mzcr.cz (MZ ČR)
Z domova  |  22.08.2023 14:45:30

Dodávky penicilinu a dalších antibiotik jsou podle plánů výrobců léčiv pro nadcházející sezónu respiračních onemocnění zajištěny

Ministerstvu zdravotnictví se s výrobci a distributory podařilo dojednat dostatečné množství antibiotik – penicilinových či jiných – které zajistí pokrytí spotřeby během nadcházející sezóny. Plány počítají s dodáním více než 130 tisíci balení tabletových penicilinů i sirupových penicilinů pro děti do začátku října a s dalšími 170 tisíci do první poloviny listopadu. Dodávky antibiotik, jako jsou například amoxicilin samostatný nebo v kombinaci s kyselinou klavulanovou, či jiná, jsou rovněž zajištěny v dostatečném množství.

“Chci ubezpečit občany, že zajištění dodávek léků je pro nás naprostou prioritou a jsem rád, že se nám daří vyjednávat dodávky tak, aby byl antibiotik dostatek. Byť výpadkům nikdy nejde zcela zabránit, tak nepochybuji, že díky mimořádným i průběžným dodávkám dokážeme zajistit dostatek léků pro české pacienty. A o to jde především,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

I nadále zasedá pracovní skupina pro řešení dostupnosti léků. Právě tato skupina je zodpovědná za to, že v průběhu tohoto roku byly mimořádně a urychleně dovezeny do České republiky stovky tisíc balení antibiotik ve formě tablet i suspenzí. Zároveň bude v dohledné době projednána novela zákona o léčivech, která dá Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nové nástroje, jak minimalizovat dopady výpadků léků.

Jako odborníci aktivně spolupracujeme s Ministerstvem zdravotnictví. Nedostatek penicilinu je celosvětový problém, který je řešen v řadě mezinárodních odborných doporučeních. Důvodem je mimo jiné nedostatek výrobních kapacit pro základní surovinu a vysoká spotřeba, která se projevila i v minulé sezóně respiračních onemocnění. Jsme schopni penicilin nahradit stejně účinnými léky, které i Světová zdravotnická organizace řadí mezi vhodná antibiotika, a to i při respektu zásad správné antibiotické praxe. Chci občany ubezpečit, že není třeba panikařit. Rád bych jako lékař vyzval občany, aby nezapomínali na prevenci, včetně očkování proti respiračním infekcím, dbali o své zdraví a to nejen v podzimním období“, dodal Milan Trojánek, předseda Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP a přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688