OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.08.2023 16:00:00

Jaká je regionální bilance řádění přírodních živlů v Německu v roce 2022?


25.8.2023 Zahraničí, Škody

Bouřky, krupobití a blesky způsobily v roce 2022 závažné škody po celém Německu. Naproti tomu velké škody způsobené jinými přírodními riziky, jako jsou přívalové deště a záplavy, se vyskytovaly loni zřídka.

Loňský rok byl pro německé pojišťovny z hlediska přírodních rizik podprůměrný. Bouřky, krupobití, blesky a další přírodní nebezpečí, jako jsou přívalové deště a povodně, způsobily v roce 2022 škody ve výši přibližně 4 miliard EUR,“ uvedl šéf Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) Jörg Asmussen. „V porovnání s rokem 2021, kdy došlo k povodňové katastrofě v údolí řeky Ahr a v Severním Porýní-Vestfálsku, jsme zaznamenali jen asi třetinu loňské výše škod,“ dodal šéf asociace Asmussen. Na pojištění majetku, jako je pojištění domů nebo domácností, připadalo v loňském roce 3,1 miliardy EUR škod. Zbývajících 900 milionů EUR vyplatily pojišťovny motorových vozidel.

„Při srovnání spolkových zemí je na vrcholu statistik Severní Porýní-Vestfálsko s výší škod kolem 790 milionů EUR; následuje Bavorsko s necelými 700 miliony EUR,“ uvedl Jörg Asmussen. Regionální bilance přírodních rizik GDV, která byla na konci května zveřejněna, eviduje pojištěné škody na nemovitostech, domácnostech, živnostenských a průmyslových podnicích a na motorových vozidlech. Naopak nepřízeň počasí loni nejvíce šetřila spolkové země Sársko a Brémy (47, resp. 27 milionů EUR).

Orkány v únoru přinesly velké škody z vichřic a krupobití

Největší škody způsobily série orkánů v únoru. „S celkovou škodou 1,4 miliardy EUR se tato sestava vichřic řadí na třetí místo mezi nejsilnější zimní bouře od roku 2002,“ konstatoval Jörg Asmussen. Orkány způsobily škody ve výši 1,25 miliardy EUR na domech, vybavení domácností a na firmách. Pojišťovny motorových vozidel vyplácely škody ve výši 125 milionů EUR. S výdaji na pojistná plnění ve výši 13,2 miliardy EUR byl rok 2021 pro německé pojistitele rokem s dosud nejvyšším objemem výplat za škody. Pro lepší srovnání jsou hodnoty extrapolovány na aktuální propojištěnost a ceny roku 2022.

Povinné pojištění nestačí, zapotřebí je prevence

„Abychom se vyrovnali s důsledky změny klimatu, potřebujeme více než jen povinné pojištění proti přírodním rizikům. Škody lze snížit pouze prostřednictvím rozsáhlé prevence,“ zdůraznil Asmussen. Kromě toho pojišťovny požadují jasné zákazy výstavby v oblastech ohrožených velkou vodou a povinné posuzování klimatického ohrožení při povolování staveb. Zavedení povinného pojištění proti škodám způsobeným přírodními živly, o němž se v současné době diskutuje, problém neřeší, upozorňuje Jörg Asmussen. Místo toho němečtí pojistitelé předložili návrhy na celkovou koncepci adaptace na dopady klimatických změn. Pojištění je důležité, ale samo o sobě k ochraně naší společnosti před rostoucími přírodními katastrofami nestačí. Nezbytná je proto prevence,“ uzavřel Asmussen.

Škody způsobené živly jsou často nepojistitelné

V současné době má v Německu ochranu proti přírodním rizikům, jako jsou přívalové deště, záplavy nebo zemětřesení, jen asi polovina majitelů domů. Mnozí si nejsou vědomi individuálního ohrožení přírodními riziky. GDV nabízí "Ověření přírodních nebezpečí", které umožňuje posoudit vlastní riziko. Majitelé nemovitostí a nájemci se mohou na on-line platformě dozvědět, jaké škody způsobila v minulosti nepřízeň počasí v místě jejich bydliště.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688