Patrik Kostyo (Occollo)
Okénko nemovitosti  |  25.08.2023 16:19:12

Jak úrokové sazby odrážejí úspěch crowdfundingu v České republice?



 

Úrokové sazby jsou klíčový indikátor hospodářského vývoje a výrazně ovlivňují realitní trh, společně s moderní formou financování, kterou je crowdfunding. Na českém trhu vidíme zajímavý trend, který se týká ovlivňování crowdfundingových kampaní úrokovými sazbami. Ty se totiž podílí nejen například na výši výnosu, ale často i na samotném úspěchu kampaně.

Jak to vypadá na trhu?

Během posledních let se český realitní a hypoteční trh mnohokrát otřásl, přesto se během letošního roku objem poskytnutých hypoték zvýšil o 14 %. V červnu letošního roku byl také zaznamenán měsíční objem hypoték ve výši 12 mld. Kč, což představuje nejvyšší hodnotu od léta 2022. Tento trend je spojen s rozhodnutím ČNB upravit pravidla hypoték, což zpřístupnilo získání hypotéky většímu počtu lidí.

Mechanismus vlivu úrokových sazeb na crowdfunding

Pokud se úrokové sazby nachází nad úrovní 4,5 %, mohou se celkové náklady pro developerské projekty zvýšit až o 10-15 %. V důsledku toho může být pro developery výhodnější financovat projekty prostřednictvím crowdfundingu. Tento způsob umožní získat další peníze a rozložit tak riziko. Realitní crowdfunding se tak stává více lákavý jak pro developery, tak pro investory, jelikož zde mohou dosáhnout výnosu 6-13 % i při defenzivnější investici.

Příklad z praxe

Jedním z příkladů je projekt Klatovská 84 Apartments od crowdfundingové společnosti occollo. Tento projekt byl financován prostřednictvím crowdfundingové platformy a dokázal získat 25 mil. Kč během několika dní i době vysoké volatility úrokových sazeb. Klíčem k úspěchu byla jasná komunikace mezi investory a platformou s jasnou vizí projektu.

Ne vždy je však všechno pozitivní. Některé konkurenční projekty se často potýkaly s nedostatečným zájmem o financování, a proto v průměru získaly například pouze 40 % z cílové částky. Tato situace nastala, protože projekty nebyly dostatečně připraveny nebo neměly jasnou jasnou strategii.

Další faktory ovlivňující úspěch

Kromě úrokových sazeb je úspěch crowdfundingových kampaní ovlivněn řadou dalších faktorů. Projekty s vyšším ratingem na platformě získaly v průměru o 20 % více financí než projekty s nižším hodnocením. Válečný konflikt na Ukrajině způsobil rapidní zvýšení cen stavebního materiálu a pracovní síly, proto bylo nutné se přizpůsobit trhu a upravit strategii. Mnoho developerů tak bojovalo s projekty, které nebyly dokončeny včas, a potýkali se tak s problémem neschopnosti splácení závazků vůči investorům a bankám. 

Doporučení pro investory a developerské společnosti

Při rozhodování o investici prostřednictvím crowdfundingu by měli investoři zvážit nejen aktuální úrokové sazby, ale také kvalitu projektů a firmy, která projekt spravuje.

Developerské společnosti by měly být připraveny předložit jasný a přesvědčivý příběh potenciálním investorům a vyhnout se tak nedostatečnému zájmu o financování projektu.

Závěr

Tradiční financování stále zůstává důležitým zdrojem pro realitní sektor, přesto se crowdfunding stává více populárnějším. Vzhledem k výkyvům úrokových sazeb a stále se měnícímu ekonomickému prostředí, je důležité sledovat aktuální trendy a být flexibilní v přístupu k financování.

Pokud toho máte zájem zhodnocovat své peníze formou crowdfundingu, staňte se investory u naší společnosti occollo, kde se pyšníme 100% úspěšností realizovaných projektů a za posledních 5 let se naše portfolio projektů navýšilo o 660 mil. Kč.

V současné době nabízíme roční zhodnocení až 10 % u prověřených projektů, s výplatou úroků každé 3 měsíce na váš bankovní účet. Investovat s námi zvládne úplně každý z pohodlí domova, online a bezpečně.

Patrik Kostyo

Jsem zkušený profesionál, který se specializuje na řízení prodejních procesů a klíčových zákazníků. Mým cílem je neustále hledat nové zákazníky a identifikovat ziskové obchodní příležitosti, abych zajistil dlouhodobý růst pro firmu a klienty, které zastupuju.



Occollo

Jsme online crowdfundigová platforma, která se zabývá investováním do ověřených realitních projektů. Snažíme se umožnit investice do nemovitostí všem, z pohodlí domova, online a bezpečně.

Více informací na https://www.occollo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688