Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  22.08.2023 17:24:03

Další snížení ratingu americkým bankám, tentokrát ze strany S&P Global Ratings

V březnu letošního roku zasáhla trhy zpráva o pádu středně velké americké banky Sillicon Valley, která nebyla schopna zvládnout své finanční problémy a které zlomily vaz vysoké úrokové sazby, jimiž americká centrální banka již delší dobu bojuje proti vysoké inflaci. Byl to v pořadí druhý pád banky, po kryptoměnové bance Silvergate. Nicméně, aby toho nebylo málo, za pár dní zavřela své brány další  banka a to newyorská Signature Bank. V průběhu jednoho týdne tak došlo k pádu tří bank, což mělo za následek otřes na finančních trzích, které zaznamenaly pád do červených hodnot. 


Záchranné akce se rozeběhly na plné obrátky, jelikož svět se začal obávat možného rozšíření bankovní krize do celého světa. Tyto kroky měly za úkol ochránit vklady střadatelů a situaci stabilizovat. Nicméně bankovní sektor zaznamenal "run" klientů na bankovní domy, nárůst výběrů vkladů a rovněž pokles důvěry v bankovní systém.


Uběhlo sotva pár měsíců a bankovní sektor se opět otřásl v základech. V pondělí 21. srpna snížila další ratingová agentura S&P Global Ratings hodnocení pěti americkým regionálním bankám a to o jeden stupeň, dalším pak snížila výhled ze stabilního na negativní. Mezi zasažené banky patří KeyCorp, Valley Nation Bancorp, UMB Financial Corp., Associated Banc-Corp a Comerica Bank. Snížení výhledu se týká bank S&P Bank a River City Bank. 


Agentura  S&P Global tento krok zdůvodnila tím, že stále převládá velice přísné a restriktivní úvěrové prostředí, což představuje velký tlak na stabilitu bankovního systému, což se promítá do poklesu likvidity a celkového financování. Tato situace je zapříčiněna pokračující restriktivní měnovou politikou ze strany Americké centrální banky, která nyní udržuje sazby na úrovni 5,25 – 5,50 % a změna je zatím v nedohlednu z důvodu stále pokračujícího boje proti vysoké inflaci.


Vývoj úrokových sazeb v USA (2022 až červenec 2023):

Datum zasedání FEDu

Změna sazby (v %)

Pásmo sazeb (v %)

3/17/22

+0,25

0,25 – 0,50

5/5/22

+0,50

0,75 – 1,00

6/16/22

+0,75

1,50 – 1,75

7/27/22

+0,75

2,25 – 2,50

8/21/22

+0,75

3,00 – 3,25

11/2/22

+0,75

3,75 – 4,00

12/14/22

+0,50

4,25 – 4,50

2/1/23

+0,25

4,50 – 4,75

3/22/23

+0,25

4,75 – 5,00

5/3/23

+0,25

5,00-5,25

6/14/23

+ 0,00

5,00-5,25

7/26/23

+ 0,25

5,25-5,50


Rozhodnutí o snížení ratingu americkým bankám není ze strany S&P Global prvním v tomto měsíci. Na počátku srpna se k tomuto kroku odhodlala další světověznámá ratingová agentura, konkrétně Moody’s. Ta snížila rating dokonce deseti bankám, rovněž o jeden stupeň a do oblasti dalšího přezkoumání zařadila celkem šest dalších. Mezi ně patří např. US Bancorp, State Street či Bank of New York Mellon.

Nyní tedy zůstává otázkou, zda banky tuto situaci ustojí, případně zda spadnou do větších problémů. Nejedná se o ojedinělou záležitost, ale tlak je patrný napříč bankovním sektorem. 

Ještě rovněž stojí za zmínku také to, že jsme nedávno byli svědky snížení ratingu USA na "negativní". Přední světová ratingová společnost dovršila začátkem srpna své varování, kdy již v květnu zhoršila ratingový výhled USA na "negativní", což způsobila zhoršující se celková fiskální situace v USA a nezastavující se zadlužování. K tomuto bezprecedentnímu kroku přistoupila Agentura Fitch, která patří mezi tři nejvýznamnější ratingové agentury na světě (vedle Standard & Poor’s a Moody's) a snížila rating na dlouhodobých závazcích vůči zahraničním věřitelům z top hodnocení AAA na úroveň AA+. 


Na jakoukoliv krizi rovněž reaguje zlato, které je označováno za bezpečný přístav. Po březnovém pádu jsme zaznamenali značný nárůst, kdy dosáhlo 5týdenního maxima a za cca týden si připsalo růst přes 100 USD na unci, kolem 5,5 %. Z úrovně 1 810 USD na přibližně 1 912 USD za unci (cca 42 300 Kč).


Po pondělní zprávě se cena zlata dostala z úrovně 1 886 USD / Oz na úroveň cca 1 904 USD, tedy růst o téměř jedno procento. Případný pokračující negativní vývoj v bankovím sektoru se může do ceny zlata propsat mnohem rázněji. 


Ing. Jaroslav KřůpalaIng. Jakub Petruška


Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.




Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má šest kamenných prodejen, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop zlataky.sk a tři kamenné prodejny. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688