vrtů, posouzení ropného potenciálu a provedení průzkumného vrtu.

Zájemci o účast v tendru by měli složit zálohu ve výši 15 000 BGN (8 350 USD/7 669 EUR) a musí doložit čisté tržby v celkové výši nejméně 150 milionů EUR (163,3 milionu USD) za poslední tři finanční roky. Kromě toho by žadatelé měli mít k dispozici software pro interpretaci seismických dat a tým odborníků, který bude provádět projektové činnosti, uvedla vláda.

Nabídky budou hodnoceny na základě navržených pracovních plánů, financování ochrany životního prostředí a nabízených bonusů.

Stát zvažuje již nějaký čas, že by se podílel ve výši 20 % na konsorciu firem TotalEnergies a ÖMV Petrom[1], jež provádí průzkum potenciálních ložisek ropy a plynu v bloku Khan Asparuh v hlubokých vodách Černého moře. Povolení k průzkumu v oblasti o rozloze cca 14 tisíc m2 získalo konsorcium již v roce 2012. Blok Khan Asparuh se nachází mezi ložiskem Neptun v rumunské výlučné ekonomické zóně v Černém moři (odhad zásob cca 100 miliard m3) a zřejmě největším tureckým ložiskem zemního plynu Sakarya. Již zmíněný Blok 1-26 Khan Tervel leží na jih a západně od něj se nachází blok Khan Kubrat (dříve Silistar), kde již v roce 2015 získala práva na průzkum firma Shell, avšak neměla úspěch. Jednání povede ministr energetiky a potenciální investici by měla realizovat státem vlastněná firma Bulharský energetický holding. Jednání podpořila komise pro energetiku na návrh strany GERB a návrh získal podporu i v plénu. Podle stranického experta na energetiku D. Dobreva lze očekávat, že konsorcium objeví zásoby zemního plynu ve východní části zmíněného bloku, jež by umožnily těžit 13 miliard m3 suroviny ročně. Celý blok by mohl skrývat mezi 210 až 510 miliardami m3 zemního plynu. Konsorcium hledá investory uvnitř i mimo Bulharsko, jelikož náklady na rozjezd projektu budou poměrně vysoké (podle TotalEnergies mezi 80 až 100 mil. USD/vrt). Podle D. Dobreva si průzkum doposud vyžádal více než 450 mil. EUR. Od bulharského státu očekává konsorcium kromě finanční i institucionální podporu.

Z prezentace TotalEnergies, kterou v parlamentu představil D: Dobrev, vyplývá, že se firma hodlá soustředit na dva vrty, Vinekh a Krum, s celkovou očekávanou produkcí v objemu 13 miliard m3 zemního plynu ročně. Vinekh, který by měl přijít na řadu jako první, se nachází ve vzdálenosti 185 km od pobřeží, má mít potenciál okolo 5 miliard m3 ročně v horizontu 20302040 a 3 miliardy m3 ročně mezi lety 2040 a 2050. V druhém čtvrtletí 2024 by měla firma uskutečnit vrt, který by měl prokázat existenci předpokládaných zásob. Druhá oblast, Krum, se nachází 150 km daleko od pobřeží a měla by poskytnout více plynu, až 8 miliard m3 ročně v období 20312044 a 4 miliardy m3 ročně do roku 2050. Průzkum v tomto místě přijde zřejmě na řadu až později.

Jestliže se zásoby v Khan Asparuh prokáží, rozvoj těžby bude mnohem nákladnější, než průzkum – vybudování infrastruktury na pobřeží a v moři si podle odhadů vyžádá mezi 4 až 6 miliardami EUR na každý projekt. Tím by došlo ke značnému navýšení potřebných investic ze strany BEH, na druhé straně by byla posílena energetická nezávislost země.

Zpracoval: P. Vávra, zástupce velvyslance

Zdroje: www.seenews.bg, www.capital.bg, BNT, Google


[1] Původně se projektu účastnila i španělská firma Repsol, ta však v roce 2020 odstoupila. Také rakouskou ÖMV vystřídala ÖMV Petrom, společný podnik s rumunským státem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688