Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Dovolená  |  28.08.2023 13:53:59

Počasí na Mallorce překvapilo. Neobvykle silná bouře nasměrovala velkou výletní loď Britannia na tanker

Desetitisíce turistů v neděli ráno překvapila na ostrově Mallorca silná bouře. Vítr o rychlosti až 120 km/h vyvracel stromy, přívaly deště místy s krupobitím navíc na řadě míst způsobily záplavy. Narušena byla letecká doprava, letiště v Palma de Mallorca evidovalo řadu zpožděných letů. Počasí rovněž ovlivnilo situaci na moři, což mj. pocítil největší britský provozovatel výletních lodí P&O Cruises spadající do skupiny Carnival Corporation, jejíž akcie se obchodují také na Wall Street. Firemní loď Britannia, pojmenovaná po jejím veličenstvu královně, se v Palmě uvolnila z kotviště a narazila do ropného tankeru.

Na 330 metrů dlouhý kolos pojme více než 3,6 tis. pasažérů a 1 350 členů posádky. Jak vytížená byla při své současné plavbě po Středozemí není známo. Zmiňovaný incident měl každopádně za následek dokonce několik lehkých zranění pasažérů. Cestující na palubě vyprávěli o událostech, které se odehrály za bouře, a vysvětlovali, že vlečné čluny tlačily plavidlo ke břehu, zatímco oni zůstali uvězněni ve svých kajutách. Na výletní lodi byly hlášeny drobné škody, především na palubě 5.

Níže zveřejněné záběry ze samotné výletní lodi, resp. pak také z ostrova Mallorca zahrnují například letící konstrukci, která zasáhla hotelový balkon. Naštěstí se v místě nikdo nenacházel...

 

Díky svátku zůstaly dnes finanční trhy v UK zavřeny. Investoři tak nemohli příp. reagovat na zmiňovaný incident lodi Britannia. Akcie skupiny Carnival jsou pod tickerem CCL obchodovány také na NYSE, tedy bude možné sledovat reakci investorů zde. V pátek zakončily nepatrně výše na 15,90 USD. Předobchodní fáze zatím nijak negativní reakci nenaznačuje, když lze evidovat lehce „zelené“ obchody.

ČT: Silná bouře pustošila Mallorcu

Španělský ostrov Mallorca zasáhly silné bouřky a přívalové deště. Vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu vyvracel stromy, voda zaplavila obchody, a proudy vody se valily po silnicích. Podle místních úřadů si bouře v neděli vyžádala také několik zraněných poté, co se britská výletní loď kvůli silnému větru srazila s nákladní lodí, uvádí agentura Reuters. 

 

 

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688