army.cz (MO ČR)
Armáda  |  22.08.2023 14:25:08

Na Slovensku se cvičí boj o osady a domy

22.8.2023

Na Slovensku se cvičí boj o osady a domy

Autor: kpt. Martin Vaňourek

Mnohonárodní bojové úkolové uskupení každým týdnem stupňuje výcvik ve všech oblastech. Příprava se netýká pouze taktických manévrů v terénu, ale i procvičování bojové činnosti v zastavěné oblasti. Výcvikem CQB, tedy bojem v uzavřených prostorech, si již prošli čeští a američtí vojáci.

FIBUA (Fight in Buildings Areas) a CQB (Close Quarters Battle) jsou specifickými taktikami boje, vedenými převážně v zastavěných oblastech a uzavřených prostorech na krátkou až velmi krátkou vzdálenost, tedy nejvíce v různých typech budov, ale i například v dopravních prostředcích. Ozbrojená střetnutí zde mohou vést jak jednotky vojenské, tak i policejní. Systém vedení boje v uzavřených prostorech není historicky ničím novým, ale jako sofistikovaná taktika se do povědomí dostal díky 22. pluku zvláštních leteckých sil britské armády (legendárnímu S.A.S.) a jeho „Kill House“, speciálnímu cvičnému objektu, který vojáci vybudovali na své základně v Herefordu. Zde se nacvičují modelové situace primárně se záchranou rukojmích. Taktiku CQB velice rychle převzaly policejní a četnické protiteroristické jednotky na celém světě. A ani vojenské jednotky za nimi nezůstaly pozadu.

Boj v zastavěné oblasti je činnost velice náročná na osobnost bojovníka. Jak k tomu výstižně poznamenal veterán Delta Force George E. Handl: „Pro efektivní vedení CQB je ze 75 % (možná i více) důležité „mít na to“, a potom z 25 % technika… Nesmírně důležité je, aby techniky CQB byly co nejjednodušší, aby je byla mysl ve vypjaté situaci schopna použít.“ Boje CQB probíhají na velmi krátkou vzdálenost v rychlém pohybu a rozhodovací proces probíhá ve zlomcích sekund. Přitom je nezbytné mít stále na paměti, že se na místě mohou zdržovat i civilní, nezúčastněné osoby.

Pro správné a úspěšné vedení FIBUA/CQB je nutné zohlednit několik zásadních principů. Jsou to plánování a příprava, moment překvapení protivníka, dynamický vstup a agresivní akce. Policejní využití CQB je zaměřeno především na záchranu rukojmí a zadržení podezřelé osoby. Vojenské jednotky využívají taktiku CQB podle typu jednotky, případně podle úkolu, který právě plní. Specializované jednotky upravují techniky CQB podle vlastního zaměření a potřeb. V našich podmínkách se jedná hlavně o vedení boje v zastavěných lokalitách, včetně vstupů do budov a „čištění“ místností, při kterém přijdou ke slovu ruční zbraně a různé typy granátů.

Výcvikový komplex ve slovenské Lešti nabízí pro tento účel účelový multifunkční model osady, určený pro výcvik jednotlivců a malých skupin v podmínkách bojových, protiteroristických, mírových a záchranných operací a aktivit uvnitř osady, na přístupech k osadě a v přilehlém terénu. Výcviková osada svým obsahem a technickým řešením splňuje požadavky na simulační výcvik, situační trénink a procvičení bojové činnosti.

Bojovou činností FIBUA/CQB - výcvikem taktického myšlení, bojového chování a spolupráce v boji o osadu si již prošli příslušníci americké průzkumné roty a krátce poté i vojáci mechanizované roty Armády České republiky. Zaměření výcviku na tuto specifickou oblast bude pokračovat i v dalších měsících po celou dobu operačního nasazení současné, třetí rotace Mnohonárodního bojového úkolového uskupení pod českým velením. Nezbytnost ovládnout způsob boje FIBUA/CQB ukazuje vývoj válečných událostí mezi Ukrajinou a Ruskou federací.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688