Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.08.2023 17:21:00

„Jádrové“ zisky už by měly nabírat na tempu. Rozhodující je ale dlouhodobý potenciál obchodovaných firem

Ve snaze postihnout trend ve vývoji inflace se tato očišťuje o volatilní ceny energií a potravin. Poté získáváme tzv. inflaci jádrovou a podobně se vlastně dá uvažovat o ziscích obchodovaných společností. U nich totiž může mít také smysl očištění od zisků energetického sektoru, namísto potravin pak o finanční sektor. Obojí má totiž svá specifika a může zakrývat nějaký podkladový trend. Jak to tedy s „jádrovýmizisky vypadá?

Podle následujícího grafu od Goldman Sachs táhla energetika růst zisků až do prvního čtvrtletí tohoto roku nahoru – bez ní by už před rokem jádrová ziskovost klesala a až doposud by byly poklesy vyšší. Nyní se pak karta obrací a jádrové zisky by podle predikcí konsenzu měly růst několik čtvrtletí znatelně rychleji, než zisky celkové:

aa
Zdroj: X

Z hlediska hodnoty akcií není vlastně zase tak důležité, jaký bude vývoj během cyklu a následujících pár čtvrtletí. Nejdůležitější v grafu je jeho konec, tedy odhady toho, jak by zisky mohly růst dlouhodobě. Predikce se u zisků celkových a jádrových pochopitelně schází a zdá se, že podle uvedeného konsenzu by zisky měly dlouhodoběji růst o 13 %. A k tomu pár poznámek:

--Potenciál americké ekonomiky je nyní odhadován na cca 2 %, pokud by inflace klesla k 2 – 3 %, máme 4 – 5 % nominální potenciál. Tedy méně než polovina růstu odhadovaného v grafu. Což by znamenalo jediné – zisky (obchodovaných) firem by zvyšovaly svůj podíl na celkových příjmech a to celkem znatelně. Něco jiného by samozřejmě bylo, pokud by nové technologie zvedaly onen potenciál. Ale na nějakých reálných 10 % to asi nebude, takže onen podíl zisků by rostl tak jako tak.

--Dlouhodobý historický růst zisků a dividend dosahuje 6 – 7 %. Tedy asi polovinu toho, co vidíme v grafu (ale stále více, než je onen potenciál počítající s reálnými 2 % růstu).

--Včera jsem tu poukazoval na extrémně vysoké PEG současného amerického trhu. Poměr PE a konsenzu týkající se dlouhodobějšího růstu zisků se totiž pohybuje kolem 1,8. Dostaneme jej konkrétně tak, že současné PE u 19 vydělíme 10,6 % konsenzem dlouhodobějšího růstu. Pokud bychom místo toho použili oněch 13 % z čísel pro rok 2024, PEG bude cca na 1,46. To už jsou „jen“ cca předchozí vrcholy dosažené po roce 1995 (vyjma 2020).

Pokud investor dá více na aktuální dění a cyklický vývoj, graf říká, že jádrové zisky by už měly znatelně růst a ty celkové brzděné energetikou by se měly záhy přidat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   6:03  Sazby mohou jít stále dolů už v červnu - Citi (video) Patria (Patria Finance)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688