mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  22.08.2023 14:20:56

Do dotazníkového šetření na téma investice se v Písku zapojilo na 300 občanů

radnice

Do dotazníkového šetření na téma investice, které proběhlo v červnu on-line formou, se zapojilo na 300 píseckých občanů. Měli možnost vyjádřit se k tomu, zda jsou spokojeni s investičními akcemi města a navrhnout, co by se mělo podle nich zrealizovat nebo jaké komunikace opravit. Část otázek byla věnována plaveckému bazénu, cílem bylo zjistit, zda lidé navštěvují místní bazén, nebo dávají přednost plaveckým stadionům v jiných městech, a zda jsou pro stavbu nového, nebo rekonstrukci starého. „Děkuji všem, kdo se do ankety zapojili. Velice si vážím každého, kdo obětoval chvilku svého času, aby nám dal vědět, co mu ve městě chybí nebo co naopak oceňuje. Získali jsme díky tomu cennou zpětnou vazbu,“ řekl starosta Michal Čapek.
S investicemi města není spokojeno 52 procent respondentů (36 % spíše nespokojeno, 16 % rozhodně nespokojeno), 38 procent jich mělo opačný názor (36 % bylo spíše spokojeno, 2 % rozhodně spokojeno), zbytek lidí uvedl, že o nich nemá přehled. U otázky „Do jakých oblastí by město mělo investovat“ lidé nejčastěji volili odpověď „údržba veřejných prostranství a komunikací“ (170x), „doprava (MHD, parkování)“ (142x) a „modernizace sportovišť“ (129x). Téměř pět desítek lidí zmínilo jiné oblasti, než které byly v otázce navrženy, a to nejčastěji bazén a dětská hřiště. Byli by také pro investice do bydlení, opravy hasičského domu, revitalizace parků, pořízení architektonických studií, využití brownfieldu, pro urbanistický rozvoj města, pro zřízení kvalitních veřejných prostranství nebo hřiště pro dospívající.
graf




Z konkrétních investičních akcí byli lidé nejčastěji pro výstavbu parkovacího domu, tato možnost byla zvolena 165x, pro investice do dětských hřišť (124x) a do veřejně přístupných sportovišť (113x). Sami pak nejčastěji navrhovali investovat do bazénu, a to jak formou rekonstrukce, tak stavbou nového, dále pak navrhovali revitalizaci Velkého náměstí, rekonstrukci domu hasičů, investici do parteru kolem řeky či trasy pro cyklisty. Objevily se i návrhy například na revitalizaci Výstaviště, zřízení parku pro psy, revitalizaci parku v Sadové ulici, revitalizaci sídliště Jih, zřízení waldorfského lycea nebo třeba zdi pro sprejery. Zmíněna byla i rekonstrukce Velkého náměstí.

graf 2
„Na některých návrzích už nějakou dobu pracujeme. Chystá se například zřízení parku pro psy na pravém břehu Otavy, v blízkosti lávky na ostrov. Nejdříve se musí zbourat dřevěný objekt, který sloužil skautům, poté bude možné prostor oplotit a vybavit nezbytným mobiliářem. Park by mohl majitelům psů sloužit už příští rok,“ uvedl starosta. Pracuje se i na nových cyklistických trasách, realizaci se blíží cyklostezka do Semic a pracuje se na cyklotrase z Vydlab do Putimi. „Máme už také vytipováno několik zdí, které bychom dali oficiálně k dispozici tvůrcům graffiti,“ poznamenal Michal Čapek. Co se týká revitalizace centra města, tak s tou stále není možné kvůli odporu několika obyvatel Velkého náměstí a podnikatelů začít. „Milevský stavební úřad již vydal územní rozhodnutí, ale proti němu se opět odvolalo několik lidí. Námitky bude muset úřad vypořádat a kvůli tomu se možnost zahájit rekonstrukci opět vzdaluje,“ doplnil starosta. Také proti stavbě parkovacího domu, jejž chce město stavět u pošty, vystupuje několik obyvatel Žižkovy ulice. Volí všechny zákonné možnosti, aby stavbě zabránili.
Lidé měli možnost vyjádřit se i k tomu, jaké ulice by bylo podle nich třeba opravit. Nejčastěji zmiňovali Erbenovu ulici, horní část Žižkovy ulice, ulici Na Houpačkách, Jeronýmovu, Otavskou, Harantovu, Velké náměstí či Gregorovu ulici, poukázali i na neutěšený stav Preslovy ulice. „Opravu horní části Žižkovy ulice blokuje majitelka jednoho z domů, která je zásadně proti rekonstrukci. I když máme pro stavbu již vše připraveno, nemůžeme se do ní pustit. Dobrou zprávou naopak je, že se letos začne opravovat část Gregorovy ulice a příští rok opravíme zbylý úsek. Letos se také bude rekonstruovat vodovod v části Otavské ulice, součástí prací bude i obnova povrchů komunikací,“ zmínil starosta. Poznamenal také, že se město intenzivně zabývá přípravami na rekonstrukci Erbenovy ulice, v nejbližších týdnech by měla být dokončena projektová dokumentace. Oprava Preslovy ulice je v plánu. Město jedná s Českými drahami o odkupu části pozemku pod tratí, aby mohlo ulici rozšířit, poté bude položen nový povrch vozovky. Provizorní oprava povrchu se udělá do konce prázdnin.
Část otázek byla věnována plaveckému bazénu. S jeho stavem není spokojeno 63 % dotázaných, 37 jich naopak spokojeno je. Dvě pětiny respondentů byly pro stavbu nového bazénu, 52 procent proti. Z odpovědí vyplynulo, že by lidé nejvíce uvítali, kdyby se zprovoznila venkovní část současného stadionu. Druhou nejčastější odpovědí byla celková modernizace či rekonstrukce stadionu. Několik respondentů by přivítalo opravu šaten, další teplejší vodu i vzduch, opravené sprchy, sušárny či šatny. V plaveckém areálu lidem chybí saunový svět, vířivka, vodní atrakce pro děti, skluzavka či tobogán a wellness část, za nedostatečné považují i parkování.
graf 3
Jeden z dotazů zjišťoval, zda lidé dávají před návštěvou píseckého bazénu přednost stadionům v jiných městech. Více než polovina odpovědí byla kladných. Nejčastěji lidé jezdí do bazénu ve Strakonicích, Horažďovicích a v Sušici. Píseckému bazénu by dali přednost v případě, že by byl zmodernizovaný či zrekonstruovaný, nabízel by venkovní část, atrakce pro děti, saunový svět nebo wellness, část lidí by navštěvovala bazén ve městě, pokud by byl nový.

Výsledky dotazníkového šetření naleznete ZDE a ZDE (otevřené otázky).





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688