Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  22.08.2023 18:20:51

Rozdíl mezi cenou nafty a benzínu nejnižší za 5 měsíců. Zdražování končí, motoristé by hlouběji do peněženky do konce léta sahat již neměli

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic dle všeho v současnosti kulminují. Zejména nafta má za sebou enormní nárůst, když od konce července, tedy během tří týdnů zdražila o 4,50 . Jen o slabou polovinu se postaralo zpětné navýšení spotřební daně o 1,50 , které začalo platit od 1. srpna. Výrazněji tedy své sehrála obecná situace na velkoobchodním trhu s palivy, kde se projevily vyšší ceny ropy, slabší koruna a také odstávky některých výrobních provozů. Cena benzínu (Naturalu 95) se za stejné období zvedla v porovnání „jen“ o 1,60 , když v průměru stojí 39,48 . Je tedy nejdražší od listopadu. Nafta pak vystoupala nejvýše od prosince na aktuálních 37,70 . Cenové nůžky mezi oběma palivy se nicméně sevřely na necelou 1,80 . Menší rozdíl trh zažil naposledy v březnu. Zmínit lze, že naopak rekordních téměř 5,60 rozdílu mezi oběma palivy bylo dosaženo následně na konci května.


Situace by se však již nyní měla stabilizovat, růst cen u čerpacích stanic by měl být pro nejbližší týdny za námi. Hlavním faktorem jsou samozřejmě ceny ropy. Ty se přes letošní maxima v srpnu nedostaly a zatím se zdá, že do konce prázdnin ani nedostanou. Své sehrává ekonomická situace ve světě, zejména ve výrazně sledované Číně, jejíž ekonomika ztrácí na dynamice.

Cena ropy Brent se po nárůstu k 88 USD v první části srpna nyní drží pod hladinou 85 USD. Domácí měna se pak stabilizovala, osciluje nevýrazně nad hranicí 22 Kč/USD. Vedle toho se pomalu blíží ke konci hlavní letní motoristická sezóna. Zkrátka souhrn faktorů se již projevuje na velkoobchodním trhu, kde lze dokonce zaznamenat drobný pokles cen. Například společnost Čepro ve svém základním ceníku za poslední týden u nafty i benzínu zlevnila shodně o 10 haléřů.

Graf: Ropa Brent - ceny a grafy ropy Brent, vývoj ceny ropy Brent  1 barel - 3 měsíce - měna USD

Jak známo z řetězců je u nás na trhu cenovým lídrem společnost ONO (Tank-ONO). Právě jejich 44 čerpacích stanic promluvilo před víkendem do průměrných cen u nafty, když došlo u stojanů ke zdražení na 36,50 . Tak drahou naftu zde zákazníci naposledy tankovali loni v úvodu prosince. Letos v květnu zde naopak mohli napájet své plechové miláčky nejlevněji za téměř 2 roky jen za 28,90 , tedy o 7,60 levněji než nyní. Doplnit lze, že ONO udržuje cenu Naturalu 95 na 37,90 .

V porovnání na našich hlavních silničních tazích (dálnicích) je cenová situace zde vcelku standartní. Například na D1, kde pozitivně cenově obvykle vybočuje snad jen čerpací stanice Unicorn, jsou ceny totiž v porovnání vyšší do 5 . Což je právě vlastně o něco lepší situace, než tomu bývá obvykle, kdy se rozdíl pohybuje na úrovni 5-6 . Připomenout lze extrém z letošního dubna, kdy na D1 čerpací stanice ne a ne reagovat na výrazné zlevňování ze strany rafinerií. Tehdy zde šlo oproti ONO u nafty zaplatit i o 9,60 na litru více...

Kromě vývoje průměrných cen pohonných hmotČeské republice, jsou na kurzy.cz k dispozici pro porovnání také týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

23.08. 17:18  Co volič petigengu (Libor)
23.08. 08:26  Cena ropy (Joter)
22.08. 22:17  Co volič petigengu (Tomasso)
22.08. 22:11  Co volič petigengu (Farrel)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688