Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  22.08.2023 11:02:48

Skupina EFG zvyšuje kapacitu vyškovské bioplynky za účelem výroby biometanu. Ročně zpracuje až 30 tisíc tun odpadu

Společnost Energy financial group (EFG) v srpnu zahájila plánovaný proces rozšíření a modernizace bioplynové stanice EFG Vyškov BPS. Za účelem navýšení kapacity zpracování odpadu a optimalizace provozu nové výrobny biometanu investuje skupina 200 milionů korun. Nově by kapacita stanice měla pojmout 30 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu ročně, a to už začátkem příštího roku, kdy je v plánu i spuštění výroby zeleného plynu.

Bioplynová stanice ve Vyškově, která dosud vyráběla pouze zelenou elektrickou a tepelnou energii, prochází od srpna rozsáhlou modernizací. Cílem EFG je instalace nové jednotky na výrobu biometanu, která proběhne současně s plánovaným rozšířením. „Naše stanice ve Vyškově bude díky instalaci biometanové jednotky nově schopna úpravy bioplynu na plnohodnotnou náhradu zemního plynu. Tato inovace přispěje ke stabilitě dodávek plynu, což představuje další krok k energetické soběstačnosti,“ uvádí Pavel Bureš, technický ředitel EFG.

Rozšířením projde ve Vyškově i příjmová hala odpadu, která bude vybavena novou vzduchotechnikou s čištěním vzduchu kvůli eliminaci zápachu ze zpracovávaných odpadů. Kapacita zpracování stanice se konkrétně navýší ze současných 12 na 30 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu. „Také třídění odpadů bude v rozšířené hale stanice zajištěno zcela novou technologií, která je automaticky bude separovat od původních obalů podobně jako v naší rapotínské výrobně biometanu. Toto řešení nám napomůže k efektivnějšímu zpracování přijímaných odpadů a také umožní do našeho zařízení přijímat širší spektrum organických složek, které jsou vhodné pro výrobu zeleného plynu, elektřiny a tepla,“ vysvětluje Pavel Bureš.

V rámci přeměny stanice na moderní odpadářskou výrobnu biometanu se dále počítá s výstavbou nové skladovací jímky a plynojemů. V areálu bude také rozšířeno administrativní zázemí pro nové zaměstnance stanice a vybudovány další prostory pro vozový park dceřiné společnosti holdingu EFG Waste logistic. Ta sváží do bioplynových stanic EFG Vyškov BPS a EFG Rapotín BPS z přilehlých krajů biologicky rozložitelný odpad. Spadá pod ní také služba „tridimgastro.cz“, která pomáhá českým obcím a městům se separací a svozem gastroodpadu. V řadě z nich se nyní, díky zodpovědnému přístupu občanů k třídění, navyšuje počet hnědých nádob na kuchyňský odpad. Do těch mohou občané vyhazovat širokou škálu těchto potravinových odpadů, a to i s původním obalem.

Skupina EFG na přeměnu stanice Vyškov na moderní odpadářskou výrobnu biometanu vynaloží investici v hodnotě 200 milionů korun. Výrobu biometanu po rozšíření areálu plánuje spustit už v prvním čtvrtletí roku 2024.

Autor: Skupina EFG






K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688