kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  21.08.2023 00:00:00

Hradozámecká noc 26. srpna oživí Trosky, Rohozec, Frýdlant, Grabštejn i Valdštejn - zažijte romantickou atmosféru večerního hradu při západu slunce

21. 08. 2023

Posedět u táboráku, opéct si špekáček a užít si romantickou atmosféru večerního hradu při západu slunce. To vše umožní tradiční festival Hradozámecká noc, jejíž další ročník se koná v sobotu 26. srpna na několika památkách v kraji.

„Poslední prázdninový sobotní večer mohou celé rodiny strávit na některé z hradů či zámků po celé republice. Ne jinak tomu je i v Libereckém kraji. U nás je možné navštívit kromě Trosek také hrad Valdštejn, zámek Hrubý Rohozec, hrad Grabštejn a zámek Frýdlant,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na hradu Trosky bude k poslechu, a možná i tanci, tu zahraje country kapela Nabitý baterky. Nebude chybět ani vyprávění pověstí o hradu Trosky a komentovaná prohlídka hradu pro zájemce.

Prohlídky na Hrubém Rohozci zavedou zpátky do 40. let 20. století, kdy na zámku žil předposlední majitel Mikuláš DesFours-Walderode, který rou 1941 zemřel. Satirický příběh přiblíží, jak zámecký personál připravoval Pohřeb starýho pána.

Hrané noční prohlídky volně inspirované posledními majiteli panství, kterým se narodilo sedm dcer: co se událo a možná také neudálo na frýdlantském zámku, bude možné vidět a zažít v deseti hraných prohlídkách na této památce.

Na Grabštejně zase Kristián Kryštof Clam-Gallas pořádá hon na bažanty. Pozve všechny s výjimkou hraběte Harracha, neboť je to nadutec a zkazí všechnu zábavu. Jenže nepozvat tak významného člověka, to by byl poprask. Jak to dopadne, ukáží prohlídky, které hudbou a tancem doprovodí část souboru Fragium 16. Noc plná překvapení se scénickými kostýmovými prohlídkami a doprovodnou hudbou čeká i na Valdštejně.

Všechno potřebné o Hradozámecké noci včetně rezervací najdou zájemci na webu https://www.npu.cz/cs/o-nas/projekty/po-stopach-slechtickych-rodu/92912-hradozamecka-noc-2023.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688