Okénko BIG EXPERT  |  28.08.2023 11:13:20

Uskupení BRICS chce změnit mocenskou mapu a konkurovat Západu

Dlouhodobě cítíme, jak Západ ztrácí dech. Asie ho dohání. Vidíme to v závislosti Evropy na Asii v lecčems od procesorů až po léky. Nyní ztrácí Západ i politicky. Rozvojové země se začaly organizovat pod nálepkou BRICS.

Původní členové BRICS: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika se rozhodli minulý týden pozvat do klubu i Argentinu, Egypt, Írán, Etiopii, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. To je zvláštní slepenec zemí, z nichž mnohé hrají klíčovou roli při těžbě ropy. BRICS tak může jednou směle konkurovat OPEC, protože dalších 34 zemí stojí v řadě a také se chtějí stát členy BRICS. Zemí vyvážejících ropu tak bude časem v BRICS více.

Zajímavé je slyšet argumenty, proč se chtějí tyto země proti Západu spojovat. Prý to jsou sankční režimy, což bude asi největší problém Ruska. Také to má být neadekvátní vliv Západu na chod mezinárodních organizací, což je asi při počtu obyvatel problém Číny a Indie. Prý jim také vadí, že Západ pro sebe vykoupil vakcíny na covid-19 na úkor chudých zemí, což bude problém Afriky. Já to vnímám především jako snahu rozdat nové geopolitické karty a vytvořit protiváhu Západu.

Jenže takto to nikdo z diplomatů pojmenovat nechce. Hlavně menší země jako Jihoafrická republika nechtějí uskupení stavět do tohoto světla. Potřebují ještě minimálně několik let dobré vztahy s USA. Čína se však k tomuto tématu nevyjadřuje vůbec, protože ta to tak podle mě musí chápat. Její celá zahraniční politika je proti Západu. Pokud se jí podaří získat pár satelitů, jako kdysi míval Sovětský svaz v RVHP, byl by to jen bonus.

Země, které nemají mnoho společného

Ale je to složitější, protože je BRICS nesoudržný slepenec. Víme, jak se Indie pře s Čínou o hranice. Tyto dvě velmoci jdou spíš proti sobě a Indie, která už vysílá vozítka na měsíc, nebude nikomu satelitem. To samé platí pro Rusko. Zatímco Rusko je se Západem ve válce, ačkoli se tváříme, že to tak není a je to válka Ukrajiny, Saudská Arábie nebo Argentina mají se Západem dobrý vztah.

Západ slovy USA a Německa prý v seskupení BRICS hrozbu nevidí, s čímž souhlasím. BRICS už existuje řadu let a zatím tato organizace nedokázala nic podstatného. Chybí jí vedení, je tam zkrátka tam moc kohoutů na jednom smetišti. Země se pak nedokáží shodnout prakticky na ničem. Pro některé je sice spojovacím prvkem nenávist k USA, ale to také neplatí u všech.

Brazílie si od spojení rozvíjejících se zemí slibuje novou měnu, která bude protiváhou dolaru. To je jen divoký sen brazilského prezidenta. Proč by na něco takého přistoupily Čína s Indií? Ty se naopak budou snažit, aby se v budoucím uspořádání světa staly novým dolarem jejich měny. Navíc nelze udržovat jednotnou měnovou politiku pro tak odlišné země, které mohou společnou měnu používat jen jako účtovací jednotku. Proč ale znovu vymýšlet něco, co už vymyšleno bylo? Stačí použít čínský jüan.

Celou organizaci BRICS proto vnímám jen jako projekt, který umožní Číně a Indii lépe vyvážet zboží do rozvojových zemí. Představa, že Čína jedná s Etiopií jako s rovným partnerem, je úsměvná. A to musí malé a chudé státy chápat. BRICS není o bratrství a rovnosti.

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

29.08. 20:06  Brics (mirek)
28.08. 18:54  Skvělá zpráva (Lubomír Čáslava)
28.08. 16:53  Pikora mluví spíš jako demagog (Farrel)
28.08. 15:36  co na to tedy (certi2)

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)

Přečtěte si také:

04.09.2020Binance chce s novým produktem konkurovat Uniswapu cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
25.10.2018Tesla chce přímo konkurovat Uberu a Lyftu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688